Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taysissa tutkittua: Kellojen siirrolla näyttää olevan vaikutusta ikäihmisten murtumariskiin

Jaa

Tutkimus kertoo, että yli 70-vuotiaiden reisiluun murtumien määrä kasvaa hieman kellojen siirron jälkeisenä maanantaina ja koko viikolla.

Kesäajan käyttö eli kellojen siirto maaliskuussa tunnilla eteenpäin ja lokakuussa taaksepäin aiheuttaa runsasta yhteiskunnallista keskustelua tasaisin väliajoin.

Kesäajan terveydellisistä vaikutuksista onkin olemassa jonkin verran tutkimustietoa, Suomessa muun muassa THL:n ja sitä edeltävän Kansanterveyslaitoksen tutkijoiden toteuttamana. Yksiselitteistä vaikutusta esimerkiksi onnettomuuksien lukumääriin ei ole havaittu, mutta unen laadun heikkenemiseen kellojen siirrolla on ollut yhteys.

− Törmäsin vuonna 2014 julkaistuun yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa todettiin kellojen siirron vaikuttavan melko selkeästi sydäntapahtuman riskiin. Artikkeli oli menetelmällisesti mielenkiintoinen ja totesimme, että samalla menetelmällä voisi tutkia myös ikäihmisten kaatumista. Siihenkin kellojen siirrolla saattaisi olla vaikutusta esimerkiksi unen laadun ja vireystilan muutosten kautta, taustoittaa päätutkijana toiminut dosentti Aleksi Reito Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Maanantaina enemmän reisiluun murtumia

Taysin tutkimuksessa hyödynnettiin terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin tietoja vuosilta 1997−2020. Tutkimusta varten kerättiin perustiedot ja sairaalaan hakeutumistiedot kaikista yli 70-vuotiaista potilaista, joilla oli todettu mikä tahansa reisiluun murtuma. Eri tilastomallien avulla katsottiin, miten kellojen siirto vaikutti päiväkohtaiseen reisiluun murtumien ilmaantuvuuteen keväällä ja syksyllä.

− Tutkimuksemme mukaan vaikuttaa siltä, että keväällä kellojen siirtoa seuraavana maanantaina sekä koko viikolla olisi hieman enemmän reisiluun murtumia kuin muina ajankohtina, kun on otettu huomioon viikko- ja viikonpäiväkohtaiset vaihtelut, tiivistää dosentti Ville Ponkilainen Keski-Suomen keskussairaalasta.

− Kansanterveydellisesti isosta ongelmasta tässä ei toki ole kyse absoluuttisten lukujen perusteella, mutta tutkimustulos on väestötasolla kiinnostava. Se on tärkeä jatkumo tutkimustiedolle, mitä on julkaistu liittyen kellojen siirron aiheuttamiin terveysvaikutuksiin, hän jatkaa.

Tutkimus Daylight savings time transition and the incidence of femur fractures in the older population: a nationwide registry-based study on julkaistu PeerJ-lehdessä elokuussa 2022 https://peerj.com/articles/13672/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Kutsu medialle: tutustumiskierros Tays Psykiatrian työmaalla 29.9. klo 12-12.4512.9.2022 11:13:27 EEST | Kutsu

Kutsu medialle: tutustumiskierros Tays Psykiatrian työmaalla 29.9. klo 12-12.45 Kutsumme mediaa kurkistamaan tuleviin Tays Psykiatrian tiloihin ja kuulemaan, millaista psykiatrinen hoito siellä tulee olemaan. Rakennus otetaan käyttöön vuoden 2024 alussa. Tays Psykiatrian uusia tiloja alettiin rakentaa Tays Keskusairaalan alueelle, potilashotellin taakse vuonna 2020. Rakentaminen on edennyt aikataulussaan ja toiminta uusissa tiloissa käynnistyy vuoden 2024 alussa. Rakennukseen sijoittuvat mm. aikuispsykiatrian osastot, poliklinikat, monitoimitiloja, henkilökunnan työtilat sekä pysäköintitilaa. Rakennuksen kokonaispinta-ala tulee olemaan 29 000 m2 ja kustannusarvio 97,5 M€. Uuden rakennuksen myötä Tays Pitkäniemen tilat jäävät pois käytöstä. Suurinta osa psykiatrisista potilaista hoidetaan avohoidossa. Osastolla olevien potilaiden keskimääräinen hoitoaika on 25 vrk. Sairaansijoja on yhteensä 184, ja suurin osa potilashuoneista on yhden hengen huoneita. Rakennus muodostuu osastosiivistä j

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme