Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tiistaina 17.11 on Maailman keskospäivä – päivän teemaväri on violetti 

Jaa

Maailman keskospäivää vietetään 17. marraskuuta. Keskospäivänä useat tunnetut rakennukset saavat violetin teemavärin. Tänäkin vuonna Tampereella violettia väriä nähdään Näsinneulassa, Tays Keskussairaalassa ja Tampere-talossa.

Keskonen on lapsi, joka syntyy ennen 37. raskausviikkoa. Pikkukeskosella tarkoitetaan lasta, joka on syntynyt ennen 32 raskausviikkoa tai painanut syntyessään enintään 1500 grammaa. Nykyisin lasta varaudutaan hoitamaan, jos raskaus on kestänyt 22 raskausviikkoa. Ennenaikaisen syntymän riskitekijöitä ovat muun muassa monisikiöraskaus, raskausmyrkytys, infektiot tai sikiön epämuodostuma. Usein ennenaikaisen synnytyksen syy jää kuitenkin epäselväksi. 

Puolikiloinenkin usein selviää

Suomessa noin kuusi prosenttia kaikista vastasyntyneistä syntyy keskosena ja noin prosentti pikkukeskosena. Tays Keskussairaalassa vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla hoidetaan vuosittain noin 350 keskosta, joista keskimäärin 55 painaa 1000–1500 grammaa ja 25 alle 1000 grammaa. Suomessa pienimmät eloonjääneet keskoset ovat olleet kahvipakettia pienempiä. 

Lapsen syntyessä ennenaikaisesti häneltä puuttuvat vielä ne ominaisuudet, jotka olisivat kehittyneet raskauden viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana. Keskosten sairaudet johtuvatkin useimmiten elimistön epäkypsyydestä. Lapsen selviytymisen kannalta tärkeämpää on yleensä se, montako raskausviikkoa on takana, kuin se, paljonko lapsi painaa. Käytännössä lapsella on mahdollisuuksia selvitä hengissä hänen syntyessään 22. – 23. raskausviikolla ja painaessaan 450 – 600 grammaa.  

Keskoskaapista kenguruhoitoon

Keskoset tarvitsevat tehokkaan hoidon rinnalla paljon pehmeää hoitoa, hiljaisuutta ja hellyyttä. Vanhemmat ovat oman lapsensa parhaita hoitajia, joten heidän läsnäolonsa ja osallistumisensa vauvan hoitoon mahdollisimman paljon alusta alkaen on tärkeää.

Keskoslasta hoidetaan aluksi keskoskaapissa lämpötasapainon vuoksi, kunnes elintoimintojen kehityttyä vauva pääsee mm kenguruhoitoon. Kenguruhoito lujittaa vauvan ja vanhempien välistä kiintymyssuhdetta sekä edistää lapsen kasvua ja kehitystä. Kenguruhoidossa vauvaa pidetään paljaalla iholla rintaa vasten ja keinutellaan hiljakseen vaikkapa keinutuolissa. 

Uudet tilat vuosi sitten käyttöön

Taysin uusi vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto sijaitsee Keskussairaalan D-rakennuksessa aivan uusissa moderneissa tiloissa, joissa vauvan äiti, isä ja sisarukset voivat viettää aikaa pikkuisen luona ja auttaa häntä varttumaan.

Yhdelle perheelle tarkoitetut huoneet on varustettu lahjoitusvaroilla hankituilla älylasiratkaisuilla. Niiden avulla hoitajat pystyvät tarkkailemaan pikkuisen vointia lasin ollessa kirkkaana, ja perhe saa kaipaamaansa yksityisyyttä, kun vauvan tilanne sallii lasin himmentämisen läpinäkymättömäksi. Lasin olomuoto muuttuu napin painalluksella. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja keskosten hoidosta Taysissa:
Osastonylilääkäri Outi Tammela
puh. 044 472 8200
Tays

Lisätietoja keskospäivän valaistuksesta Tampereella:
Toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi
puh. 040 4311987
Tampereen Lastenklinikan Tuki ry

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Maskit ovat tarpeellisia perustason koronatilanteessakin15.6.2021 15:11:07 EEST | Tiedote

Koronatilanne Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella pysyi viime viikon ajan varsin samanlaisena kuin edeltävälläkin viikolla. Pirkanmaa on edelleen perustasolla. Viime viikolla sairaanhoitopiirin alueella todettiin kaikkiaan 57 uutta koronatartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuus on 21 tapausta 100 000:ta asukasta kohti. Positiivisten testien osuus Fimlabissa testatuista oli viime viikolla noin yksi prosenttia.

Tays Keskussairaalan vanhimman osan uudistamisen päälinjat valittu - suojeltu B-rakennus säilyy ja saa ympärilleen uudisrakennuksia14.6.2021 11:10:28 EEST | Tiedote

Tays Keskussairaalan vanhimmat rakennukset ovat tulossa käyttöikänsä päähän, ja niiden tilalle suunnitellaan uusia rakennuksia. Rakennuksiin sijoittuu monia sairaalan keskeisimpiä toimintoja, kuten Acuta ja useita leikkaussaleja. Kevään aikana on selvitetty vaihtoehtoja alueen uudistamiseksi. Suunnitteluehdotuksista jatkoon valitussa vaihtoehdossa suojeltu B-rakennus säilyy ja saa ympärilleen erikokoisia uudisrakennuksia. Lopulliset ratkaisut tehdään, kun hankesuunnitelma valmistuu ja edetään investointipäätökseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme