Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Yli 65-vuotiaille AstraZenecalla rokotetuille suositellaan edelleen tehosterokotusta samalla valmisteella

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on täsmentänyt ohjeistustaan, joka koskee kertaalleen AstraZenecan rokotteella rokotettujen toista rokotuskertaa.

THL:n suositus on, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä.

Jos AstraZenecan rokotetta saanut henkilö kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada mRNA-rokotteen (lähetti-RNA-rokotteen).

Suositeltavinta on, että 65 vuotta täyttäneet ottavat toisella rokotuskerralla samaa rokotetta kuin ensimmäiselläkin.

Rokotusajan peruminen hidastuttaa rokottautumista

Jos ensimmäisen annoksensa AstraZenecan rokotteella saanut yli 65-vuotias ei halua AstraZenecan rokotetta toisella kerralla, tilalle voidaan tarjota mRNA-rokotetta, eli joko Pfizer-Biontechia tai Modernan rokotetta. Näiden kahden mRNA-rokotteen välillä ei ole valinnanmahdollisuutta, ja niitä tarjotaan saatavuustilanteen mukaan.

Vaihtoa toivovan rokotettavan on tärkeä ottaa huomioon, että vaihto ei onnistu vain ilmoitusasiana rokotuspisteellä. Rokotevalmisteen vaihto vaatii useimmiten sitä, että AstranZenecan rokotteelle varattu tehosteaika perutaan ja tilalle varataan uusi aika.

Käytännössä mRNA-rokotteella annettava tehosterokotus myös siirtyy jonkin verran myöhemmäksi. Rokotteita jaetaan kuntiin edelleen hyvin tarkkoja määriä, eikä kunnilla ole ylimääräistä rokotevarastoa. Jos rokotetilanne on niukka, saatavissa olevat mRNA-rokotteet varataan ensisijaisesti ensimmäistä rokotetustaan saaville.

Kuntien välillä on jonkin verran erilaisia käytäntöjä, joten tarkat ohjeet kannattaa tarkistaa aina oman kunnan tiedotuskanavista.

Alle 65-vuotialle vain mRNA-rokotteita

THL:n ohjeiden mukaisesti alle 65-vuotiaille annetaan toisella rokotuskerralla mRNA-rokotetta niissäkin tapauksissa, että ensimmäisellä rokotuskerralla käytettiin AstraZenecan rokotetta.

THL:n mukaan eri koronarokotteiden peräkkäinen käyttö voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän ohimeneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä, mutta tähänastiset tutkimustulokset viittaavat hyvään rokotusvasteeseen.

THL:n mukaan AstraZenecan rokotteen antaminen alle 65-vuotiaille ei ole Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa perusteltua.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot tarvittaessa:
Reetta Huttunen, 03 311 67882 (21.5. klo 14 mennessä)
apulaisylilääkäri, infektioyksikkö, Tays

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaalla otettu käyttöön FINENTRY-palvelu Suomeen matkustaville27.5.2021 11:48:46 EEST | Tiedote

Finentry.fi-palvelu on otettu tällä viikolla käyttöön Pirkanmaalla. Palvelun avulla Suomeen matkaa suunnitteleva saa toimintaohjeet Suomeen saavuttaessa edellytettävistä koronaan liittyvistä toimista. Palvelusta matkailija voi varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin FINENTRYn sopimuskumppaneiden näytteenottopisteissä tai saa ohjeet näytteenoton järjestämisestä muualla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme