YTK

Ukrainan sodan talousvaikutukset huolestuttavat etenkin matkailualalla ja teollisuudessa työskenteleviä

Jaa
Laaja kyselytutkimus kertoo, että 43 % vastaajista on huolestunut Ukrainan sodan ja talouspakotteiden vaikutuksesta omaan työtilanteeseensa. Huolestuneimpia ovat matkailu-, majoitus- ja ravintola-alalla, teollisuudessa, viestintäalalla ja kaupan alalla työskentelevät.

Yleinen työttömyyskassa YTK kysyi Jäsenpulssi-kyselytutkimuksessaan Ukrainan sodan ja talouspakotteiden vaikutuksista vastaajien työtilanteeseen. Kyselytutkimukseen saatiin lähes 20 000 vastausta.

43 % vastaajista on huolestunut sodan ja pakotteiden vaikutuksista työtilanteeseensa. Huolestuneimpia ovat matkailu-, majoitus- ja ravintola-alalla, teollisuudessa, markkinointi- ja viestintäalalla ja kaupan alalla työskentelevät.

“Ymmärrän oikein hyvin ihmisten huolen. Matkailu-, majoitus- ja ravintola-ala kärsivät suoraan jo Venäjän matkailun päättymisestä, ja sota iskee näihin toimialoihin laajemminkin. Teollisuus on suhdanneherkkää ja lisäksi materiaaleista voi tulla pulaa. Markkinointiala puolestaan elää vahvasti talouden yleisten suhdanteiden mukaan”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Vähiten huolestuneita sodan vaikutuksista omaan työtilanteeseen ollaan julkisella sosiaali- ja terveysalalla, valtion ja kuntien palveluksessa sekä koulutusalalla.

“Sosiaali- ja terveysalalla sekä koulutuspuolella on laajasti työvoimapulaa, eikä sota pienennä näiden palveluiden tarvetta, vaan vaikutus on jopa päinvastainen”, Auli Hänninen jatkaa.

Hintojen nousu, komponenttipula ja suursodan uhka

Avoimissa vastauksissa YTK:n jäsenet kantavat huolta etenkin sodan laajenemisen uhasta, Venäjän arvaamattomuudesta, ydinaseista ja siviiliuhreista. Talouden osalta mietityttävät etenkin taantuma ja hintojen nousu, mutta moni nostaa esiin myös suorat vaikutukset omalle alalle. Tällaisia ovat pula komponenteista ja raaka-aineista.

“Kuvaavaa on, että eräässä avoimessa vastauksessa huolenaiheeksi mainittiin ‘komponenttien saatavuus ja sodan siviiliuhrit’. Sota vaikuttaa verkottuneessa maailmassa suoraan omaan työntekoon, mutta samalla jäsentemme huoli on etenkin inhimillisessä hädässä”, toteaa YTK:n asiakkuus- ja viestintäjohtaja Ilona Kangas.

”Työskentelen lentoyhtiössä. Rajoitukset tulevat aiheuttamaan lomautuksia ja irtisanomisia. Takana on jo kaksi raskasta vuotta pitkine lomautuksineen ja irtisanomisineen. Työtaakka on iso töissä oleville”, kertoo eräs vastaaja.

Jäsenpulssi-kyselytutkimus lähetettiin sähköpostitse kaikille YTK:n jäsenille. Kysymys kysyttiin muodossa "Kuinka huolestunut olet Ukrainan sodan ja talouspakotteiden vaikutuksesta omaan työtilanteeseesi?" Vastauksia kertyi yhteensä 19 797 kappaletta. Kyselyn vastausaika oli 4.-13.3.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 250 ansioturvan ammattilaista. www.ytk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme