Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tampereella vietetään biopankkiviikkoa

Jaa

Tampereella vietetään 30.9.-4.10. biopankkiviikkoa Tampereen yliopiston ja TAMKin kampuksilla. Viikon aikana biopankkitoimintaa tehdään tunnetuksi opiskelijoille ja opettajille.


– Haluamme kertoa biopankkitoiminnasta opiskelijoille, jotta nämä asiat ovat tuttuja, kun he tulevat työelämään, sanoo Biopankin tutkimushoitaja Paula Nurmi.
– Lääketieteellinen tutkimus tuottaa uutta tietoa, jonka perusteella potilaita voidaan hoitaa yksilöllisesti. Tämä edellyttää hoitoalan työntekijöiltä uutta osaamista, kun hoito ei aina perustu keskimääräisiin suosituksiin vaan räätälöintiin.

Tampereen Biopankki kerää oppilaitoksissa biopankkisuostumuksia, ja halukkaat voivat myös antaa verinäytteen biopankkiin. Järjestelyissä on mukana sairaanhoitajaopiskelijoita, jotka saavat samalla tuntumaa biopankkisuostumuksien keräämiseen. Bioanalyytikko-opiskelijat puolestaan toimivat näytteenottajina pop-up -näytteenottopisteillä. Tampereen ammattikorkeakoulussa on myös alkamassa terveydenhuollon ylempi AMK-tutkinto-ohjelma, jonka painopisteenä on terveys- ja geenomitiedon hyödyntäminen terveydenhuollossa ja terveystieteellisessä tutkimuksessa.

Suostumusten ja näytteiden määrä hyvässä kasvussa

Biopankista pitää löytyä kattava määrä näytteitä, jotta niiden pohjalta on mahdollista tehdä tutkimusta. Tampereen Biopankissa onkin keskitytty viimeisen vuoden ajan siihen, että biopankkisuostumuksia ja -näytteitä saataisiin kerättyä mahdollisimman paljon. Tulos on hyvä.

– Olemme saaneet aikana kerättyä kuukausitasolla jopa nelinkertaisesti näytteitä ja suostumuksia aikaisempaan verrattuna, toteaa Johanna Mäkelä, Biopankin palvelupäällikkö.
–Taustalla on se, että olemme kehittäneet yhteistyötä Taysin hoitoyksiköiden kanssa, ja suostumusten kerääminen on jo monessa paikassa juurtunut osaksi hoitotyön rutiineita.

Biopankkilaiset ovat myös tänä vuonna jalkautuneet erilaisiin yleisötapahtumiin kertomaan pirkanmaalaisille, mistä biopankista on kyse. Samalla on voinut antaa biopankkisuostumuksen. Verinäyte otetaan seuraavan laboratoriokäynnin yhteydessä, ja näytteen voi antaa kuka hyvänsä. Ikä tai sairaudet eivät ole este näytteen antamiselle. Tähän mennessä Pirkanmaalla toimivassa Tampereen Biopankissa on verinäytteet 13 000 henkilöltä, ja suostumuksen on täyttänyt 21 000.


– Näytteiden ja suostumusten kerääminen ei sinällään ole tavoite, vaan se, että näytteitä käytetään aktiivisesti tutkimuksiin. Jotta harvinaistenkin sairauksien tutkiminen on mahdollista, näytteitä pitää olla riittävä määrä.

Mikä on biopankki?

Biopankkeihin kootaan näytteitä ja tietoja suostumuksen antaneilta henkilöiltä lääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten. Tampereen Biopankki keskittyy erityisesti Tampereen yliopiston ja Taysin tutkimusstrategian mukaisiin tutkimushankkeisiin, joita ovat muun muassa sydän- ja verisuonitautien tutkimus, syöpätutkimus, autoimmuunisairauksien tutkimus sekä lapsuusiän diabeteksen tutkimus. Tavoitteena on tukea sairauksien ennaltaehkäisyyn, potilaiden hoidon vaikuttavuuteen tai sivuvaikutuksiin liittyviä tutkimuksia sekä patologisia löydöksiä hyödyntäviä tutkimuksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Biopankin johtaja Johanna Mäkelä
050 516 2844, johanna.makela2@pshp.fi

Kuvat

Biopankin suostumuksien ja näytteiden määrät 4/2016-9/2019
Biopankin suostumuksien ja näytteiden määrät 4/2016-9/2019
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Uusia tiloja valmistuu ‒ alijäämästä kattamissuunnitelma11.11.2019 15:36:11 EETTiedote

Ensi vuoden aluksi Tays Keskussairaalassa otetaan käyttöön etupihan uudistamiseen sisältyvä D-rakennus, jossa on uudet tilat muun muassa synnyttäjille, tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidolle sekä verisuoni- ja toimenpideradiologian toiminnalle. Rakenteilla on myös verisairauksien ja kliinisen isotooppilääketieteen käyttöön tuleva F-rakennus Teiskontien puolelle. Heti vuoden alussa valmistuu myös kehitysvammahuollon terapiatilojen uudisrakennus Pitkäniemeen.

Taysissa erikoistuvien lääkärien tueksi palkattu uudet koulutusvastuulääkärit1.11.2019 08:43:10 EETTiedote

Erikoislääkärikoulutuksessa on Tampereella otettu tämän vuoden aikana isoja askelia eteenpäin, sillä Taysissa on aloittanut 24 erikoistumiskoulutuksesta vastaavaa lääkäriä. Suomen ensimmäiset koulutusvastuulääkärit eli ns. kova-lääkärit ovat koulutuksen asiantuntijoita, jotka osana omaa työtään koordinoivat ja kehittävät erikoislääkärikoulutusta omalla alallaan.

Tays Syöpäkeskus sai kansainvälisen laatusertifikaatin - hoito ja tutkimus Euroopan huippua14.10.2019 09:50:52 EESTTiedote

Tays Syöpäkeskuksen osaaminen, hoidon laatu ja tutkimus ovat saaneet tunnustuksen Euroopan syöpäinstituuttien (OECI) vertaisarvioinnissa. Tampereen yliopistollisesta sairaalasta ja Tampereen yliopistosta muodostuvalle Tays Syöpäkeskukselle myönnettiin eurooppalainen OECI Cancer Center –status, joka vahvistaa Tays Syöpäkeskuksen asemaa merkittävänä syövän hoidon osaajana Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme