Seta Ry

Tänään on intersukupuolisuuden päivä – vinkit medialle aiheen käsittelyyn

Jaa
26.10. vietetään kansainvälistä intersukupuolisuus-päivää (Intersex Awareness Day), jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta intersukupuolisuudesta ja tuoda esiin sitä koskevia ajankohtaisia asioita.
Kuvitus Maria Björklund Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen oppaasta Intersukupuolisille nuorille.
Kuvitus Maria Björklund Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen oppaasta Intersukupuolisille nuorille.

Tiedote 26.10.2021
vapaa heti julkaistavaksi

Tiedotteen sisältö lyhyesti:

  • Kansainvälistä intersukupuolisuuden päivää (Intersex awareness day) vietetään 26.10.
  • Intersukupuolisuudella tarkoitetaan kehon moninaisuutta, jossa yksilön fyysiset sukupuolta määrittelevät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyyppiset.
  • Setan ylläpitämä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa tukea ja tietoa sukupuolta koskevissa asioissa.
  • Seta tavoittelee intersukupuolisten lasten kosmeettisten sukupuolipiirteitä muokkaavien hoitojen kieltämistä lailla, sillä nykyinen lainsäädäntö ei takaa intersukupuolisten lasten kehollista koskemattomuutta.

Intersukupuolisuus on kattokäsite, ja sillä tarkoitetaan joukkoa erilaisia kehon variaatioita, joissa sukupuolitetut piirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Intersukupuolisuus voi olla joillekin myös sukupuoli-identiteetti.

Seta toimii ihmisoikeusjärjestönä myös intersukupuolisten perus- ja ihmisoikeuksien parantamiseksi Suomessa. Setan ylläpitämä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa tukea ja tietoa niille, joita intersukupuolisuus koskettaa.

Seta tukee intersukupuolisten ihmisoikeusjärjestö Ision näkemystä, että kaikki lapsen sukupuolipiirteitä muokkaavat lääketieteelliset toimenpiteet (leikkaukset, hormonihoidot), joita pystytään lykkäämään siihen asti, että lapsi pystyy antamaan toimenpiteelle tietoon perustuvan suostumuksensa, tulee kieltää lailla.

Intersukupuolisten oikeuksia tarkastellaan meneillään olevassa translakiuudistuksessa. Suomi rikkoo intersukupuolisten ihmisoikeuksia, koska se ei suojele lasten kehollista koskemattomuutta.

YK:n ihmisoikeuskomitea on tänä vuonna esittänyt huolensa intersukupuolisille lapsille tehtävistä peruuttamattomista lääketieteellisistä toimista. Komitea totesi näiden toimenpiteiden perustuvan usein stereotyyppiseen näkemykseen sukupuolirooleista. Seta ja komitea ovat yhtä mieltä siitä, että kiellon lisäksi olisi varmistettava tehokkaiden oikeussuojakeinojen saatavuus ja hyvitys niille, joiden kehoon on lapsena kajottu ilman lapsen omaa tietoista suostumusta.

Setan vinkit intersukupuolisuuden käsittelyyn ja tiedon lisäämiseen:

Instagram-live intersukupuolisuudesta 26.10. klo 17.00 Setan sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen tilillä @SMOKfi. Mukana on intersukupuolinen Aikku Meura, joka kertoo interjutuista ja siitä, miten intersukupuolisuusaktivismilla voi tehdä näkyväksi sukupuolen moninaisuutta ja edistää ihmisoikeuksien toteutumista.

Kolme maksutonta verkkoluentoa intersukupuolisuudesta 28.10., 10.11. Ja 1.12.

  • Miten tukea intersukupuolisten ihmisten turvallista asiointia sekä omista rajoista kiinni pitämistä terveydenhuollossa?
  • Miksi intersukupuolisuuden konsepti on niin vaikeaa lääkäreille?
  • Miten kehotietoisuus voi auttaa ihmistä tuntemaan itseään paremmin?
  • Ovatko lääketieteen ammattilaiset kehojen objektiivisia asiantuntijoita?
  • Millainen on intersukupuolisten ihmisoikeustilanne?

28.10. Asiantuntijoina Juha Kilpiä ja Mika Venhola, klo 17-19

10.11. Asiantuntijoina Jaana Pirskanen ja Miriam J. van der Have, klo 17-20

1.12. Asiantuntijoina Carolina Nystén ja Tikli Oikarinen, klo 17-19

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kerttu Tarjamopääsihteeri

Kerttu Tarjamo johtaa Setan poliittista ja järjestöllistä toimintaa. Hän on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien sekä Suomen ja kansainvälisen sateenkaaripolitiikan asiantuntija.

Puh:050 309 8108paasihteeri@seta.fi

Maarit Huuskajohtava sosiaalityöntekijä, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Maarit Huuska on Setan ylläpitämän Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä, koulutukseltaan YTM, sosiologi ja sosiaalityöntekijä sekä psykoterapeutti/perheterapeutti. Hän on sukupuolen moninaisuuden ja transihmisten ja heidän läheistensä hyvinvoinnin edistämisen asiantuntija.

Puh:050 913 3278maarit.huuska@seta.fi

Kuvat

Kuvitus Maria Björklund Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen oppaasta Intersukupuolisille nuorille.
Kuvitus Maria Björklund Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen oppaasta Intersukupuolisille nuorille.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye