Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Välfärdsområdena ska säkerställa att de avtal som överförs från kommunerna är lagliga

Jaa

Tillsynsmyndigheterna har vid tillsynen över socialvården observerat lagstridiga förfaranden och oklarheter vid skötseln av offentliga förvaltningsuppgifter som ankommer kommuner. En del kommuner och samkommuner köper socialvårdstjänster som omfattar utövande av offentlig makt från privata serviceproducenter i strid med lag. Å andra sidan kan kommunernas egna resurser för socialarbetet vara otillräckliga för att trygga skötseln av lämpliga förvaltningsuppgifter som hör till tjänsteansvaret. Genom att göra detta äventyrar kommunerna och samkommunerna sina kunders grundläggande rättigheter, rättsskyddet och rätten till god förvaltning.

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.

Tjänsteinnehavarnas roll och ansvar när det gäller att ordna och övervaka kommunal socialservice har skymts när kommunerna har lagt ut sina socialtjänster på entreprenad. Privata tjänsteleverantörer har t.ex. utfört bedömningar av kundernas servicebehov och uppgifter i samband med beredningen av kundernas beslut, vilka inbegriper inslag av utövande av offentlig makt. I praktiken har de övergått från beslutanderätt till vilka tjänster kunden ska få.

"I en sådan situation finns det en risk för att bedömningen av servicebehovet inte är objektiv och ligger i kundens intresse. Detta är ett av skälen till att det föreskrivs att en administrativ uppgift ska tilldelas en annan myndighet än en myndighet på konstitutionell nivå. Det är uppenbart att man vid ordnandet av tjänsterna måste sörja för tillräckliga resurser för socialarbetet och att beslut om tillhandahållande av socialservice alltid är tjänsteinnehavarens uppgifter", konstaterar Valviras jurist Päivi Vuorinen.

Välfärdsområdenas uppgift är att gå igenom avtal om köpservice som överförs från kommunerna

I början av 2023 kommer lagstiftningen om de välfärdsområden som inleder sin verksamhet att specificera förvärv och användning av köpta tjänster. När kommunernas och samkommunernas avtal om köpta tjänster överförs till välfärdsområdena är de enligt lag skyldiga att gå igenom alla avtal som överförs. Avtalen och deras villkor skall vid behov ändras så att de överensstämmer med bestämmelserna. Om detta inte är möjligt, kan avtalet eller villkoret i det förklaras ogiltigt eller avtalet sägas upp.

”Genom 29 § i införandelagen tryggas således omvärdering av avtal om köpta tjänster inom socialvården samt säkerställs att kommuners och samkommuners arrangemang med köpta tjänster inte kan fortsätta att strida mot lagen om ordnande av social- och hälsovård. Även i de nya upphandlingsavtalen för sociala tjänster måste man se till att de stämmer överens med lagen", betonar Vuorinen.

Valvira och regionförvaltningsverken har gett kommunerna, samkommunerna och välfärdsområdena anvisningar som hjälper till att bedöma när offentliga förvaltningsuppgifter inom socialvården kan anförtros andra än myndigheter och i vilka situationer det är förbjudet. Instruktioner finns på Valviras webbplats (pdf).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Valvira ber sjukvårdsdistrikten utreda tillgång till specialiserad sjukvård28.4.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira ber sju sjukvårdsdistrikt om nya utredningar gällande situationen för tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård. På våren 2021 antog Valvira uppdraget att utreda situationen för de sju sjukvårdsdistrikten i fråga på basis av THL:s uppföljningsuppgifter. Läget för patienter som har väntat länge på behandling är oroande.

Coronatiden har inte påverkat antalet serveringstillstånd8.3.2022 08:35:36 EET | Tiedote

Coronapandemin har inte synts i antalet serveringstillstånd för alkoholdrycker. I slutet av år 2021 var sammanlagt 9 630 serveringstillstånd i kraft i Fastlandsfinland, vilket är 313 fler än i slutet av år 2019, innan coronatiden började. Fler utförsäljningstillstånd av alkohol än tidigare har också sökts för serveringsställen under coronatiden, medan antalet restauranger med förlängd serveringstid har minskat. Antalet detaljhandelstillstånd i anslutning till livsmedelsaffärer har däremot minskat stadigt.

Mentalvårds- och missbrukartjänster för barn och unga inom barnskyddet realiseras inte på det sätt som lagen förutsätter28.2.2022 10:01:57 EET | Tiedote

Valvira och regionförvaltningsverken påminner kommunerna och de framtida välfärdsområdena om att mentalvårds- och missbrukartjänster för barn som vårdas utom hemmet inom barnskyddet ska ordnas på behörigt sätt. Enligt tillsynsmyndigheternas observationer har tillgodoseendet av barns och ungas rätt till mentalvårdstjänster både på bas- och specialnivå försämrats ytterligare under hösten 2020 och under 2021. Tillsynsmyndigheterna anser att situationen inte endast beror på coronapandemin utan att problemen redan har varit uppenbara före pandemin. Det finns även avsevärda variationer i fråga om tillgången på mentalvårds- och missbrukartjänster för barn och unga beroende på område. Ordandet av nödvändig vård och rehabilitering, i synnerhet på grund av barns och ungas bruk och beroenden av berusningsmedel, ser ut att vara mycket bristfällig.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme