Tutkimus: Ravintola- ja matkailualan työntekijät ovat tyytyväisiä työhönsä
Vaikka majoitus-, ravintola- ja matkailualaa koskeva keskustelu on viime vuosina ollut tummien sävyjen täyttämää, alan työntekijät viihtyvät työssään. Tyytyväisiä ollaan erityisesti työpaikan ilmapiiriin ja siihen, että työyhteisössä voi olla oma itsensä.
Ravintola- ja matkailualan työntekijät pitävät tärkeinä myös asiakaspalvelutyötä ja asiakkaiden ilahduttamista. Näiden lisäksi alan pitovoimaa vahvistavat monipuoliset tehtävät ja mielekkääksi koettu työ.
Tiedot käyvät ilmi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tekemästä tutkimuksesta, johon vastasi yli tuhat majoitus-, ravintola- ja matkailualalla työskentelevää. Vastaajien joukossa oli johdon edustajia, esihenkilöitä ja työntekijöitä. Tutkimuksen toteutti Tutkimustoimisto Vastakaiku.
- Tutkimukseen vastanneista 59 prosenttia sanoo todennäköisesti työskentelevänsä alalla vielä kolmen vuoden kuluttua. Tämä on alan tulevaisuuden kannalta erittäin ilahduttavaa, toteaa Haaga-Helian projektiasiantuntija Riitta Räisänen.
Palkkaus, työajat ja alan yleinen epävarmuus mietityttävät
Majoitus-, ravintola- ja matkailualalla työajat ovat tyypillisesti epäsäännölliset. Kaipuu säännöllisten työaikojen pariin onkin yksi syy hakeutua alalta pois. Toisaalta epäsäännöllisyys tarkoittaa joillekin myös joustavuutta ja parempaa mahdollisuutta yhdistää työ- ja vapaa-aika.
Myös koronavuosien tuoma epävarmuus työpaikan pysyvyydestä ja tyytymättömyys alan palkkatasoon ovat saaneet jotkut harkitsemaan siirtymistä toiselle alalle.
- Haluamme yrityksenä olla mukana edistämässä avointa palkkakeskustelua. Valitettavasti ala koetaan edelleen matalapalkka-alaksi, jolla ei tarvitse korkeaa koulutusta tai osaamista, vaikka ala on merkittävä työllistäjä ja tarjoaa monipuolisia työtehtäviä, toteaa W-Restaurantsin ravintolatoimenjohtaja Jani Pesonen.
Alalla riittää pitovoimaa
Majoitus-, ravintola- ja matkailualan näkymät ovat tutkimuksen valossa varsin valoisat. Työntekijät ovat tyytyväisiä, eivätkä viime vuosien koettelemukset ole saaneet suurta irtisanoutumisaaltoa liikkeelle.
- Näyttää siltä, että alan pitovoima on odotettua paremmassa kunnossa, mikä antaa hyvän perustan vetovoiman lisäämiselle. Tutkimuksessa alan vaikuttajat toivat esille, että alalla tarvitaan uudenlaisia yhteistyömuotoja ja konkreettisia toimia, jotta alan hyviä puolia saadaan tuotua paremmin esille ja lisättyä alan houkuttavuutta potentiaalisten työntekijöiden suuntaan, sanoo Vastakaiun strateginen tutkimuskonsultti Panu Erola.
Tutkimus on osa Veto- ja pitovoimaa majoitus-, ravintola- ja matkailualalle -hanketta, jonka on rahoittanut JOTPA – Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riitta Räisänen
Puh:+358503651815riitta.raisanen@haaga-helia.fiPetteri Ohtonen
Puh:040 8268183petteri.ohtonen@haaga-helia.fiAri NevalainenViestintäpäällikkö
Puh:040 4887 008ari.nevalainen@haaga-helia.fiLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia houkutteli hakijoita ja panosti kansainväliseen yhteistyöhön 202323.4.2024 09:03:51 EEST | Tiedote
Haaga-Helian vuosikertomuksessa korostetaan vahvaa panostusta laadukkaaseen koulutukseen ja kestävään kasvuun. Vuonna 2023 korkeakoulu lisäsi vetovoimaansa ja kansainvälisessä yhteistyössä merkittävää roolia näytteli Ulysseus-verkosto. Haaga-Helian yhtiökokous hyväksyi kokouksessaan 22.4. vuoden 2023 tilinpäätöksen.
250 lukiolaista pääsee tutustumaan korkeakouluopiskeluun Haaga-Helian ja Laurean Porvoon kampuksella22.4.2024 10:15:00 EEST | Tiedote
Lukiot ja ammattikorkeakoulut tekevät paikallista yhteistyötä, jonka tavoitteena on esitellä ammattikorkeakoulua jatko-opintovaihtoehtona. Linnankosken lukion ja Askolan lukion opiskelijat pääsevät jälleen tällä viikolla tutustumaan Porvoon kampuksen opintotarjontaan.
Haaga-Helia, Kuortaneen Urheiluopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu yhdistävät koulutusvoimansa11.4.2024 10:18:20 EEST | Tiedote
Haaga-Helian ja Seinäjoen ammattikorkeakoulut sekä Kuortaneen Urheiluopisto ovat allekirjoittaneet yhteistyön aloittamista ja kehittämistä koskevan aiesopimuksen.
Ruokayrittäjien toimialapäivät Haagan kampuksella 11.–12.4 – maksuttoman tapahtuman tarkoitus on luoda uusia verkostoja alalle4.4.2024 15:40:07 EEST | Tiedote
Ruokayrittäjien toimialapäivät to–pe 11.–12.4.2024 on kohtaamispaikka, jossa voi päivittää osaamistaan, verkostoitua, esitellä tuotteitaan ja tehdä kauppaa. Tavoitteena on luoda merkityksellisiä yhteyksiä ja mennä yhdessä kohti kestävämpää ruokaketjua.
Somessa voi nyt ansaita opintopisteitä: Suomessa lanseerataan maailman ensimmäinen TikTokissa suoritettava korkeakoulukurssi15.3.2024 10:09:26 EET | Tiedote
TikTokin asema nuorten suosituimpana uutiskanavana on puhuttanut viime aikoina laajalti eri medioissa. Nyt myös korkeakouluopintoja voi edistää selaamalla TikTokia, kun Haaga-Helia lanseeraa tiettävästi maailman ensimmäisen opintopisteitä kerryttävän kurssin, joka suoritetaan täysin TikTokissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme