Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taysin vanhimman osan rakennuttamisen ja suunnittelun suunnitteluryhmä valittu

Jaa
Taysin uudistamisohjelma käynnistyi vuonna 2010 ja sen arvioidaan olevan nyt puolivälissä. Seuraavana uudistamisvuorossa ovat Tays Keskusairaalan alueen vanhimmat rakennukset, A, B, P ja K, joihin sijoittuu monia sairaalan keskeisimpiä toimintoja, kuten Acuta, useita leikkaussaleja sekä teho-osasto. Loppuvaiheen rakennuttamisen ja suunnittelun konsulttiryhmäksi on kilpailutuksen perusteella valittu rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n kokoama suunnitteluryhmä.

Taysin uudistamisohjelma käynnistyi vuonna 2010 ja sen arvioidaan olevan nyt puolivälissä.Etupihan uudisrakennukset otettiin käyttöön 2019-2020, ja tänä syksynä avattiin uusi F-rakennus, jossa sijaitsee isotooppilääketiede ja verisairauksien keskus. Uuden psykiatriarakennuksen rakentaminen alkoi kesällä 2020, ja sen on määrä valmistua 2023.

Uudistamisohjelman loppuvaihe kattaa Tays Keskussairaalan vanhimpien rakennusten uudisrakentamisen tai korjaamisen. Rakennukset ovat valmistuneet 60-luvulla eivätkä vastaa nykyisiä tarpeita.  Yksi isoista ratkaisuista tulee olemaan kookkaan ja keskellä aluetta sijaitsevan B-rakennuksen tulevaisuus.

B-rakennuksen kuntoa on selvitetty jo aiempina vuosina. Todennäköisinä vaihtoehtoina nähdään, että B-rakennus tulisi purkaa tai että siitä tulisi tehdä toimistorakennus, sillä se ei kunnostettunakaan palvelisi erikoissairaanhoidon vaatimuksia.

Suunnitteluvaiheessa ratkaistaan, mikä on rakennusten tulevaisuus pitkällä tähtäimellä.

Toimistotilaa karsitaan, vuodeosastoille yhden hengen huoneet

Tilasuunnittelun ohjaavana ajatuksena on karsia toimistotiloista 40 % perustuen etätyön lisääntymiseen ja työpisteiden yhteiskäyttöisyyteen. Poliklinikka- ja leikkaussalien tilantarvetta on puolestaan tarkoitus vähentää noin 20 % tehostamalla nykyisten tilojen käyttöä. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa puolet poliklinikoiden vastaanottotiloista ja puolet leikkaussaleista ovat käytössä iltaisin klo 18 saakka. Myöhäisempien vastaanottoaikojen tarjoaminen palvelee asiakkaita nykyistä paremmin.

Kaiken kaikkiaan erikoissairaanhoidossa vuodepaikkojen määrä on viime vuosina hieman vähentynyt, sillä hoitoja annetaan yhä enemmän poliklinikalla. Huonemäärien vähentymisestä huolimatta vuodeosastojen tilantarve on kuitenkin kasvamassa, sillä 70 % potilashuoneista pyritään tekemään yhden hengen huoneiksi. Tämä mahdollistaa potilaan yksityisyyden suojan sekä omaisten läsnäolon. Yhden hengen huoneiden optimaalinen määrä tulevassa rakennuskokonaisuudessa tullaan vielä selvittämään tuottavuuden ja henkilöresurssien suunnittelun näkökulmasta.

Suunnittelu käynnistyy vuoden 2021 alussa

Vanhan osan uudistaminen tulee olemaan vaativa, laaja- alainen kokonaisuus, jossa vaaditaan rakennuttajalta ja suunnittelijoilta erityistä kokemusperäistä asiantuntemusta. Vanhan osan rakennuttamisen ja suunnitteluun on kilpailutuksen perusteella valittu rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n kokoama suunnitteluryhmä. Pääsuunnittelijana toimii Rami Kolehmainen Raami Arkkitehdit Oy:sta. Sairaalakonseptin ja kaupunkikuvasuunnittelun vastuuhenkilö on tanskalainen  Klavs Hyttel, C.F Møller Architecs.

Hankesuunnittelu pyritään käynnistämään 2021 alusta, ja investointiesitys tuodaan päätettäväksi joulukuussa 2021 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustoon.

Suunnittelun ja sen pohjalta tehtävän uudisrakentamisen sekä korjaamisen arvioidaan vievän vähintään 10 vuotta.


Lisätietoja

vs. kehitysjohtaja Arto Ranta, arto.ranta@pshp.fi, puh. 050 512 1546
rakennuttajapäällikkö Matias Seini, matias.seini@pshp.fi, puh. 050 340 5366

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays on ruuhkautunut jatkohoitoon jonottavista potilaista - kiireettömiä toimenpiteitä perutaan, kiireellinen hoito turvataan14.12.2022 11:06:45 EET | Tiedote

Taysin sairaalat ovat ruuhkautuneet ja vuodepaikat täyttyneet poikkeuksellisen monista jatkohoitopaikkaa odottavista potilaista. Kiireettömiä toimenpiteitä joudutaan tämän vuoksi siirtämään. Kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan. Tähän asti ruuhkia on yritetty purkaa muun muassa yhteistyössä kuntien kanssa, joustopaikkojen käyttöönotolla sekä hoitopolkuja ja hoitoonohjausta kehittämällä. Uusi jatkohoito-osasto perustetaan tammikuussa

Ylisfestarien ”isä” Taito Roivas palkittiin Elämän tähden -palkinnolla5.12.2022 10:52:32 EET | Tiedote

Ylöjärvellä ja Nokialla järjestetyssä Ylisfestarit -tapahtumassa avainroolissa alusta lähtien toiminut mielenterveyshoitaja Taito Roivas on saanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselta Elämän tähden -palkinnon. Hän on erinomainen esimerkki siitä, kuinka iso merkitys yksittäisellä työntekijällä voi olla ihmisten yhdenvertaisuuden edistämisessä ja asenteisiin vaikuttamisessa.

Varhainen tunnistaminen parantaa haimasyövän ennustetta – yleisöluentoja ja koulutustilaisuuksia Taysissa 17.–18.11.1.11.2022 10:21:09 EET | Tiedote

Maailman haimasyöpäpäivää (World pancreatic cancer day) vietetään 17.11.2022. Tays järjestää teemaan liittyen kaksi terveydenhuollon ammattilaisille suunnattua koulutustilaisuutta 17.–18.11. sekä yleisöluentotilaisuuden perjantaina 18.11. Tilaisuuksien tarkoituksena on lisätä sekä ammattilaisten että yleisön tietoisuutta haimasyövän oireista ja hoitomuodoista.