Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taysin vanhimman osan rakennuttamisen ja suunnittelun suunnitteluryhmä valittu

Jaa

Taysin uudistamisohjelma käynnistyi vuonna 2010 ja sen arvioidaan olevan nyt puolivälissä. Seuraavana uudistamisvuorossa ovat Tays Keskusairaalan alueen vanhimmat rakennukset, A, B, P ja K, joihin sijoittuu monia sairaalan keskeisimpiä toimintoja, kuten Acuta, useita leikkaussaleja sekä teho-osasto. Loppuvaiheen rakennuttamisen ja suunnittelun konsulttiryhmäksi on kilpailutuksen perusteella valittu rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n kokoama suunnitteluryhmä.

Taysin uudistamisohjelma käynnistyi vuonna 2010 ja sen arvioidaan olevan nyt puolivälissä.Etupihan uudisrakennukset otettiin käyttöön 2019-2020, ja tänä syksynä avattiin uusi F-rakennus, jossa sijaitsee isotooppilääketiede ja verisairauksien keskus. Uuden psykiatriarakennuksen rakentaminen alkoi kesällä 2020, ja sen on määrä valmistua 2023.

Uudistamisohjelman loppuvaihe kattaa Tays Keskussairaalan vanhimpien rakennusten uudisrakentamisen tai korjaamisen. Rakennukset ovat valmistuneet 60-luvulla eivätkä vastaa nykyisiä tarpeita.  Yksi isoista ratkaisuista tulee olemaan kookkaan ja keskellä aluetta sijaitsevan B-rakennuksen tulevaisuus.

B-rakennuksen kuntoa on selvitetty jo aiempina vuosina. Todennäköisinä vaihtoehtoina nähdään, että B-rakennus tulisi purkaa tai että siitä tulisi tehdä toimistorakennus, sillä se ei kunnostettunakaan palvelisi erikoissairaanhoidon vaatimuksia.

Suunnitteluvaiheessa ratkaistaan, mikä on rakennusten tulevaisuus pitkällä tähtäimellä.

Toimistotilaa karsitaan, vuodeosastoille yhden hengen huoneet

Tilasuunnittelun ohjaavana ajatuksena on karsia toimistotiloista 40 % perustuen etätyön lisääntymiseen ja työpisteiden yhteiskäyttöisyyteen. Poliklinikka- ja leikkaussalien tilantarvetta on puolestaan tarkoitus vähentää noin 20 % tehostamalla nykyisten tilojen käyttöä. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa puolet poliklinikoiden vastaanottotiloista ja puolet leikkaussaleista ovat käytössä iltaisin klo 18 saakka. Myöhäisempien vastaanottoaikojen tarjoaminen palvelee asiakkaita nykyistä paremmin.

Kaiken kaikkiaan erikoissairaanhoidossa vuodepaikkojen määrä on viime vuosina hieman vähentynyt, sillä hoitoja annetaan yhä enemmän poliklinikalla. Huonemäärien vähentymisestä huolimatta vuodeosastojen tilantarve on kuitenkin kasvamassa, sillä 70 % potilashuoneista pyritään tekemään yhden hengen huoneiksi. Tämä mahdollistaa potilaan yksityisyyden suojan sekä omaisten läsnäolon. Yhden hengen huoneiden optimaalinen määrä tulevassa rakennuskokonaisuudessa tullaan vielä selvittämään tuottavuuden ja henkilöresurssien suunnittelun näkökulmasta.

Suunnittelu käynnistyy vuoden 2021 alussa

Vanhan osan uudistaminen tulee olemaan vaativa, laaja- alainen kokonaisuus, jossa vaaditaan rakennuttajalta ja suunnittelijoilta erityistä kokemusperäistä asiantuntemusta. Vanhan osan rakennuttamisen ja suunnitteluun on kilpailutuksen perusteella valittu rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n kokoama suunnitteluryhmä. Pääsuunnittelijana toimii Rami Kolehmainen Raami Arkkitehdit Oy:sta. Sairaalakonseptin ja kaupunkikuvasuunnittelun vastuuhenkilö on tanskalainen  Klavs Hyttel, C.F Møller Architecs.

Hankesuunnittelu pyritään käynnistämään 2021 alusta, ja investointiesitys tuodaan päätettäväksi joulukuussa 2021 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustoon.

Suunnittelun ja sen pohjalta tehtävän uudisrakentamisen sekä korjaamisen arvioidaan vievän vähintään 10 vuotta.


Lisätietoja

vs. kehitysjohtaja Arto Ranta, arto.ranta@pshp.fi, puh. 050 512 1546
rakennuttajapäällikkö Matias Seini, matias.seini@pshp.fi, puh. 050 340 5366

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Koronaepidemia on Pirkanmaalla edelleen aktiivinen - rajattujen riskiryhmien varhaiseen hoitoon on tullut uusi lääke6.7.2022 13:02:21 EEST | Tiedote

Koronatilanne Pirkanmaalla on edelleen aktiivinen ja Taysissa osastohoidossa on koronan vuoksi hoidettavana parikymmentä potilasta. Edelleen paras tapa suojautua vakavalta koronataudilta on huolehtia suositusten mukaisten rokotusten ottamisesta. Rokotusten lisäksi vaikeaa koronatautia voidaan nyt estää myös uudella suun kautta otettavalla riskiryhmille tarkoitetulla Paxlovid®-lääkkeellä.

Ukrainatalo sai etiikkapalkinnon30.6.2022 13:30:24 EEST | Tiedote

Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahaston vuosittainen etiikkapalkinto on tänä vuonna myönnetty Tampereella toimivalle Ukrainatalolle. Palkinto on 6000 euroa. Vuosittain jaettavan palkinnon myöntää Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja sen hoitoeettinen neuvottelukunta. Ukrainatalo perustettiin keväällä 2022, ja se on ensimmäinen Suomessa toimiva sotaa paenneille ukrainalaisille tarkoitettu kohtaamispaikka. Ukrainatalon tavoitteena on edistää kotoutumista, työllistymistä sekä verkostoitumista. Avoimin ovin toimiva talo tarjoaa yhteisöllisyyden lisäksi myös käytännön tukea. Apua on mahdollista saada esimerkiksi työ- ja opiskelupaikan hakemiseen sekä asuntojen ja majoituksen etsimiseen. Lapsille järjestetään kerhotoimintaa, ja nuorille aikuisille se toimii myös oppimiskeskuksena. Tavoitteena on lisätä suomalaisten ja ukrainalaisten kulttuurin tuntemusta. Ukrainatalo toimii vapaaehtoisvoimin, ja sen käyttäjät tulevat ympäri Suomea. Pirkanmaan etiikan edistämispalkinnon saajaksi voi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme