Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays Keskussairaalan vanhimman osan uudistamisen päälinjat valittu - suojeltu B-rakennus säilyy ja saa ympärilleen uudisrakennuksia

Jaa

Tays Keskussairaalan vanhimmat rakennukset ovat tulossa käyttöikänsä päähän, ja niiden tilalle suunnitellaan uusia rakennuksia. Rakennuksiin sijoittuu monia sairaalan keskeisimpiä toimintoja, kuten Acuta ja useita leikkaussaleja. Kevään aikana on selvitetty vaihtoehtoja alueen uudistamiseksi. Suunnitteluehdotuksista jatkoon valitussa vaihtoehdossa suojeltu B-rakennus säilyy ja saa ympärilleen erikokoisia uudisrakennuksia. Lopulliset ratkaisut tehdään, kun hankesuunnitelma valmistuu ja edetään investointipäätökseen.

Tays Keskussairaalan vanhimmissa rakennuksissa (rakennukset A,B,K, P ja H) sijaitsevat muun muassa Acuta, pääkeskus, ihotaudit, sisätaudit, keuhkosairaudet, äiti-lapsiyksikkö, gynekologia, gastroenterologia, kuvantaminen ja urologia. Rakennukset on otettu käyttöön pääosin 1960-luvulla eivätkä ne enää vastaa nykypäivän vaatimuksia.

Alueen uudistamiseksi on kevään aikana tarkasteltu erilaisia vaihtoehtoja. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus on nyt valinnut suunnitelmista jatkotarkasteluun yhden, jonka pohjalta lähdetään tekemään tarkempaa suunnittelua. Valitussa vaihtoehdossa rakennukset A, P, K ja H puretaan, mutta suojeltu B-rakennus säilytetään. Sen ympärille rakentamiseen tarvitaan kuitenkin poikkeamislupa Tampereen kaupungilta. Suunnitelman mukaan alueelta puretaan myös Q-rakennus.

Suojelupäätöstä kunnioitetaan

– Vanhoilla rakennuksilla on kaupunkikuvallista merkitystä. Tämän suunnitelman mukaisesti pystymme toteuttamaan myös sairaalan toimintaa tukevat tavoitteet, toteaa kehitysjohtaja Arto Ranta.

Valitun kokonaissuunnitelman etuja:

  • Alueelle saadaan selkeä ja toistuva rakenne. Tämä helpottaa asiakkaiden liikkumista alueella.
  • Tiivis ja yhtenäinen kokonaisuus. Lyhyet ja helppokulkuiset välimatkat ovat oleellinen seikka potilaskuljetuksissa sekä ammattilaisten liikkumisessa, ja lisäävät toiminnan tehokkuutta sekä tuovat kustannussäästöjä.
  • Kaupunkikuvalliset arvot voidaan säilyttää, kun suojeltu B-rakennus jää paikalleen. Kunnostettuna siihen saadaan toimistotiloja ja vuokratilojen käyttöä voidaan vähentää. B-rakennuksen läpi rakennetaan kulkuyhteys muihin rakennuksiin.
  • Toiminta voidaan ryhmitellä niin, että tietyn erikoisalan vuodeosastot ovat ylemmissä kerroksissa ja saman erikoisalan poliklinikat vastaavassa kohdassa alempana.

Rakentamisen arvioidaan kestävän noin 15 vuotta. Uutta sekä uudistettua tilaa tulee kokonaisuudessaan arviolta noin 170 000 brm².

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan uudet tilat vanhoissa rakennuksissa sijaitseville toiminnoille. Toisessa vaiheessa sijoitetaan osa Tays Hatanpään toiminnoista Tays Keskussairaalaan.

Toiminta on turvattava koko ajan

Yksi ohjaava tekijä rakentamisen suunnittelulle on varmistaa sairaalan keskeytymätön toiminta koko rakentamisajan.

– Kaikille täytyy olla väistötilat, ennen kuin rakennuksia voidaan purkaa tai B:n kunnostus käynnistää, joten uusia tiloja täytyy pystyä rakentamaan eri alueelle kuin missä nykyiset rakennukset ovat. Tähän tarkoitukseen sopii laajentuminen Teiskontien suuntaan, kertoo Ranta.

Suunnitelmassa pyritään siihen, että Acuta voisi rakentamisen ajan toimia nykyisellä paikallaan, mutta  tulevaisuudessa Acuta olisi Teiskontien suunnalla ja ambulanssien sisäänajo Teiskontieltä.

Jotta rakentaminen Teiskontien suunnalle voidaan aloittaa, esitetään suunnitelmassa Q-rakennuksen purkamista. Q-rakennuksessa toimii tällä hetkellä lasten- ja nuorisopsykiatria sekä sairaalakoulu.

Investointisuunnitelma on tarkoitus viedä hyväksyttäväksi valtuustoon vuoden 2021 loppuun mennessä, jolloin rakentaminen päästäisiin aloittamaan vuonna 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: kehitysjohtaja Arto Ranta, arto.ranta@pshp.fi, puh. 050 512 1546

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaa siirtyy leviämisvaiheeseen3.8.2021 15:22:43 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hankalaan koronatilanteeseen ei ole tullut helpotusta, ja tilanne on mennyt edelleen huonompaan suuntaan. Alueellinen pandemiaohjausryhmä totesi kokouksessaan 3.8., että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Koronan ilmaantuvuus alueella on kuluneen kahden viikon ajalta 149 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Positiivisten osuus Fimlabissa tehdyistä testeistä on edellisen viikon ajalta 4,4 prosenttia.

Pirkanmaan koronatilanne edellyttää edelleen valppautta13.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Koronaepidemian tilanne on kehittynyt Pirkanmaalla huonompaan suuntaan. Tästä huolimatta tartunnanlähde pystytään jäljittämään edelleen hyvin ja sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita on vähän. Koronan ilmaantuvuus kahden viime viikon ajalta on noussut ja oli viime viikon päättyessä 46 tapausta 100 000 asukasta kohden. Viime viikon aikana positiivisten osuus Fimlabissa testatuista oli 2,3 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme