Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taysissa kehitetty epilepsiahoidon seurantatyökalu USA:n markkinoille

Jaa

Taysissa kehitetty epilepsiahoidon seurantatyökalu USA:n markkinoille Neuro Event Labsin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan yhdessä kehittämä tekoälyavusteinen epilepsiahoidon seurantatyökalu Nelli mahdollistaa hoidon parantamisen tuhansilla potilailla, jotka kärsivät epilepsiasta ja muista neurologisista sairauksista. Järjestelmä tunnistaa ja seuraa epilepsiaa sairastavan henkilön yöaikaisia kohtauksia ja vähentää kalliiden video-EEG -seurantojen tarvetta. Sillä voidaan tukea potilaan kotona asumista ja työssäkäyntiä.

Tamperelainen terveysteknologiayhtiö Neuro Event Labs Oy on nyt solminut seurantatyökalusta strategisen yhteistyön Yhdysvalloissa Jefferson Health -sairaalaliittymän kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on saavuttaa hyötyjä kliinisessä hoidossa sekä kustannustehokkuudessa käyttämällä Taysin kanssa kehitettyä Nelli-seurantajärjestelmää osana amerikkalaispotilaiden epilepsian hoitopolkua.

Neuro Event Labs tuottaa analytiikkaa käyttäen kehittämäänsä kliinistä tekoälyteknologiaa, joka on integroitu osaksi Jefferson Healthin kliinistä hoitopolkua epilepsiassa. Evaluoinnin jälkeen seurantatyökalu integroidaan osaksi kaikkien Jefferson Health – sairaaloiden päivittäistä epilepsiahoitoa.

– Nelli on kehitetty yhdessä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa ja todettu vaikuttavaksi ja kustannustehokkaaksi useissa eurooppalaisissa yliopistosairaaloissa. On erityisen hienoa päästä työskentelemään yhden Yhdysvaltojen nopeimmin kasvavan ja innovatiivisen terveydenhoidon tuottajan kanssa ja ottaa Nelli käyttöön tällä merkittävällä markkina-alueella, toteaa toimitusjohtaja Kaapo Annala Neuro Event Labsilta.

Epilepsiapotilaan yöaikaisten kohtausten tunnistaminen ja seuranta on vaikeaa, sillä nukkuva ihminen itse ei yleensä joko huomaa tai muista kohtauksia. Kohtauksiin ei välttämättä herää edes samassa huoneessa nukkuva läheinen. Tampereella kehitetty valvontalaite seuraa tutkittavan yöaikaista toimintaa ja oppii tunnistamaan henkilön tavallista ja poikkeavaa liikehdintää.

Käytännössä laite asennetaan tutkittavan sängyn viereen. Siinä on 2,4 miljoonan pixelin videokamera ja syvyyssensoriin perustuva järjestelmä, joka seuraa esimerkiksi potilaan hengitystä ja liikkeitä. Tunnistus kehittyy laskennallisen algoritmin mukaan. Järjestelmän saa kytkettyä tarvittaessa myös pois päältä.

– Tämä tuo isoja hyötyjä työkykyyn ja asumisratkaisuihin sekä potilaille että läheisille. Kun koneoppiminen mahdollistaa hälyttämisen vakavissa tilanteissa, läheinenkin nukkuu paremmin, sanoo kehitystyössä mukana ollut neurologian ylilääkäri Jukka Peltola Taysista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Neurologian ylilääkäri, professori Jukka Peltola
puh. 040 1965006, Tays

Toimitusjohtaja Kaapo Annala
puh. 050 372 9094, Neuro Event Labs Oy

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Syöpäpotilaan kannattaa suojautua koronavirukselta26.3.2020 11:22:08 EETTiedote

Syöpäpotilaan on erityisen tärkeää suojautua koronavirukselta, koska syöpäpotilaalla on kohonnut riski sairastua virukseen. Kansainvälisen suosituksen mukaan syöpäpotilaiden sairaalakäyntejä minimoidaan myös Pirkanmaalla. Osa käynneistä korvataan puhelinsoitoilla tai seurantakäyntejä siirretään. Syöpäpotilas kutsutaan kuitenkin sairaalaan aina, kun se on syövän hoidon takia välttämätöntä.

Kiireettömiä aikoja siirretään, yhteistoimintaneuvottelut keskeytetään17.3.2020 15:07:12 EETTiedote

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä varaudutaan koronavirusepidemian hoitoon ja ryhdytään perumaan maalis-huhtikuulle ajoittuvia kiireettömiä vastaanotto- ja toimenpideaikoja. Taysin yksiköt peruvat omat aikansa potilaille tällä ja ensi viikolla soittamalla. Peruutus tulee kirjeellä, mikäli aika on vasta huhtikuun aikana. Ne potilaat, joilla on sähköisen asioinnin lupa, saavat peruutuksen tekstiviestinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme