Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Syöpäpotilaan kannattaa suojautua koronavirukselta

Jaa

Syöpäpotilaan on erityisen tärkeää suojautua koronavirukselta, koska syöpäpotilaalla on kohonnut riski sairastua virukseen. Kansainvälisen suosituksen mukaan syöpäpotilaiden sairaalakäyntejä minimoidaan myös Pirkanmaalla. Osa käynneistä korvataan puhelinsoitoilla tai seurantakäyntejä siirretään. Syöpäpotilas kutsutaan kuitenkin sairaalaan aina, kun se on syövän hoidon takia välttämätöntä.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, kuumetta, yskää ja hengenahdistusta. Useimmiten infektio on lieväoireinen, mutta osa potilaista kärsii hankalasta taudinkuvasta. Koronainfektion torjunnassa käsihygienia ja viranomaisten suositusten noudattaminen ovat avainasemassa.

Syöpäpotilaalla useita riskitekijöitä

Aiemmin sairastettu ja parantunut syöpä ei tiettävästi lisää riskiä hankalalle infektiolle. Sen sijaan syöpää tällä hetkellä sairastavien riski saada vaikeaoireinen koronainfektio on suurentunut. Siksi syöpäpotilaiden pitää pyrkiä suojaamaan itsensä tartunnalta mahdollisimman hyvin.

Syövän hoitoon käytetyistä lääkkeistä osa on sellaisia, jotka heikentävät potilaan luontaista puolustuskykyä. Tällaisia ovat esimerkiksi solunsalpaajat.

Koronaepidemian aiheuttama lisäriski potilaan terveydelle otetaan huomioon syöpäpotilaan hoidon suunnittelussa. Joissain tilanteissa syöpälääkehoidon annostelua voidaan esimerkiksi harventaa tai tauottaa. Potilaalle voidaan myös määrätä vähemmän riskiä aiheuttavia lääkkeitä. Syövän parantamiseen tähtäävät leikkaukset ja sädehoidot pyritään toteuttamaan normaalisti.

Useimpien infektiot lieväoireisia

Syöpäpotilaiden tartuntariskin pienentämisessä pätevät samat yleisohjeet kuin kaikilla muillakin väestöryhmillä. Yskiessä ja niistäessä pitää varoa, ettei levitetä taudinaiheuttajia ympäristöön. Yskitään hihaan tai kertakäyttönenäliinaan ja nenäliina laitetaan nopeasti sekajäteastiaan.

Useimpien potilaiden, myös syöpää sairastavien koronainfektiot ovat lieväoireisia. Silloin hoitoon riittävät lepo ja kuumelääke. Sairaalahoitoa tarvitaan, jos hengenahdistusoireet ovat hankalia tai potilaan yleistila heikkenee. Koronainfektio voi mennä ohi lähes huomaamattomasti, mutta hankala taudin muoto voi kestää muutaman viikon ajan.

Etävastaanottoja hyödynnetään

Sairaalassa huolehditaan hygieniasta tarkasti ja epidemia-aikana siivousta tehostetaan. Sairaalaympäristössä käy paljon ihmisiä ja tästä syystä sairaalassa asiointi jo sinänsä lisää tartuntavaaraa. Kansainvälinen suositus on, että syöpäpotilaiden sairaalakäyntejä pyritään minimoimaan ja sen takia osa käynneistä korvataan puhelinsoitoilla tai seurantakäyntejä siirretään.

Pirkanmaalla hyödynnetään potilasviestinnässä sähköistä syövänhoidon verkkopoliklinikkaa eli Noona-sovellusta. Videovastaanotot ovat alkamassa myös Taysin syöpäpotilaille.

Vaikka osa sairaalassa suunnitelluista käynneistä korvataan epidemia-aikaan etäyhteydenotolla tai käyntejä siirretään, kutsutaan syöpäpotilas sairaalaan aina kun syövän hoidon takia se on välttämätöntä. Syövän diagnostiikka ja hoito toteutetaan mahdollisimman tehokkaasti ja oikea-aikaisesti.

Pidä turvaväli myös sairaalassa

Sairaalassa ja sen odotustiloissa kannattaa pitää turvaväliä muihin ihmisiin. Epidemia-aikana sairaalaan ei saa tulla ulkopuolisia ihmisiä, joten läheiset eivät tällä hetkellä voi tulla potilaan mukana sairaalaan. Yksilöllisissä tilanteissa voidaan tehdä poikkeuksia, esimerkiksi jos potilas tarvitsee saattajan liikkumisvaikeuksien vuoksi.

Epidemian aikana on erityisen tärkeää muistaa, että syöpäpotilaan pitää ilmoittaa puhelimitse sairaalaan flunssaoireistaan ennen käyntiä ja sopia henkilökunnan kanssa siitä, miten kannattaa toimia. Näin toimiessaan syöpäpotilas suojaa myös muita syöpäpotilaita ja syövänhoidon ammattilaisia.

Suomessa syöpälääkärit ovat verkostoituneet kansallisesti ja kansainvälisesti ja vaikka koronainfektio on uusi tauti, on muualta maailmasta ehtinyt jo kertyä tietoa hoitokokemuksista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Syöpätautien erikoislääkäri
Maarit Bärlund, Tays Syöpäkeskus
Puh. 050 433 6997

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Puoliso tai tukihenkilö voi 1.6. lähtien osallistua myös synnytyksen jälkeiseen aikaan sekä keisarileikkaukseen Taysissa29.5.2020 11:59:26 EESTTiedote

Puolison tai tukihenkilön läsnäolon rajoituksia synnytyksessä ja synnytyksen jälkeisenä aikana lievennetään 1.6.2020 alkaen Taysissa. Vastedes sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai on lähetetty Taysiin lääketieteellisin perustein.

Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä15.5.2020 07:26:50 EESTTiedote

Koronatartunnan jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Tähän saakka Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on soittanut koronatartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Nyt asiakas voi täyttää koronajäljityskyselyn OmaTays-palvelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme