Yksityisteiden parannuksiin on hyvin tarjolla avustusrahaa
Yksityisteiden tiekuntien kannattaa nyt aktivoitua miettimään teidensä perusparannushankkeita, sillä valtion avustusrahaa on hyvin tarjolla. Avustus on yleensä 50 % hankkeen arvonlisäverollisista kustannuksista, mutta tietyissä tapauksissa, kuten siltahankkeissa, tuen suuruus voi olla jopa 75 %.

Paras aika suunnittelulle on talvi, jotta keväällä päästäisiin jo hommiin.
Millaisille hankkeille tukea voidaan myöntää?
Valtionavustusta myönnetään ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yksityisteiden parantamiseen. Niinpä normaali tien kunnossapito, kuten sorastaminen, lanaaminen, niitto tai auraus, ei täytä avustusehtoja. Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.
Avustuksia kohdennetaan erityisesti liikennöitävyyden kannalta kriittisiin parantamishankkeisiin, kuten siltaremontteihin. Lisäksi kohteita voivat olla esimerkiksi teiden kantavuuden parantamishankkeet sekä tulva- ja routavaurioiden korjaamiset.
Tuki on harkinnanvaraista. Tuen saajan on täytettävä kelpoisuusehdot, joita on selkeästi osoitettavan parannushankkeen lisäksi kaksi: asioiden hoitamista varten on oltava olemassa tiekunta ja tiekuntaa sekä kyseessä olevaa yksityistietä koskevat tiedot on oltava ajan tasalla Maanmittauslaitoksella ja tie- ja katuverkon tietojärjestelmä Digiroadissa.
Avustuksen hakeminen ELY-keskukselta
Kun tiekunta noudattaa seuraavia ohjeita, päätöksen saa sujuvasti ja nopeimmin:
- Tutustukaa ennen hankkeen valmistelua ajan tasalla olevaan ohjeistukseen osoitteessa https://www.ely-keskus.fi/yksityistieavustukset
- ELY-keskus suosittelee käytettävän sähköistä asiointia. Sähköisen asioinnin valtuutuksesta löytyy lisää tietoa: https://www.suomi.fi/valtuudet
- Täyttäkää sähköisessä asioinnissa hakemuslomake ja vaadittavat pakolliset liitteet: Maanmittauslaitoksen KTJ-ote/yksityistiet, Digiroad-tosite, pöytäkirjanote tiekunnan kokouksesta, jossa avustuksen hakemisesta on päätetty ja annettu valtakirja henkilölle sähköiseen asiointiin, työselite, suoritepohjainen kustannusarvio ja suunnitelmakartta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Neuvonta yksityisteiden valtionavustusasioissa:
0295 020 603 ma-pe klo 9–16 (pvm./mpm), liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola
0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2020: Yhdeksässä kunnassa toteutui tieliikenteen kuolemien nollavisio7.4.2021 08:04:07 EEST | Tiedote
Vuonna 2020 yhdeksässä Kaakkois-Suomen kunnassa toteutui nollavisio eli kukaan ei menehtynyt tieliikenteessä (myös vuonna 2019 nollakuntia oli yhdeksän). Viime vuosina tieliikenteessä menehtyneiden määrä on kasvanut Etelä-Karjalassa ja laskenut Kymenlaaksossa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, tapahtui vuonna 2020 yhteensä 233 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta (243 vuonna 2019). Näissä onnettomuuksissa menehtyi 12 henkilöä (seitsemän Etelä-Karjalassa ja viisi Kymenlaaksossa) ja loukkaantui 289 henkilöä.
Kaakkois-Suomen maaseudun alueellinen kehittämissuunnitelma loppusuoralla31.3.2021 08:52:43 EEST | Tiedote
Maaseuturahasto on Euroopan unionin suurimpia kehittämisrahastoja ja kaksi kolmasosaa Suomen saamasta EU-rahoituksesta tulee sieltä. Uutta ohjelmakautta (CAP27) koskeva Kaakkois-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on kutsunut valmistelutyön tueksi kaikki maaseutualueen vaikuttajat, yrittäjät sekä kehittäjät. Kevään aikana tarjotaan vielä useampi mahdollisuus osallistua tähän työhön tuomalla näkemyksiä alueen mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista.
Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, helmikuu 202130.3.2021 08:19:09 EEST | Tiedote
Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa helmikuun 2021 lopussa 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettuja oli vuoden 2020 helmikuuhun verrattuna noin 100 prosenttia enemmän. Nuorten ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Avoimia työpaikkoja oli selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin.
Kaakkois-Suomessa päällystetään tänä vuonna 120 km maanteitä29.3.2021 11:46:35 EEST | Tiedote
Tulevan kesän teiden päällystyskohteet on kilpailutettu. Määräraha laski hieman edellisestä vuodesta, mutta viimevuoden tapaan vähäliikenteisillä teillä voidaan toteuttaa muutamia rakenteenparantamiskohteita.
Kesänopeusrajoituksiin siirrytään tällä viikolla Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa29.3.2021 10:06:09 EEST | Tiedote
Kesänopeusrajoitusten vaihto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa keskiviikkona 31.3.2021. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu. Talven ajaksi alennetut rajoitukset poistetaan koko maasta huhtikuun loppuun mennessä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta 32 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen26.3.2021 09:56:32 EET | Tiedote
EU:n maaseuturahaston ohjelmakausi 2014–2020 on päättymässä. ELY-keskus myönsi kyseisenä aikana lähes 32 miljoonaa euroa Kaakkois-Suomen maaseutualueiden kehittämiseen. Tuki jakaantui melko tasaisesti molempiin maakuntiin, Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan.
Tee ilmoitus ruoppaustyöstä ELY-keskukselle25.3.2021 09:59:35 EET | Tiedote
Jos aikoo ruopata vielä tänä keväänä, kannattaa pitää kiirettä. Ruoppauksista on vesilain mukaan tehtävä ilmoitus ELY-keskukselle ja vesialueen omistajalle vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloittamista. Ruopata voi pääsääntöisesti 1.9.–31.5. välisenä aikana. Suojelu- ja Natura-alueilla sekä linnustolle tärkeillä alueilla ruoppausaika voi olla tarkemmin säädetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme