Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taysin kehitysvammahuollon vastavalmistuneessa terapiarakennuksessa panostetaan liikuntaan

Jaa

Taysin kehitysvammahuollon poliklinikka sekä kehitysvammaisten kuntoutuspalvelut toimivat Nokian Pitkäniemessä. Tammikuussa otetaan käyttöön vastavalmistunut terapiarakennus, jossa on kuntosali, terapia-allas sekä henkilöstön työtiloja.

Taysin kehitysvammahuollon poliklinikka sekä kehitysvammaisten kuntoutuspalvelut toimivat Nokian Pitkäniemessä. Tammikuussa otetaan käyttöön vastavalmistunut terapiarakennus, jossa on kuntosali, terapia-allas sekä henkilöstön työtiloja. 

Liikunnalla on merkittäviä hyötyjä kehitysvammaisten asiakkaiden kuntoutuksessa. Liikunnan kautta asiakkaiden on mahdollista kanavoida energiaansa hyödyllisellä tavalla, ja liikunnan lisäämisellä on havaittavissa välillisiä vaikutuksia myös aggressiivisen käytöksen vähenemiseen. Asiakkaiden liikuntamahdollisuuksien parantaminen olikin uuden terapiarakennuksen rakentamisen lähtökohtana.

Aiemmin Pitkäniemessä ei ole ollut allaskuntoutukseen soveltuvaa tilaa.Nyt altaaseen pääsevät myös vaikeasti liikuntaesteiset.

-Terapia-altaassa pystytään tehokkaasti ja turvallisesti kuntouttamaan tuki- ja liikuntaelimistöä sekä harjoittamaan vartalonhallintaa ja tasapainoa. Veden tukeva ja vastustava ominaisuus tarjoaa helpotusta ja tehokkuutta harjoitteluun, kuvailee toimialuejohtaja Tuulikki Parikka.

Rakennuksessa on myös uusi kuntosali, joka sekin tarjoaa modernit puitteet liikkumiselle. Liikuntaan kannustaa myös testamenttilahjoitusvaroilla hankittu liikunnallisia pelejä sisältävä iWall-virtuaaliseinä.

Virtuaaliseinää on aiemmin voinut nähdä esimerkiksi kauppakeskuksissa, lentokentillä ja messuilla, mutta tiettävästi Tays on ensimmäisiä kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksia, jossa sitä hyödynnetään.

-Virtuaaliseinästä saamme monia hyötyjä: pelaaminen vaatii tarkkaavaisuutta, keskittymistä, tasapainoa ja oman kehon hahmottamista. Ihminen liikkuu huomaamattaan ja kokee onnistumisen tunteita, kertoo projektipäällikkö Jyrki Borenius.

Ulkona liikkumiseen Pitkäniemessä panostetaan entiseen tapaan, mutta virtuaaliseinä tarjoaa uuden lisämahdollisuuden lyhyeen liikunnalliseen hetkeen myös sisätiloissa.

Toiminnallisessa kuntoutuksessa hyödynnetään monia menetelmiä, ja liikuntatilojen lisäksi käytössä on myös opetuskeittiö, musiikkitila ja aistitila.                    

Lähes kaikki Pirkanmaan kehitysvammaiset asioivat jossain vaiheessa Taysin kehitysvammahuollossa, useimmiten poliklinikalla. Pidemmille kuntoutusjaksoille tullaan myös Pirkanmaan ulkopuolelta.

Suuri osa kehitysvammaisista on avohoidon palvelussa ja pärjää kokonaan ilman laitoshoitoa. Avohoidon palveluja on kehitetty ja laitoshoitoa vähennetty. Kymmenen vuotta sitten Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä oli kehitysvammahuollon laitospaikkoja noin 250, nyt niitä on 80.

-Meillä Taysissa on erittäin hyvää kehitysvammaosaamista ja sitoutunut henkilökunta. Nyt kun kaikki toiminta on Pitkäniemessä, pääsemme tekemään entistä tiiviimmin yhteistyötä arjessa, kun olemme fyysisestikin toisiamme lähempänä, kertoo Parikka.

Tays Kehitysvammahuolto:

  • Kuntoutuspaikkoja 80.
  • Poliklinikalla käy päivittäin noin 25-30 asiakasta perheineen/tukihenkilöineen.
  • Vuosittain tulee yli 100 uutta asiakasta poliklinikkapalvelun piiriin.
  • Asiakkuus jatkuu usein läpi elämän.
  • Henkilökuntaa noin 250.

Lue lisää kehitysvammahuollosta

Katso alueen kartta Uusi rakennus on numero 73.

Lisätietoja: toimialuejohtaja Tuulikki Parikka, tuulikki.parikka@pshp.fi, puh. 0500 633 607

Projektipäällikkö Jyrki Borenius, jyrki.borenius@pshp.fi, puh. 050 313 0422

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Eturauhassyöpä ja alaraajojen valtimotauti teemoina Tays tutuksi -luentosarjan aloituksessa 22.1.17.1.2020 11:10:40 EETTiedote

Tays tutuksi -yleisöluennot valottavat kevätkaudella uusinta tutkimusta ja hoitoa. Ensimmäinen luento pidetään 22.1. otsikolla "Miesten päivä". Professori Teuvo Tammela kertoo eturauhassyövän hoidosta ja verisuonikirurgian dosentti Velipekka Suominen ikääntyvillä miehillä yleisestä alaraajojen valtimotaudista ja sen hoidosta. Luentoja voi seurata myös verkosta.

Taysin kuvantaminen hakee uusia ratkaisuja lääketieteellisten tutkimusten käsittelyyn virtuaalitodellisuuden ja tekoälyn avulla10.1.2020 11:06:16 EETTiedote

Digitaalinen kolmiulotteinen kuvantaminen on keskeinen osa modernia lääketiedettä. Kasvojen alueen tietokoneavusteinen leikkaussuunnittelu ja 3D-tulostus ovatkin jo arkipäivää Kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitoksen S-kuvantamisen yksikössä. Muun muassa magneettitutkimus, tietokonetomografia ja kartiokeilatietokonetomografia antavat tietoa sairauksien diagnosointiin ja hoidon suunnitteluun sekä mahdollistavat tietokoneavusteisen leikkaussuunnittelun ja 3D-tulostuksen.

D-rakennus kokonaan käyttöön tammikuussa16.12.2019 09:04:27 EETTiedote

Tays Keskussairaalan etupihakokonaisuus on kokonaan valmis, kun uuden pääsisäänkäynnin kupeessa oleva D-rakennus avataan tammikuussa. D-rakennuksessa toimivat Tays Syntymäpaikka, tuki- ja liikuntaelinkeskus, verisuoni- ja toimenpideradiologinen keskus sekä välinehuolto. Ensimmäiset tules-päivystysleikkaukset tehdään uusissa tiloissa 8.1.2020 ja ensimmäiset synnyttäjät pääsevät uusiin tiloihin 15.1. alkaen. D-rakennuksen katolla on uusi helikopterikenttä, joka mahdollistaa aiempaa suurempien helikoptereiden laskeutumisen esimerkiksi suuronnettomuustilanteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme