Jyväskylän yliopisto

Viestintätyö jakautuu yhä useammalle työyhteisön jäsenelle - edellyttää uudenlaista johtamista

Jaa

Työelämän digitalisaation myötä viestinnän ja vuorovaikutuksen merkitys on kasvanut. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistunut väitöstutkimus tarkastelee työelämän viestinnällistymistä ja viestintätyön jakautumista asiantuntijaorganisaatioissa. Tutkimus osoittaa, että sosiaalisen median ammatillinen hyödyntäminen nähdään yhä tiiviimpänä osana asiantuntijatyötä. Tämä edellyttää uudenlaista johtamista ja työntekijöiden viestintäkyvykkyyden kehittämistä.

Kaisa Pekkala väittelee 8.10.2021. Kuva: Hanna Koikkalainen
Kaisa Pekkala väittelee 8.10.2021. Kuva: Hanna Koikkalainen

KTM Kaisa Pekkala tutki väitöskirjassaan, millaisia merkityksiä ja käsityksiä työntekijät ja organisaatioiden johto liittävät työntekijöiden viestintärooliin sosiaalisessa mediassa.

"Koin tärkeäksi tutkia aihetta molempien, niin johdon kuin työntekijöidenkin näkökulmasta, sillä aikaisempaa tutkimusta aiheesta on varsin vähän tarjolla. Yhdessä nämä näkökulmat lisäävät ymmärrystä viestintätyön jakautumisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä työpaikoilla.”

Pekkalan mukaan etenkin asiantuntijaorganisaatiot ovat tulleet yhä riippuvaisemmiksi työntekijöidensä viestintäaktiivisuudesta ja -kyvykkyydestä digitaalisessa viestintäympäristössä.

"Monet työnantajat kannustavat työntekijöitään hyödyntämään somea ammatillisesti ja ovat kehittäneet käytänteitä ja koulutuksia, joilla työntekijöitä tuetaan tässä uudessa roolissa", Pekkala kuvaa.

Sosiaalinen media osana työnkuvaa

Pekkala havaitsi, että aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa työntekijöiden someviestintää on pidetty pääosin vapaaehtoisena toimintana ja eräänlaisena organisaatiokansalaisuuden, ’organizational citizenship behavior’, muotona.

”Omassa tutkimuksessani kävi ilmi, että viestintäroolit ovat muutoksessa ja osa työntekijöistä pitää someviestintää sellaisena tehtävänä, jota heiltä odotetaan osana työnkuvaa.”

Työelämän viestinnällistyminen ja viestintäympäristön digitalisoituminen vaativat työntekijöiltä uusia taitoja ja totuttautumista uusiin toimintatapoihin.

"Tulosten pohjalta näyttää siltä viestintätyö jakautuu organisaatioissa yhä useammalle. Samaan aikaan tutkimuksen tulokset osoittavat, että monet työntekijöistä eivät vielä luota kykyihinsä toimia tällaisessa uudessa roolissa", Pekkala kuvaa.

Viestinnällistyminen muokkaa asiantuntijatyötä

Väitöskirja pyrkii lisäämään ymmärrystä siitä, miten sosiaalisen median ammatillinen hyödyntäminen nähdään osana asiantuntijatyötä. Lisäksi se tekee näkyväksi viestinnän johtamisen muutoksen, mihin liittyvät niin viestintäteknologian, viestintäroolien kuin osaamistarpeidenkin muutos.

"Tulokset indikoivat sitä, että organisaatioilla on tärkeä tehtävä työikäisten viestintäkyvykkyyden kehittämisessä uudessa digitaalisessa työympäristössä", Pekkala mainitsee ja jatkaa:

"Toivon, että tämä väitöskirja inspiroi lisätutkimusta aiheesta, sillä ilmiönä työelämän viestinnällistyminen koskettaa lähes kaikkia työntekijöitä ja organisaatioita asiantuntijasektorilla. On tärkeää, että ymmärrämme millaisia vaikutuksia sillä on työelämän laatuun, ja miten se pitäisi ottaa huomioon johtamisessa.”

Tutkimuksen aineisto koostui 23 haastattelusta ja 1179 kyselytutkimuksen vastauksesta. Aineisto kerättiin suomalaisista asiantuntijaorganisaatioista.

KTM Kaisa Pekkalan viestinnän johtamisen väitöskirjan "Social media and new forms of communicative work" tarkastustilaisuus pidetään 8.10.2021 klo 12–16. Vastaväittäjänä toimii professori Joep Cornelissen (Erasmus University) ja kustoksena professori Chiara Valentini (Jyväskylän yliopisto). Tilaisuus pidetään englanniksi. Yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset kysymyksensä kustokselle, puh. +358408283316

Lisätietoja:

Kaisa Pekkala, kaisa.k.pekkala@jyu.fi, +358405456333

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaisa Pekkala väittelee 8.10.2021. Kuva: Hanna Koikkalainen
Kaisa Pekkala väittelee 8.10.2021. Kuva: Hanna Koikkalainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 29.10.: Uusia epälineaarisia optisia materiaaleja heikkojen vuorovaikutusten ja 3D-tulostuksen avulla (Kukkonen)22.10.2021 09:38:00 EEST | Tiedote

Epälineaariset optiset materiaalit eli NLO-materiaalit kykenevät muuttamaan valon ominaisuuksia, minkä vuoksi niillä on useita sovelluskohteita mm. laserteknologiassa ja optoelektroniikassa. Esa Kukkonen tutki väitöskirjassaan keinoja valmistaa uusia tehokkaita NLO-materiaaleja ja kehitti uudenlaista 3D-tulostukseen pohjautuvaa menetelmää optisesti aktiviisten materiaalien hyödyntämiseen.

Pienet lapset tietävät olevansa motorisesti taitavia – taitojen yliarviointi on tärkeä kehitysvaihe22.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa vuosina 2015–2017 toteutettu Taitavat tenavat -tutkimushanke selvitti 5–7-vuotiaiden lasten motoristen taitojen tasoa. Tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, vastaako lapsen kokemus omista taidoistaan hänen mitattua taitotasoaan vai yli- tai aliarvioiko hän taitojaan. Laaja kansallinen tutkimus paljasti, että vanhemmilla lapsilla on realistisempi käsitys omista motorisista taidoistaan. Jos vanhempi lapsi yliarvioi omia taitojaan, hänellä oli todennäköisemmin kehitykseen tai terveyteen liittyviä tekijöitä, kuten astma, ADHD tai kielenkehitykseen liittyvä viivästymä. Tiheään asutuilla alueilla asuvat lapset arvioivat motorisia taitojaan realistisemmin.

Jyväskylän ja Helsingin yliopiston tutkijoiden löytö: antibiootit kiihdyttävät kasvua immuniteetin kustannuksella21.10.2021 15:48:06 EEST | Tiedote

Antibiootteja on käytetty lähes 100 vuotta taistelussa bakteeriperäisiä infektioita vastaan. Pian antibioottien teollisen tuotannon alettua ja niiden käytön yleistyttyä myös eläintuotannossa huomattiin, että antibioottien lisääminen eläinten ruokaan vauhdittaa tuotantoeläinten kasvua. Biologista mekanismia ilmiön taustalla ei kuitenkaan tunneta. Vastikään julkaistussa tutkimuksessa Jyväskylän ja Helsingin yliopiston tutkijat valottavat tätä mekanismia. Tutkimuksen tulos viittaa vahvasti siihen, että antibioottien kasvua kiihdyttävä vaikutus saavutetaan immuniteetin kustannuksella.

Liberialaisella järjestöllä on monta isäntää20.10.2021 01:00:00 EEST | Tiedote

Anja Onalin (VTM, KTM) väitöskirjatutkimuksen tulokset kertovat, miten globaalin etelän kansalaisjärjestöt tasapainottelevat paikallisen toimintaympäristön ja kansainvälisen kehitysyhteistyön vaatimusten välillä. Järjestöt ”palvelevat monia isäntiä” ollakseen sekä tehokkaita että ylläpitääkseen järjestön legitimiteettiä, eli uskottavuutta ja olemassaolon oikeutusta eri sidosryhmien silmissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme