Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Välfärdsområdena ska säkerställa att de avtal som överförs från kommunerna är lagliga

Jaa
Tillsynsmyndigheterna har vid tillsynen över socialvården observerat lagstridiga förfaranden och oklarheter vid skötseln av offentliga förvaltningsuppgifter som ankommer kommuner. En del kommuner och samkommuner köper socialvårdstjänster som omfattar utövande av offentlig makt från privata serviceproducenter i strid med lag. Å andra sidan kan kommunernas egna resurser för socialarbetet vara otillräckliga för att trygga skötseln av lämpliga förvaltningsuppgifter som hör till tjänsteansvaret. Genom att göra detta äventyrar kommunerna och samkommunerna sina kunders grundläggande rättigheter, rättsskyddet och rätten till god förvaltning.
Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.

Tjänsteinnehavarnas roll och ansvar när det gäller att ordna och övervaka kommunal socialservice har skymts när kommunerna har lagt ut sina socialtjänster på entreprenad. Privata tjänsteleverantörer har t.ex. utfört bedömningar av kundernas servicebehov och uppgifter i samband med beredningen av kundernas beslut, vilka inbegriper inslag av utövande av offentlig makt. I praktiken har de övergått från beslutanderätt till vilka tjänster kunden ska få.

"I en sådan situation finns det en risk för att bedömningen av servicebehovet inte är objektiv och ligger i kundens intresse. Detta är ett av skälen till att det föreskrivs att en administrativ uppgift ska tilldelas en annan myndighet än en myndighet på konstitutionell nivå. Det är uppenbart att man vid ordnandet av tjänsterna måste sörja för tillräckliga resurser för socialarbetet och att beslut om tillhandahållande av socialservice alltid är tjänsteinnehavarens uppgifter", konstaterar Valviras jurist Päivi Vuorinen.

Välfärdsområdenas uppgift är att gå igenom avtal om köpservice som överförs från kommunerna

I början av 2023 kommer lagstiftningen om de välfärdsområden som inleder sin verksamhet att specificera förvärv och användning av köpta tjänster. När kommunernas och samkommunernas avtal om köpta tjänster överförs till välfärdsområdena är de enligt lag skyldiga att gå igenom alla avtal som överförs. Avtalen och deras villkor skall vid behov ändras så att de överensstämmer med bestämmelserna. Om detta inte är möjligt, kan avtalet eller villkoret i det förklaras ogiltigt eller avtalet sägas upp.

”Genom 29 § i införandelagen tryggas således omvärdering av avtal om köpta tjänster inom socialvården samt säkerställs att kommuners och samkommuners arrangemang med köpta tjänster inte kan fortsätta att strida mot lagen om ordnande av social- och hälsovård. Även i de nya upphandlingsavtalen för sociala tjänster måste man se till att de stämmer överens med lagen", betonar Vuorinen.

Valvira och regionförvaltningsverken har gett kommunerna, samkommunerna och välfärdsområdena anvisningar som hjälper till att bedöma när offentliga förvaltningsuppgifter inom socialvården kan anförtros andra än myndigheter och i vilka situationer det är förbjudet. Instruktioner finns på Valviras webbplats (pdf).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Antalet privata serviceproducenter och verksamhetsställen inom den privata hälso- och sjukvården ökar år för år23.3.2023 09:42:48 EET | Tiedote

Antalet serviceproducenter och verksamhetsställen inom den privata hälso- och sjukvården ökar för varje år. 2022 beviljade Valvira 196 nya tillstånd för privat hälso- och sjukvård. Detta innebär en ökning på 27 % jämfört med föregående år. Totalt 1014 ändringstillstånd beviljades vilket är en ökning med 78 jämfört med året innan. Ändringstillstånd ska ansökas när det sker väsentliga förändringar i verksamheten eller när ett nytt verksamhetsställe ska läggas till i ett befintligt tillstånd.

Biträdande justitieombudsmannen: Valvira handlade inte lagstridigt eller felaktigt i begäran om utredning av import av vin16.3.2023 10:41:23 EET | Tiedote

Riksdagens biträdande justitieombudsman Maija Sakslin har den 10 mars 2023 avgjort ett klagomål om Valvira som gällde import av vin. Den klagande hade bett justitieombudsmannen undersöka Valviras förfarande, där Valvira 2020 gjorde en begäran om utredning av import av vin. Med anledning av begäran om utredning gjorde Tullen en förundersökning i ärendet och förde ärendet till åklagaren för åtalsprövning. Åklagaren fattade dock beslut om åtalseftergift. Enligt klaganden visade åklagarens beslut att Valvira hade agerat godtyckligt. Riksdagens biträdande justitieombudsman ansåg i sitt avgörande att det inte finns anledning att misstänka att Valvira skulle ha förfarit lagstridigt eller felaktigt i ärendet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme