Jyväskylän yliopisto

Tutkijoiden yö avaa ovet tieteen tekijöiden laboratorioihin

Jaa

Perjantaina 27.9. tapahtuu, kun Suomen suurin tiedetapahtuma, Tutkijoiden yö valtaa yliopistojen kampukset. Tutkijoiden yössä tutkijat ja tieteentekijät saavat oivan tilaisuuden päästä esittämään töitään suurelle yleisölle. Uteliaimmat ja rohkeimmat pääsevät myös itse erilaisissa työpajoissa kokeilemaan, miten tiedettä tehdään.

Laboratorioon tutustumassa Jyväskylän yliopiston Tutkijoiden yössä 2018.
Laboratorioon tutustumassa Jyväskylän yliopiston Tutkijoiden yössä 2018.

Tutkijoiden yötä vietetään samanaikaisesti yli 300 Euroopan kaupungissa. Suomessa tapahtuman koordinoinnista vastaa Jyväskylän yliopiston yliopistotutkija Janne Pakarinen. Tapahtuman koordinointi on ollut antoisaa Pakariselle ja hän pitää tapahtumaa erittäin merkityksellisenä tieteen ja yhteiskunnan väliselle vuoropuhelulle.

- Tapahtuma antaa tutkijoille mahdollisuuden vakuuttaa suuri yleisö oman tutkimuksensa merkityksestä. Etenkin perustutkimuksen saralla tämä on tärkeää, sillä kaikilla tutkimustuloksilla ei ole, eikä tarvitsekaan olla, suoraa yhteiskunnallista vaikutusta, Pakarinen kertoo.

Tutkijat työskentelevät usein suljettujen ovien takana, joten tämänkaltaiset tapahtumat ovat arvokkaita hetkiä, jolloin tutkijat pääsevät näyttämään oman työnsä tuloksia tiedonjanoiselle yleisölle. Samalla myös yleisö pääsee tutustumaan tieteen uusimpiin saavutuksiin ja tutustumaan oman paikkakuntansa tämänhetkisiin tutkimuksiin.

Viime vuonna Tutkijoiden yössä kävi yhteensä jopa 27 000 uteliasta, kaikenikäistä vierailijaa. Tapahtumassa on monipuolista ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Vierailijoilla on mahdollisuus tutustua moniin eri tieteenaloihin mm. niin luonnontieteistä kieli- ja liikuntatieteisiin ja kosmologiaan.

- On ollut ilahduttavaa nähdä, kuinka Tutkijoiden yö on kehittynyt laajamittaiseksi, useat tieteenalat kattavaksi erittäin laadukkaaksi tapahtumaksi, Pakarinen kommentoi.

Tutkijoiden yö järjestetään perjantaina 27.9.2019 yhtä aikaa Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kokkolassa, Kuopiossa, Oulussa, Sodankylässä, Tampereella ja Turussa. Tutustu tapahtumaan ja oman paikkakuntasi ohjelmatarjontaan osoitteessa: www.tutkijoidenyo.fi

Yliopistotutkija Janne Pakarinen, janne.pakarinen@jyu.fi / 040 8054900

Viestintäharjoittelija Reetta Kalliola, reetta.j.kalliola@jyu.fi / 040 664 0612

Tämä Tutkijoiden yö -projekti rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie toimien alaisena sopimusnumerolla 817987.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Laboratorioon tutustumassa Jyväskylän yliopiston Tutkijoiden yössä 2018.
Laboratorioon tutustumassa Jyväskylän yliopiston Tutkijoiden yössä 2018.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 27.5.2020 Suomalaisnuorten terveyden lukutaito hyvällä tasolla26.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Terveydestä ja hyvinvoinnista on saatavilla nykypäivänä valtava määrä informaatiota. Kyky suodattaa tätä informaatiotulvaa ja ymmärtää lukemaansa nousee yhä tärkeämmäksi. Suomalaisnuoret pärjäävät hyvin terveyden lukutaidossa eurooppalaisten ikätovereidensa joukossa. Olli Paakkarin väitöstutkimus Jyväskylän yliopistossa selvitti lasten ja nuorten terveyden lukutaitoa ja kehitti sen mittaamiseen soveltuvan työkalun.

Tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön valintakokeen ensimmäinen vaihe sujui onnistuneesti25.5.2020 19:08:36 EESTTiedote

Tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön valintakokeen ensimmäinen vaihe, kirjallinen digitaalinen etäkoe, järjestettiin 25.5.2020. Etäkoe toteutettiin Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan TIM-järjestelmällä yhteistyössä CSC:n kanssa. Digitaaliseen etäkokeeseen osallistui 2 045 henkilöä. Hakijoita oli yhteensä 3 480 ja osallistumisprosentti oli valintakoeyhteistyön aiempien vuosien mukainen.

Varhaiskasvatuksen yhteydenpito koteihin poikkeustilan aikana suojasi vanhempia uupumiselta25.5.2020 10:30:42 EESTTiedote

Mitä useammalla tavalla varhaiskasvatuksesta oltiin yhteydessä perheisiin ja mitä hyödyllisemmäksi vanhemmat tämän kokivat, sitä vähemmän heillä oli uupumusoireita, selvisi tuoreessa Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Erityisesti varhaiskasvatuksesta tarjottu ruoka-apu, apu lapsen päiväjärjestyksen suunnitteluun ja kehotus ottaa yhteyttä, mikäli vanhempi kaipasi tukea, näyttävät suojanneen vanhempaa uupumusoireilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme