Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taide rikastuttaa Tays Keskussairaalan uusia osia

Jaa

Taysin etupihan uudistushanke tuo sairaalaan myös uutta taidetta. Ikoninen Elämänliekki-veistos on saanut seurakseen etupihalle Suoja-veistoksen, jota voi tutkia myös veistoksen sisältä. Uuden pääaulan teoksissa nähdään veden ilmenemismuotoja, ja L-rakennuksen eli lasten ja nuorten sairaalan seinillä seikkailevat sarjakuvamaiset eläinhahmot.

Elämänlähde-teos Taysin uudessa pääaulassa
Elämänlähde-teos Taysin uudessa pääaulassa

Elämänliekki ja Suoja etupihan maamerkkeinä

Kuvanveistäjä Eila Hiltusen alumiinipronssinen Elämänliekki pystytettiin vuonna 1972 Tays Keskussairaalan pääoven edustalle, ja se on saanut paikan myös uuden, 28.9. avattavan sisäänkäynnin luota. Veistos kuvaa elämän liekkiä, jota sairaalan työ pitää yllä ja kasvattaa täyteen roihuunsa.

Uutena veistoksena ulkotiloihin on pystytetty ROP-ryhmän eli kuvataiteilija Tuomo Rosenlundin ja diplomi-insinööri Pekko Oravan Suoja-teos. Suoja kurkottaa 6,5 metrin korkeuteen, ja sen sisälle pääsee kulkemaan. Lasista ja teräksestä rakennettu veistos symboloi luonnon ja ihmisen suhdetta. Teoksessa olevan puun muodot kuvastavat elämän eri polkuja ja kukinnot ovat hetkiä ja muistoja. Ulkokuoren jatkuva liike puolestaan heijastaa elämän alati muuttuvaa olemusta.

Pääaulassa pulppuilee ja virtaa

Elämänliekki-teoksen tematiikkaa jatkaa pääaulan keskelle ripustettu teräksinen teos Elämänlähde, jossa uhanalaisten kasvien figuurit muistuttavat elämän hauraudesta ja jokaisen hetken ainutlaatuisuudesta sekä kasvun voimasta. Elämänlähteen on tehnyt porvoolainen kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen.

Sisäänkäynnin vieressä korkean seinäpinnan täyttää Virtaus-teos. Teos on koostettu peilimäisistä kromatuista metallipalloista, jotka muodostavat veden kulkua ilmentävän kuvion. Virtaus kertoo tarinaa koskesta, joka kuohuu Pirkanmaan sydämessä sukupolvesta toiseen sekä vedestä ja valosta, joita ilman maapallolla ei olisi elämää tuntemassamme muodossa. Virtauksen on suunnitellut tamperelainen kuvataiteilija Teija-Tuulia Ahola.

Pääaula on osa D-rakennusta, joka tulee laajempaan käyttöön vuoden 2020 alussa. Koko uudistamisohjelman taideteema on Pirkanmaa, ja aulan teokset saavat aiheensa pirkanmaalaisesta luonnosta.

Peurat, mäyrät ja muut eläimet elävöittävät L-rakennusta

Syyskuussa avatun L-rakennuksen eli lasten ja nuorten sairaalan seiniltä kävijöitä tervehtivät kuvataitelija Giannetta Portan luomat sarjakuvamaiset eläinhahmot. Ne eivät ole varsinaisesti hankittuja taideteoksia, vaan osa sairaalan sisustusta. Lapsipotilaat ovat olleet kokemusasiantuntijoina mukana kuvien valinnassa. Lisäksi L-rakennuksen sisutukseen kuuluu Tuomas Heinosen eläinvalokuvia.

Etupihan uudet taideteokset ovat maksaneet yhteensä 200 000 euroa. Suoja-teos on kustannettu lahjoitusvaroin, muut teokset sisältyvät uudistushankkeen kustannuksiin. Teokset valittiin kutsukilpailulla, johon taiteilijat nimesi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin taideasioiden asiantuntijaelin Raimo Anttilan taidetoimikunta.

Teoksiin voi tutustua lauantaina 28.9. klo 10-13 Taysin uutta -tapahtumassa. Tarkemmat tiedot tapahtumasta on julkaistu sivulla tays.fi/taysinuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Taysin uudistamisohjelman projektikoordinaattori Katja Vihusaari
050 430 5011, katja.vihusaaari@pshp.fi

Kuvat

Elämänlähde-teos Taysin uudessa pääaulassa
Elämänlähde-teos Taysin uudessa pääaulassa
Lataa
Elämänlähde, yksityiskohta
Elämänlähde, yksityiskohta
Lataa
Suoja-veistos L-rakennuksen eli lasten ja nuorten sairaalan edustalla
Suoja-veistos L-rakennuksen eli lasten ja nuorten sairaalan edustalla
Lataa
L-rakennuksen eläinhahmo
L-rakennuksen eläinhahmo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Uusia tiloja valmistuu ‒ alijäämästä kattamissuunnitelma11.11.2019 15:36:11 EETTiedote

Ensi vuoden aluksi Tays Keskussairaalassa otetaan käyttöön etupihan uudistamiseen sisältyvä D-rakennus, jossa on uudet tilat muun muassa synnyttäjille, tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidolle sekä verisuoni- ja toimenpideradiologian toiminnalle. Rakenteilla on myös verisairauksien ja kliinisen isotooppilääketieteen käyttöön tuleva F-rakennus Teiskontien puolelle. Heti vuoden alussa valmistuu myös kehitysvammahuollon terapiatilojen uudisrakennus Pitkäniemeen.

Taysissa erikoistuvien lääkärien tueksi palkattu uudet koulutusvastuulääkärit1.11.2019 08:43:10 EETTiedote

Erikoislääkärikoulutuksessa on Tampereella otettu tämän vuoden aikana isoja askelia eteenpäin, sillä Taysissa on aloittanut 24 erikoistumiskoulutuksesta vastaavaa lääkäriä. Suomen ensimmäiset koulutusvastuulääkärit eli ns. kova-lääkärit ovat koulutuksen asiantuntijoita, jotka osana omaa työtään koordinoivat ja kehittävät erikoislääkärikoulutusta omalla alallaan.

Tays Syöpäkeskus sai kansainvälisen laatusertifikaatin - hoito ja tutkimus Euroopan huippua14.10.2019 09:50:52 EESTTiedote

Tays Syöpäkeskuksen osaaminen, hoidon laatu ja tutkimus ovat saaneet tunnustuksen Euroopan syöpäinstituuttien (OECI) vertaisarvioinnissa. Tampereen yliopistollisesta sairaalasta ja Tampereen yliopistosta muodostuvalle Tays Syöpäkeskukselle myönnettiin eurooppalainen OECI Cancer Center –status, joka vahvistaa Tays Syöpäkeskuksen asemaa merkittävänä syövän hoidon osaajana Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme