ELY-keskuksetELY-keskukset

Suomen laajin vesiensuojeluhanke levittänyt kipsiä jo reilut 38 000 hehtaaria

Jaa
KIPSI-hanke käynnistyi vuonna 2019 Saaristomeren valuma-alueella tarkoituksenaan vähentää maataloudesta vesistöihin aiheutuvaa kiintoaines- ja fosforikuormitusta. Vuonna 2022 KIPSI-hanke laajeni kattamaan koko Suomen rannikkoalueen, missä on runsaasti kipsikäsittelyyn sopivia peltoja ja hyvät mahdollisuudet parantaa vesien tilaa. Haku sulkeutuu kesäkuun lopussa tämän vuoden levitystilausten osalta.
Kipsin kirkastamaa valumavettä kuvattuna viime syksynä kipsikäsitellyn lohkon ojasta. Kuva © Mats Willner
Kipsin kirkastamaa valumavettä kuvattuna viime syksynä kipsikäsitellyn lohkon ojasta. Kuva © Mats Willner

Ennen KIPSI-hanketta kipsinlevitystä vesiensuojelukeinona on testattu ainakin Trap- ja SAVE-hankkeissa, joissa levitysala oli yhteensä 1652 hehtaaria. John Nurmisen Säätiön johtamassa Vantaanjoen kipsihankkeessa oli puolestaan mukana 73 maatilaa ja kipsiä levitettiin 3615 hehtaarin alalle. Tällä hetkellä John Nurmisen Säätiön rahoittamassa ja Rädda Lumparn -järjestön kanssa yhteistyössä toteutettavassa hankkeessa kannustetaan myös ahvenanmaalaisia viljelijöitä kokeilemaan kipsiä maanparannusaineena.

Kipsiä on eri hankkeissa levitetty nyt siis jo noin 45 000 hehtaarille. Kipsi vähentää kotimaisen tutkimustiedon mukaan sekä maa-ainekseen sitoutuneen että liuenneen fosforin huuhtoutumista. Fosfori säilyy maassa kasveille käyttökelpoisessa muodossa eikä mitään haittoja viljelyyn ole raportoitu. Kipsi vähentää myös liuenneen ja hiukkasmaisen orgaanisen hiilen huuhtoutumista vesistöihin. Maan rakenteen ja kasvukunnon kannalta on hyvä, että hiili pysyy pellossa.

Mikään uusi aine kipsi ei ole kotimaisessa maataloudessa, vaan varsinkin Pohjois-Pohjanmaan perunanviljelijät ovat käyttäneet kipsiä jo vuosia maanparannusaineena sekä kalsiumlannoitteena. Alueen aikaisempi kipsin käyttökokemus on nähtävissä myös hankkeen levitystilastoissa.

Kipsihaku avoinna viljelijöille 30.6. asti

Kipsihaku sulkeutuu perjantaina 30.6. Tämän hakujakson levitykset tehdään syksyn 2023 ja vuoden 2024 aikana. Kipsi tuodaan pellon laitaan mahdollisimman lähellä levitysajankohtaa. Hankkeen kilpailuttama maatalousurakoitsija hoitaa kipsin levityksen. Kipsi levitetään levityslautasin varustetulla tarkkuuslevittimellä.

Haku aukeaa uudelleen heinäkuussa järjestelmäpäivityksen jälkeen. Heinäkuussa tai sen jälkeen jätetyt hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja levitysajankohtaa ei voi silloin enää varmuudella valita syksylle 2023. Kipsi ja sen levitys on ilmaista ja verovapaata, eivätkä ne vaikuta maataloustukiin.

Kuluvan vuoden aikana valtiontukea on mahdollista saada vain kipsin haulle ja maatalouden CAP-ohjelman kautta maanparannuskuitujen haulle.

Kipsihakemus löytyy osoitteesta www.kipsinlevitys.fi 

Tulostettava paperilomake kipsihakuun (ely-keskus.fi)

Lisätietoja:

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Minna Kolari
Projektipäällikkö KIPSI-Hanke
p. 029 502 5062  
minna.kolari@ely-keskus.fi 

Avainsanat

Kuvat

Kipsin kirkastamaa valumavettä kuvattuna viime syksynä kipsikäsitellyn lohkon ojasta. Kuva © Mats Willner
Kipsin kirkastamaa valumavettä kuvattuna viime syksynä kipsikäsitellyn lohkon ojasta. Kuva © Mats Willner
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Päällystys- ja tiemerkintätyöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tiestöllä 202416.5.2024 11:44:42 EEST | Tiedote

Tänä kesänä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tehdään runsaasti päällystystöitä. Maanteitä päällystetään noin 405 kilometriä sekä jalankulun ja pyöräilyn väyliä noin 45 kilometriä. Päällystysmäärä on kolminkertainen viime vuoteen verrattuna. Tämän kesän pisin yhtäjaksoinen päällystyskohde on seututie 793 Maliskylä - Haapavesi välin päällystäminen 21 km matkalta. Jalankulun ja pyöräilyn väylien päällysmäärä on moninkertainen edellisvuosiin verrattuna. Kohteet sijaitsevat Oulun, Kempeleen, Muhoksen, Iin, Ylivieskan ja Nivalan alueella. Tämän kesän päällystyksillä saadaan parannettua useita huonokuntoisia jalankulun ja pyöräilyn väyliä. Päällystystyömailla nopeusrajoituksia alennetaan työn ajaksi. Noudattamalla nopeusrajoituksia parannat liikenneturvallisuutta ja teet työmaasta turvallisemman niin työntekijöille, kuin tiellä liikkujillekin. Useilla kohteilla on käytössä liikennevalot ja saattoauto, joiden avulla liikenne ohjataan turvallisesti työmaan ohi. Päällystystyöt pyritään tekemään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye