Jyväskylän yliopisto

Uudenlainen lyhyt joustavuutta ja läsnäoloa lisäävä ohjelma lievittää työuupumusta

Jaa

Työuupumusta ja stressiä voidaan lievittää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella kehitetyllä uudenlaisella lyhyellä hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuvalla, psykologista joustavuutta sekä tietoista läsnäoloa (mindfulness) lisäävällä ohjelmalla.

Ohjelma myös lisää työkykyä ja hyvinvointia. Tulos perustuu satunnaistettuun tutkimukseen, johon osallistui 168 keskisuomalaista tutkittavaa eri ammattialoilta.

Yliopistotutkija Anne Puolakanahon mukaan länsimaisesta väestöstä 13–25 % kokee työssään pitkittynyttä stressiä ja uupumusta. Työuupumus näyttäytyy väsymisoireina, kyynisyytenä ja työtehon laskuna sekä niitä seuraavina terveysongelmina. Oireilu kehittyy tavanomaisesti pikkuhiljaa, mikä vaikeuttaa työuupumuksen tunnistamista. Työuupumuksen kehittymisen taustalla on usein sekä työolosuhdetekijöitä että yksilöllisiä tekijöitä.

Tässä tutkimushankkeessa selvitettiin, voidaanko työuupumusta lievittää yksilöllisiä taitoja vahvistamalla eli kohentamalla psykologista joustavuutta sekä tietoisen läsnäolon taitoja. Tutkimuksessa kehitettiin uudenlainen kahdeksanviikkoinen ohjelma: Tutkittavat harjoittelivat taitoja kerran viikossa pienryhmässä ohjaajan opastuksella, ja taitoja syvennettiin verkkosivuston kautta jaetuilla kotiharjoitteilla.

Ohjelma piti sisällään erilaisia lyhyitä tehtäviä, joiden tavoitteena oli auttaa tutkittavia tiedostamaan ja hyväksymään oman mielensä tapahtumat, olemaan tietoisesti läsnä eri elämäntilanteissa, pysäyttämään haasteellisiin tilanteisiin liittyviä tavanomaisia reaktioita sekä löytämään itselleen tärkeät asiat elämässä ja määrittämään askeleet niiden toteuttamiseksi.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ohjelma lievensi työuupumusta, stressiä ja psyykkistä oireilua sekä lisäsi hyvinvointia. Työuupumus lievittyi ja työkyky lisääntyi vuoden seurannassa edelleen. Psykologisen joustavuuden ja tietoisen läsnäolon taitojen lisääntyminen selitti havaittuja hyvinvointimuutoksia.

Tutkimus osoittaa, että psykologista joustavuutta ja siihen liittyviä hyvinvointitaitoja kuten tietoisuustaitoja, itsemyötätuntoa ja omien arvojen mukaista toimintaa kehittävä kahdeksanviikkoinen ohjelma voisi soveltua työhyvinvoinnin edistämisvälineeksi. Todennäköisesti se toimisi hyvin paitsi työuupumuksen ja stressin myös muunlaisten mielen pulmien lievittäjänä sekä ennaltaehkäisijänä. Lisäksi ohjelma olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi osana terveydenhuollon normaalitoimintaa, toteaa tutkija Anne Puolakanaho.

Tutkimushanketta on rahoittanut KELA (2013-2016, Mindfulness-ohjelman vaikuttavuus työuupumuksen lievittäjänä eli Muupu-tutkimus, Dnro33/331/2012), Suomen Akatemia (2017-2019, MultiLeTe-hanke, No. 292466) ja Jyväskylän yliopisto.

Lisätietoja:

Projektitutkija, PsT, Anne Puolakanaho puh. 040 805 5125, anne.puolakanaho@jyu.fi

Tiedottaja Anitta Kananen, puh. 040 846 1395, anitta.kananen@jyu.fi

Julkaisun tiedot:

Puolakanaho, A., Tolvanen, A., Kinnunen, S. M., & Lappalainen, R. (2020). A psychological flexibility-based intervention for burnout: A randomized controlled trial. Journal of Contextual Behavioral Science. 15. 52-67. https://doi.org/10.1016/j.jcbs.2019.11.007

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 17.9.2020: Kun kirjaimet vaihtuvat – Tutkimus lukutaidosta kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä konson kielessä Etiopiassa9.7.2020 13:40:25 EESTTiedote

FM Aija Katriina Ahlberg tutkii väitöksessään luku- ja kirjoitustaidon oppimista kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä. Tulokset osoittavat kirjainmerkkien tärkeän roolin siinä, miten lukija hahmottaa kielen äännerakenteita. Tutkimus toteutettiin Lounais-Etiopiassa konson kieltä puhuvien aikuisten parissa, mutta tutkimuksen tuloksilla on annettavaa myös maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetukseen Suomessa.

Väitös 14.8.2020: Mitä silmämme kokevat? Uusi tulkinta Merleau-Pontyn ruumiinfenomenologiasta (Yli-Tepsa)9.7.2020 11:29:20 EESTTiedote

Kun havaitaan kohde, nähdään vaikkapa sohva, katseen on jo täytynyt tarkentua siihen. Huomion kiinnittämistä on luontevaa kuvailla aivoissa tapahtuvana prosessina, joka säätelee silmien liikettä. Entä jos prosessia pitää kuvailla kokemuksellisesti? Mitä koetaan ennen kuin varsinaisesti havaitaan, vai koetaanko mitään? Onko havaitsemista edeltävä katseen tarkentuminen ja huomion kiinnittyminen luonteeltaan tiedostamatonta, ja tapahtuuko havaitsemisessa siirtymä tiedostumattomasta tietoiseen?

Vertailu osoitti: suomalaisten yksinolo lisääntynyt8.7.2020 10:06:30 EESTTiedote

Koronan aikana on huomattu yksinolon lisääntyminen. Suomalaisten sosiaalinen etäisyys on tutkimusten mukaan muuttunut tosin jo aiemmin. Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä on tarkastellut ajankäyttöaineistojen avulla sosiaalisen vuorovaikutuksen muutosta 1980-luvulta 2010-luvulle. Ryhmä osallistui myös kansainväliseen tutkimukseen, jossa vertailtiin lasten ja nuorten ajankäyttöä Suomessa, Englannissa ja Espanjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme