Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Synnyttäjän puoliso pääsee mukaan vain synnytykseen - myös testattavia ryhmiä päivitetty

Jaa

Ensi maanantaista 6.4. lähtien synnyttäjän puolison läsnäolo sairaalassa on rajattu vain synnytykseen. Tays on perjantaina tarkentanut myös ryhmiä, joilta otetaan koronavirusnäytteitä.

Yliopistolliset sairaalat ovat yhdessä tehneet linjauksen, jonka mukaan puoliso saa 6.4. alkaen olla mukana vain synnytyksessä. Synnytykseen osallistuvan puolison tai hänen tilallaan mukana olevan tukihenkilön täytyy olla täysin terve.

Synnytystä edeltäviin käynteihin puoliso ei voi osallistua koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Myöskään synnytyksen jälkeen puoliso ei saa vierailla sairaalassa. Muiden vierailijoiden käynnit on kielletty jo aikaisemmin.  Rajoitus koskee äitiyspoliklinikkaa, raskauspäivystystä, raskaana olevien osastoa, osastoa 2ab, Perheonnea, naistentautien poliklinikkaa, hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikkaa sekä Tays Hatanpään äitiysultraa. Äiti-vauvapoliklinikalle vauvan saattaa vain yksi vanhempi, jonka pitää olla täysin terve.

Epidemia-aikana äidit ja vauvat pyritään kotiuttamaan mahdollisimman nopeasti synnytyksen jälkeen, jos se vain on äidin ja lapsen voinnin kannalta mahdollista. Näin pyritään minimoimaan perheiden erillään olosta aiheutuvaa haittaa.

- Koska olemme rakentaneet perhekeskeistä hoitoa jo vuosia ja olleet sitoutuneita siihen, päätös on raskas myös meille, jotka hoidamme synnyttäjiä, vastasyntyneitä ja perheitä, sanoo apulaisylilääkäri Outi Palomäki Taysin naistentautien ja synnytysten vastuualueelta.

- Toivomme perheiltä ymmärrystä. Nämä rajoitukset on tehty perheiden parhaaksi ja suojelemaan terveyttä tänä poikkeuksellisena aikana.

Koronatestejä tehdään yhä enemmän

Myös koronavirustestien kriteerejä on päivitetty Taysissa perjantaina. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä sekä heidän perheitään kannustetaan hakeutumaan testeihin, jos perheessä on sairastuttu hengitystieinfektioon. Sote-ammattilaisten ja perheenjäsenten lisäksi testataan muun muassa hengitystieoireisia yli 70-vuotiaita, ulkomailta tai Suomen riskialueilta palaavia sekä osastohoitoa tarvitsevia potilaita.

Valtaosa koronaviruksen aiheuttamista sairastumisista on lieviä. Hyvävointisen akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneen ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ellei hän kuulu testattaviin ryhmiin.

Perjantaista 3.4.2020 lähtien COVID-19-näytteitä otetaan akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneilta seuraavista ryhmistä:

 • terveyden- tai sosiaalihuollon henkilökunta, omaishoitajat, henkilökohtaiset avustajat sekä vesilaitoksen työntekijät
 • henkilöt, joiden perheessä on terveyden- tai sosiaalihuollon työntekijä,
 • pneumonia- eli keuhkokuumepotilaat iästä riippumatta,
 • yli 70-vuotiaat akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneet,
 • akuutin hengitystieinfektion vuoksi sairaalahoitoon joutuvat potilaat,
 • akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneet henkilöt
  • joilla on ollut lähikontakti varmistetun COVID-19-tapauksen kanssa 
   tai
  • jotka ovat palanneet ulkomailta, Pohjois-Suomen laskettelukeskuksista tai Uudenmaan alueelta 14 vuorokauden sisällä.
 • Testi voidaan tehdä myös muissa tapauksissa, jos lääkäri katsoo tarpeelliseksi.

Jos kuuluu edellä mainittuihin ryhmiin ja saa äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää ja/tai hengenahdistusta:

 • Ota yhteys puhelimitse työterveyteen, oman kuntasi pandemiavastaanotolle tai Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden).
 • Saat puhelimitse ohjeet testiin hakeutumisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Synnytykset:
Apulaisylilääkäri Outi Palomäki,
naistentautien ja synnytysten vastuualue
Puh. 044 485 9017

Koronavirustestaus:
Osastonylilääkäri Jaana Syrjänen
Infektioyksikkö
Puh. 050 410 7760

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Puoliso tai tukihenkilö voi 1.6. lähtien osallistua myös synnytyksen jälkeiseen aikaan sekä keisarileikkaukseen Taysissa29.5.2020 11:59:26 EESTTiedote

Puolison tai tukihenkilön läsnäolon rajoituksia synnytyksessä ja synnytyksen jälkeisenä aikana lievennetään 1.6.2020 alkaen Taysissa. Vastedes sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai on lähetetty Taysiin lääketieteellisin perustein.

Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä15.5.2020 07:26:50 EESTTiedote

Koronatartunnan jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Tähän saakka Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on soittanut koronatartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Nyt asiakas voi täyttää koronajäljityskyselyn OmaTays-palvelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme