Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Yksityisteiden parannuksiin on hyvin tarjolla avustusrahaa

Jaa

Yksityisteiden tiekuntien kannattaa nyt aktivoitua miettimään teidensä perusparannushankkeita, sillä valtion avustusrahaa on hyvin tarjolla. Avustus on yleensä 50 % hankkeen arvonlisäverollisista kustannuksista, mutta tietyissä tapauksissa, kuten siltahankkeissa, tuen suuruus voi olla jopa 75 %.

Kuvallinen ja tekstitetty  selitys siihen, miten valtio avustaa yksityisteiden  parantamista.
Kuvallinen ja tekstitetty selitys siihen, miten valtio avustaa yksityisteiden parantamista.

Paras aika suunnittelulle on talvi, jotta keväällä päästäisiin jo hommiin.

Millaisille hankkeille tukea voidaan myöntää?

Valtionavustusta myönnetään ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yk­si­tyisteiden parantamiseen. Niinpä normaali tien kunnossapito, kuten so­ras­­taminen, lanaaminen, niitto tai auraus, ei täytä avustusehtoja. Avus­tet­tavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.

Avustuksia kohdennetaan erityisesti liikennöitävyyden kannalta kriittisiin pa­rantamishankkeisiin, kuten siltaremontteihin. Lisäksi kohteita voivat olla esi­­merkiksi teiden kantavuuden parantamishankkeet sekä tulva- ja routa­vau­rioiden korjaamiset.

Tuki on harkinnanvaraista. Tuen saajan on täytettävä kelpoisuusehdot, joita on selkeästi osoitettavan parannushankkeen lisäksi kaksi: asioiden hoi­­ta­mista varten on oltava olemassa tiekunta ja tiekuntaa sekä kyseessä ole­vaa yksityistietä koskevat tiedot on oltava ajan tasalla Maan­mit­taus­lai­toksella ja tie- ja katuverkon tietojärjestelmä Digiroadissa.

Avustuksen hakeminen ELY-keskukselta

Kun tiekunta noudattaa seuraavia ohjeita, päätöksen saa sujuvasti ja nopeimmin:

  1. Tutustukaa ennen hankkeen valmistelua ajan tasalla olevaan ohjeistukseen osoitteessa https://www.ely-keskus.fi/yksityistieavustukset
  1. ELY-keskus suosittelee käytettävän sähköistä asiointia. Sähköisen asioinnin valtuutuksesta löytyy lisää tietoa: https://www.suomi.fi/valtuudet
  1. Täyttäkää sähköisessä asioinnissa hakemuslomake ja vaadittavat pakolliset liitteet: Maan­mit­tauslaitoksen KTJ-ote/yksityistiet, Digiroad-tosite, pöytäkirjanote tiekunnan kokouksesta, jossa avustuksen hakemisesta on päätetty ja annettu valtakirja henkilölle sähköiseen asi­ointiin, työselite, suoritepohjainen kustannusarvio ja suunnitelmakartta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Neuvonta yksityisteiden valtionavustusasioissa:
0295 020 603 ma-pe klo 9–16 (pvm./mpm), liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuvallinen ja tekstitetty  selitys siihen, miten valtio avustaa yksityisteiden  parantamista.
Kuvallinen ja tekstitetty selitys siihen, miten valtio avustaa yksityisteiden parantamista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2020: Yhdeksässä kunnassa toteutui tieliikenteen kuolemien nollavisio7.4.2021 08:04:07 EEST | Tiedote

Vuonna 2020 yhdeksässä Kaakkois-Suomen kunnassa toteutui nollavisio eli kukaan ei menehtynyt tieliikenteessä (myös vuonna 2019 nollakuntia oli yhdeksän). Viime vuosina tieliikenteessä menehtyneiden määrä on kasvanut Etelä-Karjalassa ja laskenut Kymenlaaksossa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, tapahtui vuonna 2020 yhteensä 233 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta (243 vuonna 2019). Näissä onnettomuuksissa menehtyi 12 henkilöä (seitsemän Etelä-Karjalassa ja viisi Kymenlaaksossa) ja loukkaantui 289 henkilöä.

Kaakkois-Suomen maaseudun alueellinen kehittämissuunnitelma loppusuoralla31.3.2021 08:52:43 EEST | Tiedote

Maaseuturahasto on Euroopan unionin suurimpia kehittämisrahastoja ja kaksi kolmasosaa Suomen saamasta EU-rahoituksesta tulee sieltä. Uutta ohjelmakautta (CAP27) koskeva Kaakkois-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on kutsunut valmistelutyön tueksi kaikki maaseutualueen vaikuttajat, yrittäjät sekä kehittäjät. Kevään aikana tarjotaan vielä useampi mahdollisuus osallistua tähän työhön tuomalla näkemyksiä alueen mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme