Trans- ja ihmisoikeusjärjestöt: Translaki on ihmisoikeuskysymys, ei omantunnon asia
Translain ensimmäinen käsittely eduskunnassa on tänään 24.1. Transjärjestöt, Seta ja Amnestyn Suomen osasto muistuttavat, että kyse on perustavanlaatuisesta ihmisoikeuskysymyksestä. Translain uudistusta on ajettu jo yli 10 vuotta.

Yhteiskannanotto 24.1.2023
vapaa heti julkaistavaksi
Suomen vanhentunutta translakia ollaan vihdoin uudistamassa. Uudistuksen lähtökohtana on itsemääräämisoikeuden vahvistaminen erottamalla sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen lääketieteellisistä sukupuolenkorjaushoidoista. Sukupuolen vahvistamisen edellytyksistä poistettaisiin vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ja psykiatrisesta diagnoosista. Lain uudistaminen vahvistaisi itsemääräämisoikeutta, henkilökohtaista koskemattomuutta ja oikeutta yksityiselämään. Kyse ei ole omantunnonkysymyksestä vaan perustavanlaatuisesta perus- ja ihmisoikeuskysymyksestä.
Itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki on voimassa jo yhdeksässä eurooppalaisessa maassa. Merkittävin vaikutus lailla näissä maissa on ollut, että transihmiset ovat voineet korjata tiedon sukupuolestaan omiin henkilötietoihinsa. Näistä maista ei ole raportoitu lain väärinkäyttöä esimerkiksi rikollisiin tarkoituksiin. Myös tapaukset, joissa henkilö on halunnut vahvistaa sukupuolensa toistamiseen, ovat kyseisissä maissa hyvin harvinaisia.
Eduskunnan käsiteltävänä oleva hallituksen esitys ei ole täydellinen. Sen merkittävin puute on, että sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä olisi jatkossakin täysi-ikäisyys. Täysi-ikäisyysvaatimuksesta on pidetty kiinni poliittisen konsensuksen takia, vaikka on selvää, ettei se huomioi lapsen itsemääräämisoikeutta tai oikeutta osallistua itseä koskevaan päätöksentekoon. Pidämme tärkeänä, että eduskunta hyväksyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausumaehdotuksen, että valtioneuvosto arvioi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutokset transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseksi sukupuolen vahvistamisessa.
Olemme vaatineet translain uudistamista yli 10 vuotta. Ihmisoikeuksista kumpuavat perusteet lain uudistamiselle ovat olleet kirkkaat koko tämän ajan. Uudistus on kuitenkin kerta toisensa jälkeen kariutunut ennakkoluuloihin, tietämättömyyteen ja suoranaiseen vihaan transihmisiä kohtaan sekä poliittisen tahdon puutteeseen.
Haluamme, että eduskunta lähettää selvän viestin transihmisten ihmisarvosta - translain uudistamisen aika on nyt.
Transfeminiinit ry
Trans ry
Translasten ja -nuorten perheet ry
Trasek ry
Amnesty International Suomen osasto
Seta ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kerttu Tarjamopääsihteeri
Kerttu Tarjamo johtaa Setan poliittista ja järjestöllistä toimintaa. Hän on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien sekä Suomen ja kansainvälisen sateenkaaripolitiikan asiantuntija.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Seta Ry
Translain hyväksyminen merkittävä ihmisoikeusaskel – lapsen oikeudet turvattava jatkossa!1.2.2023 14:05:34 EET | Tiedote
Itsemääräämisoikeuteen perustuva Laki sukupuolen vahvistamisesta (ns. translaki) hyväksyttiin eduskunnassa. Uusi laki vahvistaa perus- ja ihmisoikeuksia Suomessa.
Eduskunnan sateenkaariverkosto: Translain uudistus vahvistaa transihmisten oikeuksia31.1.2023 12:59:31 EET | Tiedote
Eduskunnassa on alkanut vaalikauden loppusuora. Eduskunta keskustelee ja äänestää tällä viikolla sukupuolen vahvistamista koskevasta laista.
Transjärjestöt: Translain uudistus on elintärkeä!30.1.2023 10:52:16 EET | Tiedote
Translaki käsitellään loppuun eduskunnassa tällä viikolla. Laki on ihmisoikeuksia vahvistava ja kipeästi kaivattu eikä sillä ole kielteisiä vaikutuksia muiden ihmisten elämään.
Seta: Ei enempää heikennyksiä ja poliittisia kompromisseja translakiin! 18.1.2023 15:37:04 EET | Tiedote
Ihmisoikeusjärjestö Seta vaatii, että translaki on käsiteltävä eduskunnassa kiireellisesti. Lain käsittely eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on edelleen kesken.
"Sukupuolen moninaisuus ei ole ristiriidassa hengellisyyden tai uskonnollisuuden kanssa"16.12.2022 12:04:41 EET | Tiedote
Ihmisoikeusjärjestö Setan ylläpitämä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus on julkaissut uuden henkisyyttä, hengellisyyttä ja uskonnollisuutta käsittelevän omahoitomateriaalin. Materiaali tarjoaa näkökulmia, tietoa ja pohdintaa oman vakaumuksen tarkasteluun sukupuolivähemmistöön kuulumisen näkökulmasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme