Jyväskylän yliopisto

Uudenlainen lyhyt joustavuutta ja läsnäoloa lisäävä ohjelma lievittää työuupumusta

Jaa

Työuupumusta ja stressiä voidaan lievittää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella kehitetyllä uudenlaisella lyhyellä hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuvalla, psykologista joustavuutta sekä tietoista läsnäoloa (mindfulness) lisäävällä ohjelmalla.

Ohjelma myös lisää työkykyä ja hyvinvointia. Tulos perustuu satunnaistettuun tutkimukseen, johon osallistui 168 keskisuomalaista tutkittavaa eri ammattialoilta.

Yliopistotutkija Anne Puolakanahon mukaan länsimaisesta väestöstä 13–25 % kokee työssään pitkittynyttä stressiä ja uupumusta. Työuupumus näyttäytyy väsymisoireina, kyynisyytenä ja työtehon laskuna sekä niitä seuraavina terveysongelmina. Oireilu kehittyy tavanomaisesti pikkuhiljaa, mikä vaikeuttaa työuupumuksen tunnistamista. Työuupumuksen kehittymisen taustalla on usein sekä työolosuhdetekijöitä että yksilöllisiä tekijöitä.

Tässä tutkimushankkeessa selvitettiin, voidaanko työuupumusta lievittää yksilöllisiä taitoja vahvistamalla eli kohentamalla psykologista joustavuutta sekä tietoisen läsnäolon taitoja. Tutkimuksessa kehitettiin uudenlainen kahdeksanviikkoinen ohjelma: Tutkittavat harjoittelivat taitoja kerran viikossa pienryhmässä ohjaajan opastuksella, ja taitoja syvennettiin verkkosivuston kautta jaetuilla kotiharjoitteilla.

Ohjelma piti sisällään erilaisia lyhyitä tehtäviä, joiden tavoitteena oli auttaa tutkittavia tiedostamaan ja hyväksymään oman mielensä tapahtumat, olemaan tietoisesti läsnä eri elämäntilanteissa, pysäyttämään haasteellisiin tilanteisiin liittyviä tavanomaisia reaktioita sekä löytämään itselleen tärkeät asiat elämässä ja määrittämään askeleet niiden toteuttamiseksi.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ohjelma lievensi työuupumusta, stressiä ja psyykkistä oireilua sekä lisäsi hyvinvointia. Työuupumus lievittyi ja työkyky lisääntyi vuoden seurannassa edelleen. Psykologisen joustavuuden ja tietoisen läsnäolon taitojen lisääntyminen selitti havaittuja hyvinvointimuutoksia.

Tutkimus osoittaa, että psykologista joustavuutta ja siihen liittyviä hyvinvointitaitoja kuten tietoisuustaitoja, itsemyötätuntoa ja omien arvojen mukaista toimintaa kehittävä kahdeksanviikkoinen ohjelma voisi soveltua työhyvinvoinnin edistämisvälineeksi. Todennäköisesti se toimisi hyvin paitsi työuupumuksen ja stressin myös muunlaisten mielen pulmien lievittäjänä sekä ennaltaehkäisijänä. Lisäksi ohjelma olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi osana terveydenhuollon normaalitoimintaa, toteaa tutkija Anne Puolakanaho.

Tutkimushanketta on rahoittanut KELA (2013-2016, Mindfulness-ohjelman vaikuttavuus työuupumuksen lievittäjänä eli Muupu-tutkimus, Dnro33/331/2012), Suomen Akatemia (2017-2019, MultiLeTe-hanke, No. 292466) ja Jyväskylän yliopisto.

Lisätietoja:

Projektitutkija, PsT, Anne Puolakanaho puh. 040 805 5125, anne.puolakanaho@jyu.fi

Tiedottaja Anitta Kananen, puh. 040 846 1395, anitta.kananen@jyu.fi

Julkaisun tiedot:

Puolakanaho, A., Tolvanen, A., Kinnunen, S. M., & Lappalainen, R. (2020). A psychological flexibility-based intervention for burnout: A randomized controlled trial. Journal of Contextual Behavioral Science. 15. 52-67. https://doi.org/10.1016/j.jcbs.2019.11.007

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarja osaksi yliopiston opetusohjelmaa. Kutsu medialle: Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennus 29.1.2020 klo 14.00–16.0023.1.2020 12:00:26 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston tavoitteena on lisätä opintoihin ammatillisia valmiuksia väkivallan kohtaamiseen ja siihen puuttumiseen. Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta liittää Tuffi Films -tuotantoyhtiön toteuttaman Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarjan osaksi opetusta. Sen tuotannossa mukana ollut näyttelijä Krista Kosonen osallistuu Ruusupuiston tilaisuuteen. Lyhytelokuvasarja käsittelee monipuolisesti sukupuolistunutta vallankäyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme