Seta Ry

Transjärjestöt: Translain uudistus on elintärkeä!

Jaa
Translaki käsitellään loppuun eduskunnassa tällä viikolla. Laki on ihmisoikeuksia vahvistava ja kipeästi kaivattu eikä sillä ole kielteisiä vaikutuksia muiden ihmisten elämään.

Eduskunta on vihdoin päättämässä translain uudistamisesta. Järjestömme kokoavat yhteen transsukupuolisia naisia, miehiä ja ei-binäärisiä, intersukupuolisia sekä muita sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Ehdotetut lakimuutokset vaikuttavat suoraan meihin.

Suomen translaki on auttamattomasti vanhentunut. Hallituksen esityksen tavoite onkin vahvistaa itsemääräämisoikeutta niin, että sukupuolen juridinen vahvistaminen erotettaisiin sukupuolen lääketieteellisistä korjaushoidoista. Lisäksi laista poistettaisiin vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ja psykiatrisen diagnosointiprosessin läpikäymisestä. Lain uudistamista ovat kerta toisensa jälkeen suositelleet ihmisoikeustoimijat niin Euroopan neuvoston kuin YK:n piirissä.

Me transjärjestöt ja -toimijat niin Suomessa kuin muualla maailmalla olemme yksimielisiä siitä, että sukupuolen juridisen vahvistamisen tulee perustua itsemääräämisoikeuteen.

Olemme vuosikausia kamppailleet sen puolesta, ettei meihin kohdisteta epäinhimillisiä, nöyryyttäviä ja turhia vaatimuksia, joita sukupuolen vahvistamisen ehtona eri maissa on.

Vaatimuksemme on kuultu jo useassa maassa ja osassa näistä lainsäädäntö on ollut paljon edistyksellisempää, kuin mitä nyt Suomessa ehdotetaan. Euroopassa jo yhdeksässä maassa on itsemääräämisoikeutta kunnioittava translaki. 17 eurooppalaisessa maassa on olemassa menettely alaikäisen sukupuolen juridiselle vahvistamiselle.

Itsemääräämisoikeuteen perustuvalla translailla ei ole ollut kielteisiä vaikutuksia transsukupuolisten saati cissukupuolisten elämään. Tällaisen lainsäädännön keskeinen vaikutus on ollut, että transihmisten sukupuolen vahvistaminen tapahtuu meitä ja ihmisoikeuksiamme kunnioittavasti.

Eduskunnasta asti on lietsottu pelkoa siitä, että translain muuttaminen avaisi portit cissukupuolisten harjoittamalle seksuaaliselle ahdistelulle sukupuolitetuissa tiloissa, asevelvollisuuden välttelylle ja muunlaiselle rikolliselle toiminnalle. Tällaiset uhkakuvat ovat kaukaa haettuja, eikä translakiesityksessä ole mitään edellä mainittua mahdollistavia porsaanreikiä. Voisiko lakiuudistuksen syynäämisessä keskittyä uhkakuvien keksimisen sijaan siihen, että kyseessä on meidän elämäämme takuulla ja aivan valtavasti vaikuttava, kipeästi kaivattu uudistus? 

Muutoinkin eduskunnassa käyty keskustelu meistä ja oikeuksistamme on ollut raadollista ja loukkaavaa. Kansanedustajilla on erinomaiset mahdollisuudet hankkia tietoa ja kuulla meitä, joita laki tosiasiallisesti koskettaa. Harva ennakkoluuloihin tarrautunut on valitettavasti halunnut pysähtyä kuuntelemaan. Haluaisimme, että kansanedustajat aidosti edustaisivat myös meitä. Vähin mitä voisi kansanedustajalta odottaa on, ettei hän käyttäisi asemaansa halventaakseen ihmisarvoamme.

Allekirjoittajat:

Dreamwear Club ry

Trans ry

Transfeminiinit ry

Trasek ry

Seta ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eliisa Alataloviestinnän asiantuntija

Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo (medianomi YAMK) tukee ja neuvoo toimittajia sateenkaariteemojen käsittelyssä, haastateltavien löytämisessä sekä kuvituskuvien hankkimisessa. Hän kehittää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan uutisoinnin sensitiivisyyttä.

Puh:050 572 3259eliisa.alatalo@seta.fi

Kerttu Tarjamopääsihteeri

Kerttu Tarjamo johtaa Setan poliittista ja järjestöllistä toimintaa. Hän on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien sekä Suomen ja kansainvälisen sateenkaaripolitiikan asiantuntija.

Puh:050 309 8108paasihteeri@seta.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Hengellisen sateenkaari-ihmisen ja hänen läheistensä voi olla vaikeaa saada tarvitsemaansa tukea31.5.2023 06:03:00 EEST | Tiedote

Hengellisissä yhteisöissä elävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset saattavat kokea ristiriitaa uskonkäsityksensä ja sateenkaari-identiteettinsä välillä, mutta jäävät usein yksin tilanteensa kanssa. Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hanke on avannut vertaistukipalvelun heitä tukeakseen. Kahdenkeskisessä keskustelussa vertaistukihenkilön kanssa voi puhua sateenkaari-identiteettiin ja hengellisyyteen liittyvistä asioista etäyhteyden kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme