
TIEDOTE: uudet sukupuolidysforian hoitosuositukset sisältävät vakavia uhkia hyvän hoidon toteutumiselle
Vapaa julkaistavaksi heti
Setan ja Trasekin näkemykset uusien sukupuolidysforian hoitosuositusten suurimmista puutteista tiivistetysti:
- Sukupuolidysforiapotilaan tulee päästä matalalla kynnyksellä erikoissairaanhoidon piirissä oleviin lääketieteellisiin hoitoihin.
- Lähetettä sukupuoli-identiteetin tutkimusyksiköihin ei tule viivästyttää muiden terveydellisten ongelmien takia.
- Sukupuolidysforiapotilaan hoitaminen perusterveydenhuollossa ilman erityisosaamista sukupuolidysforiasta ja sukupuolivähemmistöistä altistaa potilaat epäasialliselle ja epäammattimaiselle kohtelulle.
- Sukupuolidysforian hoitamiseen tarvitaan lisää resursseja, Suomeen tarvitaan kolmas sukupuoli-identiteetin tutkimus- ja hoitoyksikkö.
- Alaikäisten sukupuolidysforia tulee aina ottaa vakavasti ja heille on taattava pääsy asiantuntevaan sukupuolidysforian hoitoon.
- Translaki tulee pikaisesti uudistaa niin, että sukupuolen juridinen vahvistaminen ja sukupuolipiirteitä vahvistava lääketieteellinen hoito erotetaan toisistaan.
“Ihmettelemme, että Palko keskittää vastuuta sukupuolidysforian hoidosta perusterveydenhuoltoon, vaikka translain hoitoasetuksessa hoito keskitetään Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan ja Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Palkon suositus on asetuksen kanssa räikeässä ristiriidassa, eikä auta krooniseen resurssipulaan”, Trasekin varapuheenjohtaja Antti Karanki painottaa. ”Pelkäämme, että linjaus voi viivästyttää entisestään sukupuolidysforiapotilaiden asianmukaista hoitoa. Samalla se viivästyttää yksilöiden sukupuolen juridisen vahvistamisen prosessia, koska tämä edellyttää sukupuoli-identiteetin tutkimuksia.”
Nykyisin sote-alan ammattilaiset eivät saa Suomessa systemaattista koulutusta sukupuoli-identiteettivariaatioiden ja -dysforian kohtaamiseen. “Mikäli Palkon suositusta aletaan noudattaa, miten turvataan osaaminen sukupuolen moninaisuudesta perusterveydenhuollossa? Nähdäksemme tämä vaatii laajaa pikaisella aikataululla toteutettua täydennyskoulutusta”, painottaa Setan puheenjohtaja Sakris Kupila. “Kouluttamattomat ammattilaiset voivat jopa heikentää potilaan hyvinvointia ja vähentää luottamusta terveydenhuoltoon”, alleviivaa Kupila.
Suositukset keskittyvät diagnooseihin potilaan yksilöllisten tarpeiden kustannuksella
WPATHin ja WHOn kansainvälisten hoitosuositusten lähtökohtina ovat sukupuoliristiriidasta aiheutuvan dysforian (sukupuolidysforia) hoito hoidettavan sukupuoli-identiteetistä riippumatta. “Palkon suosituksissa samaan ongelmaan eli sukupuolidysforiaan tarjotaan kuitenkin erilaisia hoitoja potilaan sukupuoli-identiteetin perusteella. Tämä asettaa etenkin muunsukupuoliset potilaat epätasa-arvoiseen asemaan”, toteaa Sakris Kupila.
Muiden terveysongelmien hoitamisen vaatimus ennen sukupuolidysforiahoitoihin pääsyä mahdollistaa hoitojen rajaamisen esimerkiksi mielenterveyden haasteiden tai ylipainon perusteella, jopa vuosiksi. “Suositus voi lisätä inhimillistä kärsimystä, kun sukupuolidysforian hoitoa odottavien ihmisten ongelmat kroonistuvat”, sanoo Kupila. “Kun potilaan perusongelmaa, eli sukupuolidysforiaa, ei hoideta riittävästi, saattaa hän turvautua lisää ongelmia aiheuttaviin selviytymiskeinoihin kuten päihteisiin. Se tulee kalliiksi niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.”
Suosituksissa korostetaan muunsukupuolisten ja alaikäisten sukupuolidysforiapotilaiden muita terveydellisiä ongelmia. Niistä syntyy helposti vaikutelma, että sukupuolen moninaisuudesta seuraa aina mielenterveyden ja muita terveyden haasteita. Täysin ilman huomiota jää sukupuolivähemmistöjen kokeman syrjinnän ja väkivallan muodot, joiden tiedetään heikentävän terveyttä. Käsittelytapa ylläpitää sukupuolivähemmistöihin kuuluvien patologisointia.
Alaikäisiä koskevat suositukset ohittavat sukupuolidysforian hengenvaarallisuuden
Seta ja Trasek pitävät Palkon suosituksissa tervetulleena sitä, että alaikäisten sukupuolidysforian hoitopolkua on käsitelty. Palveluvalikoima sisältää myös murrosikää jarruttavan blokkerihoidon, mikä on tärkeä tieto monille sukupuolidysforiaa kokeville alaikäisille ja heidän perheilleen.
Alaikäisten kohdalla suosituksessa kuitenkin korostuu ajatus sukupuolen pohdinnasta “vaiheena”, joka menee useimmilla ohi. Palkon suositus onkin alaikäisten osalta äärimmäisen varovainen ja kannustaa hoitohenkilökuntaa pikemmin pidättyvyyteen. Sukupuolivähemmistöön kuuluvat lapset ovat kuitenkin erityisen haavoittuvassa asemassa ja heidän syrjintäriskinsä ja itsetuhoisuutensa on korkeampi. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu onkin korostanut translasten oikeutta päästä transerityisen terveydenhuollon piiriin sekä peräänkuuluttanut velvollisuutta kuunnella alaikäisiä heitä itseään koskevissa asioissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Karanki
Varapuheenjohtaja
Trasek ry.
antti@trasek.fi
Sakris Kupila
Puheenjohtaja
Seta ry.
puheenjohtaja@seta.fi
Kerttu Tarjamo
Pääsihteeri
Seta ry.
paasihteeri@seta.fi
puh. +358 50 309 8108
Kerttu Tarjamopääsihteeri
Kerttu Tarjamo johtaa Setan poliittista ja järjestöllistä toimintaa. Hän on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien sekä Suomen ja kansainvälisen sateenkaaripolitiikan asiantuntija.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.
Trasek ry on valtakunnallinen yhdistys, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Seta Ry
Kiinnostaako LHBTIQ? Mediajakelumme lakkautuu, tilaa Setan tiedotteet!12.12.2023 10:22:59 EET | Tiedote
Seta luopuu mediajakelupalvelusta vuoden vaihteessa. Mediatiedotteet voi tilata Setan verkkosivujen lomakkeen kautta.
Yhteiskannanotto: Heikennykset mielenterveyspalveluihin uhkaavat sateenkaarinuoria29.11.2023 09:26:28 EET | Tiedote
Lasten, nuorten ja opiskelijoiden oikeuksia ajavat järjestöt ja mielenterveysjärjestöt huomauttavat painokkaasti, että mielenterveyspalveluiden saavutettavuuden ja laadun parantaminen on välttämätöntä, jotta sateenkaarinuorten oikeus hyvään mielenterveyteen toteutuu.
Setan kampanja: Mikä on heikkojen mielenterveyspalveluiden inhimillinen hinta sateenkaarinuorille?23.11.2023 13:15:52 EET | Tiedote
Seta kampanjoi marras-joulukuussa sateenkaarinuorten mielenterveyspalveluiden puolesta. Kouluterveyskyselyjen mukana mielenterveyden tila ja saatu apu ja tuki on huomattavasti heikompi kuin muilla nuorilla. Nuorten kokemukset tulevat esiin myös Setan verkkonuorisotalon työssä.
Setan edustajakokous valitsi varapuheenjohtajaksi Anu Kantolan – kannanotto: ”sateenkaarinuorilla oikeus hyvään mielenterveyteen”18.11.2023 16:42:13 EET | Tiedote
Setan edustajakokous pidettiin Lahdessa 18.11. Kokoukseen osallistui yli 50 jäsenjärjestöjen edustajaa eri puolilta maata ja etänä.
Elisa Gebhard vetämään eduskunnan sateenkaariverkostoa14.11.2023 15:55:11 EET | Tiedote
Eduskunnan sateenkaariverkosto on valinnut uuden puheenjohtajiston ja käynnistänyt toimintansa. Verkoston puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Elisa Gebhard (sdp) ja varapuheenjohtajiksi kansanedustajat Saara Hyrkkö (vihr) ja Aura Salla (kok).