Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taysin lasten ja nuorten kipupoliklinikan toiminta alkaa

Jaa

Tampereen yliopistolliseen sairaalaan avataan tammikuussa lasten ja nuorten kipupoliklinikka. Poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan moniammatillisesti lasten ja nuorten äkillistä ja pitkäaikaista kipua. Poliklinikka toimii kolmena päivänä viikossa ja palvelee koko Taysin erityisvastuualueen lapsipotilaita.

Lasten ja nuorten kipupoliklinikan perustaminen Taysiin mahdollistui, kun Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n saama 400 000 euron lahjoitus Tampereen Lihakauppiasyhdistykseltä päätettiin ohjata lasten ja nuorten kivun hoitoon. Poliklinikan toiminta päästään aloittamaan 10.1.2022.

Kipupoliklinikan potilaaksi tullaan lääkärin lähetteellä. Tätä ennen potilaalle on yleensä jo tehty kattavat tutkimukset erilaisia sairauksia poissulkien. Kipupoliklinikan toiminnan päätavoite on kuntouttavassa toiminnassa. Jokaiselle potilaalle laaditaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, jonka tavoitteena on, että hyvällä kivunhoidolla lapsi voisi jatkaa tavanomaista arkea harrastuksissa ja koulussa käyden.

Lasten ja nuorten hoito kipupoliklinikalla perustuu moniammatillisuuteen

Kipupoliklinikan potilaan hoito alkaa aina sairaanhoitajan vastaanotolla tehtävällä alkukartoituksella. Apuna käytetään kipukyselylomakkeita. Kartoituksen tavoitteena on selvittää kiputilanteen lisäksi lapsen ja perheen kokonaistilanne sekä voimavarat. Tarvittaessa mukaan voidaan liittää myös fysioterapeutin, toimintaterapeutin sekä kipupsykologin tekemät alkututkimukset.

- Toiminta tapahtuu ensisijaisesti poliklinikan vastaanotolla. Perhe tapaa sekä kivun hoitoon perehtyneen lastentautien erikoislääkärin että sairaanhoitajan. Joissain tapauksissa kivun luonteen tarkempi selvittäminen vaatii sairaalaseurantaa, vastuualuejohtaja Tuija Poutanen kertoo.

Kipupoliklinikalla työskennellään moniammatillisesti. Poliklinikan työntekijöihin kuuluvat lasten kivun hoitoon perehtyneen lastentautien erikoislääkärin ja sairaanhoitajan lisäksi kipupsykologi, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä. Akuutin kivun hoitoon osallistuvat lisäksi anestesialääkäri sekä lastenkirurgi. Poliklinikan kiputyöryhmään kuuluvat myös kuntoutusohjaaja, lastenneurologi, lasten reumalääkäri sekä lasten ja nuorten psykiatrian asiantuntijat.

- Hoitokeinoina käytetään lyhytinterventioita kipupsykologin tai fysioterapeutin ja toimintaterapeutin vastaanotoilla sekä psykofyysistä fysioterapiaa. Lapsen toimintakyky pyritään palauttamaan ei-lääkkeellisin keinoin. Myös ryhmämuotoista kuntoutusta nuorille kehitellään. Kipupoliklinikka kehittää ja tutkii kivunhoitoa yhteistyössä HUS:n Lasten kipukeskuksen kanssa, Poutanen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vastuualuejohtaja Tuija Poutanen
Puh. 044 472 8446
Tays, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Nykyisiä rajoituksia esitetään jatkettavaksi seuraavat kaksi viikkoa18.1.2022 15:11:56 EET | Tiedote

Koronan omikron-aalto on edelleen Pirkanmaallakin noususuuntainen. Testattujen perusteella voidaan arvioida, että noin joka toinen hengitystieinfektioon sairastunut potee tällä hetkellä koronaa. Lisäksi henkilökunnan ja heidän perheidensä sairastuminen haastaa sairaalahoidon järjestämistä. Taysissa koronapotilaiden määrä on kasvussa, hoidossa on yli 40 potilasta ensisijaisesti koronan takia. Teho-osaston potilasmäärä on pysynyt viikon ajan samalla tasolla. Nykyisiä rajoituksia esitetään aluehallintovirastolle jatkettavaksi.

Karanteenin asettamisesta luovutaan – jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin12.1.2022 15:39:19 EET | Tiedote

Koronavirustapausten voimakkaasti lisäännyttyä Pirkanmaan alueen tartunnanjäljitykseen on kehittynyt merkittävää viivettä ja yhä pienempi osa tartunnoista tulee tartuntatautiviranomaisten tietoon. Pirkanmaalla luovutaan altistuneiden jäljityksestä terveydenhuollon yksiköitä, hoivalaitoksia ja asumisyksiköitä lukuun ottamatta. Myös Koronavilkun avauskoodien lähettämisestä luovutaan. Eristysaika lyhenee Pirkanmaalla viiteen vuorokauteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme