Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan lokakuun lopulla Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa

Jaa

Kaakkois-Suomen maanteillä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa otetaan talvikauden alemmat nopeusrajoitukset käyttöön torstaista 28.10. alkaen. Alempi ajonopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa havaita ja toimia yllätyksellisissä tilanteissa.

Talven tullessa ajokelit huononevat, ja liikenteessä on aika ottaa käyttöön alennetut nopeusrajoitukset. Alennettujen nopeusrajoitusten avulla pienennetään pimeyden, hirvieläinten, märkien tienpintojen ja talviajan liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä. 

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusperiaatteet

Maanteillä nopeus lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 tai 60 kilometriin tunnissa. 100 km/h nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti teillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan.

Moottoriteillä rajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina ovat sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Tällaisilla teillä on mahdollista pitää valoisana vuorokaudenaikana hyvissä ajo-olosuhteissa korkeammat rajoitukset voimassa aina marraskuun loppuun asti. Vaihtuvia nopeusrajoituksia löytyy esimerkiksi Kaakkois-Suomesta valtateiltä 6 ja 7.  100 km/h talvirajoituksen käyttöön siirrytään vaihtuvien nopeusrajoitusten osuuksillakin joulukuun alkaessa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueelle jää talviajaksi 207 kilometriä 100 km/h nopeusrajoituksia, joista 95 kilometriä on moottoriteillä. Talvikautena 100 km/h -rajoitus on voimassa seuraavilla tieosuuksilla:

  • Valtatie 6, Elimäki (16 km)
  • Valtatie 6, Utti – Kaipiainen (9 km)
  • Valtatie 6, Kaipiainen – Kaitjärvi (12 km)
  • Valtatie 6, Somerharju – Taavetti (4 km)
  • Valtatie 6, Rantsilanmäki – Selkäharju (25 km)
  • Valtatie 6, Selkäharju – Muukko, vaihtuva rajoitus (20 km)
  • Valtatie 6, Muukko – Kaukopää (36 km)
  • Valtatie 7, Markkinamäki – Vaalimaa, vaihtuva rajoitus (85 km)

Takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin siirrytään tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat. Vaihtuvien nopeusrajoitusten siirtymäaika moottoriteillä alkaa maaliskuun alusta.

Oikea tilannenopeus ja erottuvuus korostuvat talviaikaan 

Talvirajoitukset tukevat turvallisempaa liikkumista. Rajoitusten avulla säästetään vuosittain arviolta jopa kahdeksan ihmisen henki sekä estetään useita kymmeniä loukkaantumisia. Alennetut rajoitukset tukevat myös kestävän liikkumisen periaatteita, sillä niiden myötä esimerkiksi polttoaineenkulutus sekä päästöt vähenevät ja tien päällyste kuluu hitaammin.

Nopeusrajoitusten lisäksi talvikaudella vaikuttavat myös muut liikennesäännöt sekä hyvät käytännöt. Huonoilla keleillä kuljettajan vastuulla on ajonopeuden sopeuttaminen vallitseviin olosuhteisiin - jopa rajoitusmerkkiä alhaisemmaksi - eikä ääriolosuhteissa ole järkeä ajaa liian kovaa. Nopeuden alentaminen antaa lisäaikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa.

Tilanteen mukaan mitoitettu ajonopeus ja kunnolliset talvirenkaat ovat turvallisen talviajon kulmakivet. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Ajokelin voi tarkistaa etukäteen ennen liikenteeseen lähtemistä Liikennetilanne-palvelusta: https://liikennetilanne.fintraffic.fi. Palvelusta löytyvät mm. kelikamerakuvat ja tiesääasemien tiedot.

Talviaikana aiempaa suurempi osa kulkemisesta tapahtuu pimeään aikaan. Jos lisäksi vielä sataa vettä tai räntää, niin näkyvyys voi olla ajoittain erittäin huono ja muita tielläliikkujia, kuten kävelijöitä ja pyöräilijöitä, on vaikea erottaa. Jalankulkijan kannattaakin huolehtia erottuvuudestaan heijastimien avulla. Uuden tieliikennelain myötä myös punainen takavalo on etuvalon lisäksi pakollinen varuste polkupyörissä pimeään aikaan liikuttaessa. Myös autoilijan on syytä varmistaa, että takavalot varmasti palavat myös hämärässä ja huonolla ajokelillä.

Liittenä kartta talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksista Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella (pdf). 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenneturvallisuusvastaava Janne Saarikoski, puh. 0295 029 000

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202123.11.2021 08:23:49 EET | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 lokakuusta 17 prosentin verran ja on kaksi prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 lokakuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maan keskitasoa. Lomautettujen määrä on noussut syyskuusta 14 prosenttia, mutta on selvästi matalampi kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä on seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrän kehitys on Kaakkois-Suomessa koko maata parempi – alle 25-vuotiaden työttömien määrä laski edellisvuodesta 32 prosenttia ja alle 20-vuotiaiden määrä laski 21 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa lokakuun aikana auki 72 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, syyskuu 202126.10.2021 08:24:55 EEST | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 syyskuusta 19 prosentin verran ja on kolme prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 syyskuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maahan verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Pitkäaikaistyöttömiä on yhdeksän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosentilla. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa syyskuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme