Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Vastasyntyneiden vaatteet jäävät yhä useammin hyllyyn

Jaa

Yhä useampi vastasyntynyt viettää elämänsä ensimmäiset päivät ilkosillaan, vain vaippa päällään. Ihokontaktin merkitys ihmisen elämän ensimetreillä on tunnistettu myös Suomessa, jossa on perinteisesti puettu vastasyntynyt lämpimästi heti synnytyssalissa. Käsitys vastasyntyneen pukemisesta on muuttunut maailmanlaajuisesti.

Kätilöiden mukaan vauvan tulisi olla mahdollisimman paljon ihokontaktissa vanhempiensa kanssa.

- Ihokontaktin suositteleminen perustuu tutkittuun tietoon vastasyntyneen käyttäytymisestä ja vastasyntyneen oman puolustusjärjestelmän kehittymisestä. Ihokontaktissa vastasyntynyt saa lempeästi totutella kohdunulkoiseen elämään. Ihokontakti myös tukee äidin ja vastasyntyneen varhaisen vuorovaikutuksen kehittymistä, kertoo kätilö Jenni Rainio Taysista.

Iholla oleilu tukee myös imetyksen aloittamista.

- Ihokontakti saa maidon herumaan helpommin ja vastasyntyneen luontaiset imemiseen liittyvät vaistot toimivat paremmin. Ihokontaktissa vauvat imevät yleensä paremmalla imuotteella sekä tehokkaammin ja tiheämmin. Ihokontaktia kannattaa hyödyntää vielä kotonakin.

Monelle on vielä varsin uusi asia sekin, ettei vauvaa kiikuteta ensimmäiseksi pesulle. Lapsivesi ja ihoa peittävä kina ovat vauvalle hyödyllisiä.

- Vauvaa ei syntymän jälkeen kannata heti pestä vaan ainoastaan kuivata. Lapsivesi ja kina sisältävät infektioilta suojaavia ainesosia. Vauvan peseminen nopeasti syntymän jälkeen voi aiheuttaa vauvalle stressiä, laskea vauvan verensokeria ja häiritä vastasyntyneen lämmönsäätelyä. Äidin ihon kautta vastasyntynyt saa omalle iholleen suojaavia bakteereita ja vastasyntyneen oma puolustusjärjestelmä alkaa kehittyä, Rainio kertoo.

Tutkimustiedon varassa suomalaiset synnytyssairaalat ovat hiljalleen muuttamassa käytäntöjään. Vaatteet saatetaan laittaa päälle ensimmäistä kertaa vasta kotiin lähtiessä.

- Yhä harvempi vauva puetaan vaatteisiin heti synnytyssalissa.

Perjantai 28.9. on kansainvälinen Vauvan päivä. Ensi viikolla Suomessa vietetään puolestaan pohjoismaista imetysviikkoa teemalla Imetys − elämän perusta. Viikon aikana Taysissa kannustetaan äitejä ja perheitä entistä enemmän pitämään vauvaa ihokontaktissa. Imetysviikon aikana Tays Keskussairaalan raskaus-, synnytys, vierihoito- sekä keskolan yksiköt esittelevät toimintaansa ruokasalin käytävällä klo 10-14 välillä. Kätilöt järjestävät muun muassa torstaina museoesinenäyttelyn.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Kätilö Elina Rinne puh. 0440469697
Kätilö Pia Kirvesoja ke-pe puh. 040 7053852
Synnyttäneiden vuodeosasto, Tays

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Teiskontie 35, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme