Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAAsumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Taloyhtiöt aktiivisia energia-avustusten hyödyntäjiä

Jaa
ARA myönsi korjaus-, energia- ja latausinfra-avustuksia vuonna 2022 yhteensä hieman yli 100 miljoonaa euroa. Euromääräisesti suurin olivat energia-avustukset, noin 70 miljoonaa. Etenkin taloyhtiöt ovat olleet aktiivisia energiatehokkuuden edistäjiä, korjauksia tehtiin 60 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät ARAn julkaisemassa selvityksessä.
Kuvio: Korjaus-, energia- ja latausinfra-avustukset vuonna 2022
Kuvio: Korjaus-, energia- ja latausinfra-avustukset vuonna 2022

"On hienoa, että taloyhtiöissä on ryhdytty energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin", ARAn ryhmäpäällikkö Sami Turunen toteaa.

Taloyhtiöt ovat hakeneet erityisesti energia- ja latausinfra-avustuksia.

Turunen ennakoi, että vuodesta 2023 on tulossa edellisvuottakin vilkkaampi. Energia-avustuksen määrärahakin on nostettu 99 miljoonaan euroon.

"Toivomme ARAssa, että taloyhtiöt hyödyntävät edelleen aktiivisesti tarjolla olevia avustuksia. Nyt on oivallinen tilaisuus parantaa energiatehokkuutta, edistää esteettömyyttä sekä varustaa taloyhtiö sähköautojen latauspisteillä", Sami Turunen sanoo.

Energia-avustus kohensi yli 30 000 asunnon energiatehokkuutta  

ARA sai energia-avustushakemuksia 70 % enemmän vuonna 2022 kuin edellisenä vuonna. Energian hinnan nousu näkyy tässä selkeästi. Energia-avustuksia myönnettiin noin 70 miljoonan euron arvosta. Sitä hakivat ja saivat eniten asunto-osakeyhtiöt, noin 60 miljoonaa euroa. Kotitaloudet saivat energia-avustuksia noin 3,4 miljoonan ja ARA-yhteisöt noin 6,3 miljoonan euron arvosta.

Energia-avustuksella parannettiin 30 880 asunnon energiatehokkuutta.

Yleisin energiatehokkuutta parantava korjaustyyppi olivat lämpöpumppujen, lämmöntalteenottojärjestelmien tai aurinkoenergialaitteistojen asennukset (46 %). Seuraavaksi suosituimmat toimenpiteet olivat öljylämmityksestä luopuminen (40 %) sekä ikkunoiden ja ovien korjaaminen (15 %).

"Energia-avustushakemuksia tuli viime vuonna niin paljon, että niiden käsittely ruuhkautui ajoittain. Onneksi saimme hakemusten käsittelyyn lisäresursseja. Myös avustusmäärärahaa korotettiin vuoden kuluessa", Turunen kuvailee hektistä vuotta.

Lisää sähköautojen latauspisteitä

Avustuksia sähköautojen latausinfran rakentamiseen myönnettiin noin 600 taloyhtiölle ja 140 työnantajalle yhteensä 9,5 miljoonaa euroa. Avustuksilla tuettiin yli 14 000 latauspisteen rakentamista.

Latausinfra-avustusta myönnetään asuinrakennuksen omistaville yhteisöille ja niiden omistamille pysäköintiyhtiölle. Vuoden 2022 alusta avustusta myönnettiin lisäksi työpaikoille asennettaviin latauslaitteisiin.

Esteettömyydestä hyötyvät kaikki

"Esteettömyyden edistäminen on tärkeää ja siitä hyötyvät kaikki asukkaat, niin vanhukset kuin pyörätuolilla tai lastenvaunuilla liikkuvat", Sami Turunen sanoo.

Esteettömyysavustuksia ARA myönsi 344 hankkeelle hieman yli 10 miljoonaa euroa. Avustettavissa kohteissa on noin 15 000 asuntoa. Yleisimpiä korjaustoimenpiteitä olivat oven automatisointi, hissin ja korin ovien uusiminen automaattisiksi liukuoviksi sekä liuskan rakentaminen sisäänkäynnille.

Myös hissit edistävät esteettömyyttä. Hissiavustuksia myönnettiin yhteensä noin 11 miljoonaa euroa. Avustuksilla rakennettiin 95 uutta jälkiasennushissiä. Avustuksia myönnettiin 21 kuntaan.

Turvallisesti omassa kodissa

Ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustuksilla edistetään mahdollisuuksia kotona asumiseen. Tällä avustuksella tuettiin vuonna 2022 yhteensä 481 hanketta, joiden arvo oli runsaat 3 miljoonaa euroa.

Hakemuksia tuli 187 kunnasta, eniten Oulusta (22 kpl) ja Kuopiosta (20 kpl).

Selvityksessä ovat vain ARAn myöntämät tuet. Myös ely-keskukset ovat myöntäneet tukea energiaremontteihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Korjausavustusten puhelin- ja sähköpostipalvelu: korjausavustus.ara (at) ara.fi

Kuvat

Kuvio: Korjaus-, energia- ja latausinfra-avustukset vuonna 2022
Kuvio: Korjaus-, energia- ja latausinfra-avustukset vuonna 2022
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Vesijärvenkatu 11 A
15140 LAHTI

029 525 0800 (vaihde)https://www.ara.fi/fi-FI

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan. 

ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

ARA on asumisen asiantunteva kumppani, kehittäjä ja uudistaja, joka edistää ekologisesti kestävää, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista. Periaatteena on, että jokaisella on oikeus hyvään asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen uudistuu – vanhoja numeroita voi käyttää vuoden loppuun9.5.2023 08:27:12 EEST | Tiedote

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittava järjestysnumero on pitänyt hakea siitä kunnasta, jossa haluttu asunto sijaitsee. Syyskuusta 2023 alkaen numero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Kunnista saaduilla järjestysnumeroilla voi hakea aso-asuntoja vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen käytössä ovat vain ARAsta saadut järjestysnumerot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme