Oulun yliopisto

Suomi ja Japani sopivat 6G-teknologiayhteistyöstä

Jaa

Oulun yliopiston koordinoima 6G Flagship -tutkimusohjelma ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön Beyond 5G -konsortio ovat tänään allekirjoittaneet keskinäistä 6G-teknologiayhteistyötä koskevan asiakirjan. Yhteistyösopimus (MoU - memorandum of understanding) julkaistiin japanilaisen talousmedia The Nikkein ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön järjestämän Global Digital Summitin yhteydessä Tokiossa.

Nyt käynnistyy 6G Flagshipin ja Beyond 5G -konsortion keskinäinen 6G-teknologiaa koskeva tutkimus- ja kehitysyhteistyö. Lisäksi tavoitteena on vaikuttaa keskeisesti 6G-teknologiaa koskevaan globaaliin standardointi- ja regulaatiokehitykseen.

6G Flagshipin johtaja, akatemiaprofessori Matti Latva-aho on tyytyväinen yhteistyön aloittamisesta ja sen merkityksestä koko suomalaiselle 6G-tutkimukselle ja -kehitykselle.

-Japani on maailmanlaajuisesti merkittävä toimija langattomien mobiiliteknologioiden kehittämisessä ja on koko Suomen etu päästä laajentamaan yhteistyötä teemoihin, joissa on saavutettavissa molemminpuolista kilpailuetua 6G-kehitykseen. Yhteistyön merkittävyyttä korostaa Japanin aikaisemmin keväällä tekemä päätös investoida 2 miljardia dollaria 6G-teknologioiden kehittämiseen.  

Japanin Beyond 5G Promotion Consortiumin keskeisiä jäsenorganisaatioita ovat Tokion yliopiston ja Japanin kansallisen ICT-instituutin lisäksi useat japanilaiset tietoliikenneyhtiöt, teleoperaattorit ja monialayhtiö SoftBank. 6G Flagship on Suomen Akatemian ja Oulun yliopiston vuosille 2018−2026 rahoittama tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma. Yhteistyö Japanin kanssa on osa 6G Flagshipin kansainvälisen ekosysteemin rakentamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

6G Flagshipin johtaja, akatemiaprofessori Matti Latva-aho
matti.latva-aho@oulu.fi
+358 40 588 9655

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Kotitalouksille tarjottavat tuet avainasemassa uusiutuvan energian käytön lisäämisessä16.6.2021 13:45:00 EEST | Tiedote

Aurinko- ja tuulivoiman odotetaan olevan keskeisessä roolissa tulevaisuuden hiilineutraalissa, uusiutuviin energialähteisiin perustuvassa sähköntuotannossa. Säästä riippuvan tuotannon lisääminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta sähkömarkkinoille, joilla kysynnän ja tarjonnan vaihtelu on yleensä hyvin säännönmukaista ja ennustettavaa. Avainasemassa ovat kotitalouksille tarjottavat tukimuodot.

Pohjoisen kaupungit näyttävät palautuvan koronapandemiasta hyvin14.6.2021 09:58:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia on ollut ennen kaikkea terveyskriisi, mutta sen vaikutukset ovat heijastuneet laajasti myös yhteiskunnan muille osa-alueille. Pohjoisen Suomen, Ruotsin ja Norjan kaupungit näyttävät palautuvan pandemiasta hyvin osittain siksi, että julkinen sektori on niissä kansallista tasoa suurempi työllistäjä. Yksityisen sektorin työpaikat ovat osoittautuneet turvattomammiksi kriisin aikana.

Uusi tutkimus vahvistaa Levänluhdan olleen pääasiassa naisten ja lasten kalmisto10.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston ja Helsingin yliopiston arkeologit vahvistivat uusin menetelmin, että Levänluhtaan haudatut aikuiset olivat pääasiassa naisia. Aiemmat tulkinnat levänluhtalaisten erityisestä pienikokoisuudesta naisten kohdalla voitiin kumota. Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Levänluhta on yksi tunnetuimmista esihistoriallisista kalmistoista Suomessa. Ajanjaksolla noin 350–800 jaa. haudattiin vähintään sadan ihmisen ruumiit pieneen lampeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme