Seta Ry

Viharikokset ja vihamielisyyden ilmaukset sateenkaari-ihmisiä vastaan lisääntyneet ympäri Eurooppaa, kertoo eurooppalainen sateenkaarijärjestö

Jaa
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa on julkaissut vuosittaisen katsauksensa sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksien tilasta Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Katsauksen tulokset kyseenalaistavat ajatusta siitä, että sateenkaari-ihmisten ihmisoikeudet olisivat yleisesti turvatut Euroopassa. Vihapuheen ja viharikosten lisääntyminen on havaittavissa koko alueella

JULKAISUVAPAA 4.2.2020 KLO 10:00

- vuosikatsaus sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksiin julkaistaan 4.2.2020 klo 10 Suomen aikaa

- ILGA-Euroopan julkaisussa todetaan, että vihapuhetta ja -rikoksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on raportoitu enemmän kuin edellisvuonna

- tietoisuus intersukupuolisten oikeuksista paranee, samoin sateenkaariperheiden asemassa on tapahtunut myönteistä kehitystä

- Suomessa Seta toivoo esimerkiksi viranomaiskoulutuksia ja hallitusohjelman kirjausten täytäntöönpanoa


Tuore vuosikatsaus osoittaa viranomaisille ilmoitettujen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistettujen viharikosten kasvaneen vuonna 2019. Sekä sateenkaari-ihmisiin kohdistunutta verkon vihapuhetta että fyysistä väkivaltaa raportoitiin aiempaa enemmän. Lisäksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tapahtumia on estetty ja äärioikeiston ja muiden sateenkaari-ihmisten oikeuksia vastustavien tahojen mielenilmaukset ovat lisääntyneet. Nämä merkit ilmapiirin kiristymisestä ovat havaittavissa halki koko Euroopan ja Keski-Aasian. ILGA-Eurooppa raportoi, että maastamuutto sateenkaari-ihmisille turvallisemmiksi koettuihin maihin on yleisempää kuin aiemmin. Erityisesti Albaniasta, Bosnia ja Herzegovinasta, Tadžikistanista ja Turkmenistanista muutettiin turvallisempina pidettyihin naapurimaihin.

MYÖNTEINEN KEHITYS EDELLYTTÄÄ NIIN UUTTA LAINSÄÄDÄNTÖÄ KUIN LAKIEN VAHVAA TOIMEENPANOA 

IlGA-Euroopan toiminnanjohtaja Evelyne Paradis muistuttaa järjestön tiedotteessa, että sateenkaari-ihmisten ihmisoikeudet kaipaavat edelleen puolustajiaan. “Monissa osissa Eurooppaa ja Keski-Aasia hlbti-ihmiset elävät oloissa, joissa he ovat alttiita syrjinnälle ja suureksi osaksi näkymättömiä yhteiskunnassa. Jopa ILGA-Euroopan kaltaisten toimijoiden on vaikea tavoittaa heitä.” Paradis peräänkuuluttaa viranomaisilta ja päättäjiltä vahvempia toimia, joilla turvataan sateenkaari-ihmisten oikeudet ja edistetään yhdenvertaisuutta.

“Seta jakaa ILGA-Euroopan huolen sateenkaari-ihmisiin kohdistuvista vihan ilmauksista. On tärkeä ymmärtää, että kyse on laajemmasta ilmiöstä, eikä yksittäistapauksista Suomessa tai muissa maissa. Sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaan vihapuheeseen ja viharikoksiin tulee puuttua päämäärätietoisesti. Tämä vaatii esimerkiksi poliisin systemaattista kouluttamista viharikoksista ja sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta, jotta yhä useampi uskaltaisi raportoida rikoksista”, toteaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

IlGA-Eurooppa raportoi myös myönteisestä kehityksestä. Esimerkiksi tietoisuus intersukupuolisuudesta ja lasten oikeuksista keholliseen itsemääräämisoikeuteen on parantunut ja nousee useammin poliittiselle agendalle. Vuosi 2019 oli positiivinen myös sateenkaariperheiden oikeuksien osalta, sillä usean maan lainsäädännössä perheoikeuksia laajennettiin. Lisäksi tärkeitä askelia otettiin juridisen sukupuolen vahvistamisen helpottumiseksi osassa Eurooppaa ja Keski-Aasiaa.

Suomessa luovat toivoa hallitusohjelmaan kirjatut translain uudistaminen, vanhemmuuslaki ja intersukupuolisten lasten kosmeettisesta, ei-lääketieteellisestä sukuelinkirurgiasta luopuminen. “Translain muutosta on Suomessa odotettu jo aivan liian kauan, uudistaminen tulee aloittaa pikaisesti ja sen tulee olla perinpohjainen. On lisäksi todella tärkeää, että uudessa translaissa huomioidaan alaikäisten tilanne lapsen oikeuksien ensisijaisuus huomioiden. Korostamme myös, että kaikki nämä uudistukset tulee tehdä kuunnellen niitä ihmisiä, joita ne koskettavat“, painottaa Tarjamo.

ILGA-EUROOPAN VUOSIKATSAUS SATEENKAARI-IHMISTEN IHMISOIKEUKSISTA 


Uusi ILGA-Euroopan vuosiraportti on kymmenes laatuaan. Julkaisu kartoittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien sekä intersukupuolisten ihmisoikeuksien toteutumista 49 Euroopan maassa ja 5 Keski-Aasian maassa. Katsaus toteutetaan yhteistyössä ruohonjuuritason aktivistien ja asiantuntijoiden kanssa ja on luettavissa ILGA-Euroopan verkkosivuilla.

Vuosikatsaus julkistettiin 4.2.2020 Brysselissä sateenkaariaktivistien ja EurooPan unionin tasa-arvoasioista vastaavan komissaarin Helena Dallin läsnäollessa.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kerttu Tarjamopääsihteeri

Kerttu Tarjamo johtaa Setan poliittista ja järjestöllistä toimintaa. Hän on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien sekä Suomen ja kansainvälisen sateenkaaripolitiikan asiantuntija.

Puh:050 309 8108paasihteeri@seta.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye