Vaasan Sähkö Oy

Uusi voimajohto palvelee 2 500 taloutta rannikolla: Alueen erityisiä luontoarvoja huomioivassa hankkeessa kokeillaan ainutlaatuista ratkaisua

Jaa

Vaasan Gerbyn ja Mustasaaren Alskatin välille rakennetaan parhaillaan laajaa aluetta palvelevaa voimajohtoa. Voimalinjan vaikutuspiirin alueella on noin kaksi ja puoli tuhatta taloutta Jungsundissa, Iskmossa, Köklotissa, Västervikissä ja koko Raippaluodon saaristossa. Linja toimii myös varalla Gerbyn alueen verkon huoltotöissä ja vikatilanteissa. – Asutuksen lisäksi alueella on myös viranomaistoimintaa, teollisuutta, kauppaa ja muita palveluita, toteaa Vaasan Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Juha Rintamäki.

Voimajohtopylväiden nosto aloitettiin viikolla 23. Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy
Voimajohtopylväiden nosto aloitettiin viikolla 23. Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy

Muuttuvat olosuhteet ohjaavat suunnittelua

Noin kahden miljoonan euron kokonaisarvoon yltävän hankkeen suunnitteluprosessi on ollut moniulotteinen – etenkin muuttuvien luonto-olosuhteiden osalta.

Alkuvaiheessa suunnittelupöydällä ollut maakaapelivaihtoehto todettiin melko pian kustannuksiltaan mahdottomaksi toteuttaa. Myös tekniikaltaan ratkaisu olisi ollut riittämätön. Tästä syystä päädyttiin ukkosilta ja puilta suojattuun ilmajohtoon, jonka vaikutuksia selvitettiin laajasti.

– Jokaisen rakennushankkeen luonnollinen osa on paitsi yhteistyö eri viranomaisten, kuntien ja maanomistajien kanssa, myös luontoarvojen selvittäminen ja huomioiminen suunnittelussa, Rintamäki jatkaa. – Tässä hankkeessa biologi oli vahvasti mukana muun muassa tutkien uhanalaisten lajien esiintymiä.

Sähkölinjan reittiin vaikuttivat mm. merikotkanpesä ja liito-oravaesiintymät, joiden vuoksi jo alkuvaiheessa siirrettiin reitin kulkua. Projektin aikana merikotka kuitenkin päätti muuttaa toiseen paikkaan, ja taas palasimme piirustuspöydän ääreen, Rintamäki muistelee. 

Ainutlaatuinen ratkaisu Suomessa

Gerbyn ja Alskatin väliseen linjaan sovelletaan Suomessa ainutlaatuista ja lintuystävällistä ratkaisua: voimajohtopylväisiin asennetaan lintuorsia, joille linnut voivat turvallisesti laskeutua. Orsien lisäksi johtoihin tulee yleisempiä merkkipalloja, joilla pyritään suojelemaan lintuja törmäyksiltä sähköjohtojen kanssa.

Työt päätökseen syksyllä

Voimajohdon rakentaminen on kevään aikana käynnistynyt pylväiden perustus- ja kasaustöillä.

– Tällä viikolla alkaa voimajohtopylväiden nosto, kertoo urakoitsijana toimivan TLT-Building Oy:n projektipäällikkö Mikko Hakala. – Sen jälkeen vedetään johtimet ja tehdään pylväiden viimeistelytyöt.

Hanke saadaan päätökseen marraskuun loppuun mennessä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Voimajohtopylväiden nosto aloitettiin viikolla 23. Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy
Voimajohtopylväiden nosto aloitettiin viikolla 23. Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy
Lataa
Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy
Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 135 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2021 oli noin 209 milj. euroa. Vuonna 2022 Vaasan Sähkö täytti 130 vuotta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme