Suomen 4H-liitto

Vuoden 4H-yrityksen liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee ulkomailta

Jaa

Vuoden 4H-yritys -kilpailun 2020 ovat voittaneet keppihevosia valmistava RoseMix Marttilasta ja siikajokelainen Martikkalan kotieläinpiha. Vuosittain järjestettävän kilpailun finaalissa oli kaksi eri sarjaa, joissa molemmissa oli kuusi 4H-yritystä. Kaikkiaan kilpailuun osallistui 237 4H-yritystä.

Roosa Korpiahon 4H-yritys RoseMix keskittyy ulkomaanmarkkinoille
Roosa Korpiahon 4H-yritys RoseMix keskittyy ulkomaanmarkkinoille

RoseMix ja Martikkalan kotieläinpiha ovat vuoden 4H-yritykset. Roosa Korpiahon keppihevosia valmistava 4H-yritys RoseMix valittiin 18–28-vuotiaiden sarjan voittajaksi. Eero Sallisen Martikkalan kotieläinpiha voitti 13–17-vuotiaiden sarjan.  

RoseMix keskittyy jatkossa markkinoimaan keppihevosia ulkomaille 

Roosa Korpiaho on toiminut 4H-yrittäjänä 13-vuotiaasta saakka ja on pikkuhiljaa kehittänyt yritystään nykymuotoon. Tuomaristo nosti arvioinneissaan esiin erityisesti tuotekehittelyn, brändäyksen sekä järkevän liiketoiminnan.  

“En osannut odottaa voittoa, vau! Yrittämisen alkuaikoina tein monenlaisia käsitöitä, mutta vuosien myötä olen huomannut, että kannattaa keskittyä yhteen tuotteeseen, jonka tekee hyvin ja laadukkaasti. Ainakin omassa yrityksessäni se on kannattanut”, Roosa kertoo. 

RoseMixillä on kertynyt Instagramissa jo lähes 7 000 keppihevosista kiinnostunutta seuraajaa. Kysyntää on paljon, joten RoseMix valmistaa keppihevosia ainoastaan tilaustyönä. Yli 90 prosenttia asiakkaista tulee ulkomailta. 

“Korona toi lisäbuustia yrittämiseen ja lopulta lisäsi asiakasmäärää kotoilun yleistyessä. Jatkossa keskityn enemmän ulkomaanmyyntiin, josta on tullut paljon jo nyt asiakkaita sekä someseuraajia.” 

Roosa on työllistänyt itsensä 4H-yrittäjänä kesällä jo usean vuoden ajan. 

“Yrittäjyys on siitä kivaa, että minulla on aina töitä, saan valita milloin teen ja miten paljon teen.” 

Martikkalan kotieläinpiha keräsi kesällä yli 3 500 vierailijaa – Meille jokainen asiakas on tärkeä!” 

17-vuotiaalle Eero Salliselle yrittäjäksi ryhtyminen kypsyi mielessä hiljalleen. Eero sai tukea yrityksen perustamiseen paikalliselta 4H-yhdistykseltä, joka auttoi yrittäjyyden alkutaipaleella. Eerolle 4H-yrityskilpailun voitto merkitsee paljon. 

En osannut odottaa voittoa, tosi siisti juttu. Yrittäjyys tuntuu omalta, ja kun löytää mielekästä työtä, sitä on mukava tehdä. Perhe on ollut suurena tukena kotieläinpihaa perustettaessa, Eero sanoo. 

Martikkalan kotieläinpihalta löytyy nelisenkymmentä erilaista eläintä sekä muita aktiviteetteja, kuten talutusratsastusta, keppihevosrata, trampoliini ja pomppulinna. Kotieläinpihalla vieraili heinäkuussa 2020 yli 3 500 kävijää. Eniten oli lapsiperheitä, mutta vierailijoista löytyi myös vanhuksia sekä väkeä kehitysvammaisten palvelukodista. 

Tuomariston perusteluissa nousi esiin Martikkalan kotieläinpihan tuomat sosiaaliset vaikutukset sekä nuoren innostava ja positiivinen asenne yrittäjyyteen. Lisäksi Martikkalan kotieläinpiha oli tehnyt hyvän tuloksen. Omasta mielestään Eero on oppinut 4H-yrittäjyyden kautta paljon uutta sekä kasvanut ihmisenä.  

Haluan olla esimerkkinä muille nuorille, että uskaltaisi todella tehdä sitä mistä tykkää. Yhdistin intohimoni ja harrastuksen ja siitä syntyi todella suosittu 4H-yritys Siikajoenkylälle sekä itselleni kesätyö. 

Palkituissa 4H-yrityksissä nousi esiin innovatiivisuus 

Nuorempien sarjan toiselle sijalle nousi 4H-yritysryhmä SalaMaa, joka tarjoaa ulkona järjestettäviä seikkailuelämyksiä lapsille. 4H-yrittäjät Miina Loimalahti ja Saana Savonen tarjosivat kesällä turvallisia seikkailuelämyksiä yli 100 lapselle. Kolmannelle sijalle ylsi 4H-yrittäjä Santeri Varkila, joka vuokraa SasuMotors yrityksensä kautta itserakentamaansa paljua 

Täysi-ikäisten sarjan kakkoseksi nousi koirahierontapalveluita tarjoava Solmussa, jonka takana toimii 4H-yrittäjä Sallamaria Saarimäki. Kolmas sija jaettiin kahden tasaväkisen 4H-yrityksen kesken. Kolmannelle sijalle nousivat tarroja valmistava Jutta Keronen yrityksellään Luovataika sekä Aleksi Ilmonen metsäpalveluita tarjoavalla 4H-yrityksellään Metsäpolku.

Vuoden 4H-yritys -kilpailussa arvioitiin yritysten toimintaa kokonaisvaltaisesti. Huomiota kiinnitettiin innovatiivisuuteen, ekologisuuteen, liiketoimintasuunnitelman toimivuuteen, hinnoitteluun sekä asenteeseen. 

Kilpailun tuomareina toimivat Suomen 4H-liiton hallituksen puheenjohtaja Eero Suutari, Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Anna KosonenYY-säätiön hallituksen jäsen Mika Aho, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen, Vuoden 4H-yrityskilpailun 2019 voittanut 4H-yrittäjä Venla Siltovuori sekä Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski. 

Tietoa tiiviisti 4H-yrittäjyydestä 

  • Vuonna 2020 yhteensä 1600 nuorta toimi 4H-yrittäjänä. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 2 miljoonaa euroa. 
  • 4H-yritys on turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä 13–28-vuotiaana. Paikalliset 4H-yhdistykset tukee yrittäjiä muun muassa järjestämällä yrityskoulutuksia. Jokaisen 4H-yrittäjän tukena on myös oma yritysohjaaja. 
  • 4H-yrityskoulutuksesta saa valmiudet oman yrityksen perustamiseen. Monet nuoret ovat työllistäneet itsensä kesäksi oman 4H-yrityksen kautta. 
  • 4H Business Lab on nykyaikaisella teknologialla varustettu oppimisen ja tiedonvälityksen tila, jossa nuoret 4H-yrittäjät voivat verkostoitua. 4H Business Labeja löytyy jo Helsingistä, Seinäjoelta, Rovaniemeltä ja Oulusta. 
  • Lue lisää: www.4h.fi/4hyritys 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Sirkka Suomäki, kehityspäällikkö
sirkka.suomaki@4h.fi
p. +358 40 534 6361

Haastattelupyynnöt:

Aino Heininen, viestinnän asiantuntija
aino.heininen@4h.fi
p. +358 44 783 0323

Kuvat

Roosa Korpiahon 4H-yritys RoseMix keskittyy ulkomaanmarkkinoille
Roosa Korpiahon 4H-yritys RoseMix keskittyy ulkomaanmarkkinoille
Lataa
4H-yrittäjä Eero Sallisen kotieläinpihalla vieraili kesällä yli 3 500 kävijää.
4H-yrittäjä Eero Sallisen kotieläinpihalla vieraili kesällä yli 3 500 kävijää.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H-nuorisotyön peruskivinä ovat aidot ja konkreettiset asiat, kuten moninainen käsillä tekemisen ilo ja sekä luonto. Kannustamme lapsia ja nuoria löytämään omat vahvuutensa ja uskomaan itseensä. Jaamme tietoja, taitoja ja valmiuksia työelämään sekä yrittäjyyteen.

4H:n arvot pohjautuvat H-kirjaimilla alkaviin sanoihin; Head (harkinta), Hands (harjaannus), Heart (hyvyys) ja Health (hyvinvointi). Teemme nuorisotyötä yli 200 4H-yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Toiminnassamme on mukana 50 000 jäsentä.

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

4H ja K-ryhmä auttavat tuhansia yhdeksäsluokkalaisia työllistymään – viime vuonna mukana olleista 45 % löysi kesätöitä30.3.2021 08:40:08 EEST | Tiedote

Ensimmäinen askel kohti työelämää otetaan usein kesätöissä. K-ryhmä ja 4H tukevat yhteistyössä yhdeksäsluokkalaisten työelämätaitoja ja kesätyöllistymistä Ysit töihin -toiminnan kautta. Yhteisyön piirissä on 16 000 peruskoulun päättävää nuorta vuonna 2021, mikä on kolmasosa koko ikäluokasta. Kaupan alalla on merkittävä rooli työkokemusten tarjoajina nuorille.

Uusi hanke edistää nuorten osallisuutta Kansallisen metsästrategian toteutuksessa12.2.2021 09:00:11 EET | Tiedote

Suomen 4H-liitto ja Suomen Partiolaiset ovat käynnistäneet hankkeen, jolla kehitetään uusia tapoja tuoda nuorten ääni kuuluviin Kansallisen metsästrategian toteutuksessa. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama hanke on osa Kansallisen metsästrategian toimeenpanoa, ja yksi sen keskeinen osa on nuorten metsäneuvostotapahtuman järjestäminen. Avoin haku metsäneuvostoon on jo auennut ja jatkuu 14.3.2021 saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme