Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Yliopistosairaalat ja julkiset osakeyhtiöt unohtuneet sote-lakiesityksestä

Jaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan lausunnoilla oleva sote-lakiesitys vaikeuttaisi sote-maakunnan itsenäistä mahdollisuutta päättää palveluiden tuottamistavoista. Lakiesitys sisältää merkittäviä rajoituksia monituottajamalliin, joka on jo vakiintunut toimintatapa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä on hyviä kokemuksia erikoissairaanhoidon palveluita tuottavista julkisesti omistetuista osakeyhtiöistä, kuten Coxasta ja Sydänsairaalasta. Sairaanhoitopiiri vaatii, että hyvien hoito- ja hoitoonpääsytulosten vuoksi sekä kustannusten hallitsemiseksi julkisomisteinen yhtiömuotoinen toiminta on jatkossakin turvattava. Lailla ei tulisi puuttua julkisen palvelun organisaatiomuotoon.

- Maakunnan omistuksessa ja ohjauksessa olevat julkiset yhtiöt tulee rinnastaa maakunnan omaan tuotantoon eikä muuhun yksityiseen palvelutuotantoon kuten lakiesityksessä on tehty. Julkisesti omistetut sidosyksiköt ja markkinayhtiöt tulee erottaa toisistaan, sairaanhoitopiirin lausunnossa todetaan.

Lakiesitykseen sisältyy rajoitus, jonka mukaan sote-maakunnan yksikkö ei voisi perustaa toimipistettä toisen maakunnan alueelle. Maakuntarajat ylittävä toiminta tulee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan edelleen sallia, koska palveluja voidaan rinnalla kuitenkin tarjota digitaalisesti rajoista välittämättä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli lausuntoaan lakiesityksestä maanantaina.

Virkasuhteesta liian tiukka tulkinta

Lakiesitykseen sisältyvä tulkinta, jossa koko erikoissairaanhoidossa työskentelevän lääkärin toiminta rajoitettaisiin vain virkasuhteessa tapahtuvaksi, merkitsisi olennaisesti tiukennettua linjaa verrattuna aikaisempaan ratkaisukäytäntöön ja perustuslakivaliokunnan lausuntoihin. Lääkärin ammattiin liittyvien oikeuksien erottelu eri tavalla peruspalveluissa ja erikoissairaanhoidossa ei ole yhdenvertaista eikä tarkoituksenmukaista.

Sairaanhoitopiriin mielestä sote-maakunnan tulisi itsehallintonsa puitteissa itse määritellä, mitkä tehtävät hoidetaan työsuhteessa ja mitkä virkasuhteessa. Merkittävän julkisen vallan käytön määrittely on jo esimerkiksi perustuslakivaliokunnan lausuntojen perusteella vakiintunut. Virkasuhteen vaatimus estäisi käytännössä myös vuokralääkärien käytön palvelutoiminnassa, se olisi sallittua vain päivystystoiminnassa

Pykälää perustellaan erikoissairaanhoidon kustannuksilla. Kustannusten hallinta kuuluu maakunnan johtamiseen ja toiminnan ohjaukseen. Kustannuksia hallitaan myös tarkoituksenmukaisilla tuotannon järjestämistavoilla.

Yliopistosairaaloiden rooli unohtunut

Yliopistosairaalan rooli maakunnassa sekä tutkimuksen ja opetuksen rahoitus ovat unohtuneet nyt lausunnolla olevasta sote-lakiesityksestä. Huomiota on kiinnitetty vain HUSin asemaan. Kaikkien yliopistollisten sairaaloiden tehtävistä ja hallinnosta on säädettävä laissa yhtenäisesti. Laissa tulisi säätää muun muassa yliopiston osallistumisesta yliopistosairaalan hallintoon sekä sairaalan ja yliopiston yhteisestä henkilöstöstä, yhteisistä resursseista sekä yhteisyksiköistä.

Yliopistollisten tehtävien ylläpitämiseen liittyy lisäksi rahoitustarve, ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri edellyttää sen huomioimista täysimääräisesti joko tarvekriteereissä tai erillisrahoituksen avulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sairaanhoitopiirin johtaja
Tarmo Martikainen, puh. 050 5584579
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Verisairauksien keskus ja isotooppilääketiede uuteen F-rakennukseen syyskuussa8.9.2020 13:37:04 EESTTiedote

Taysin uuteen F-rakennukseen sijoittuvat kliininen isotooppilääketiede ja verisairauksien keskus. Isotooppilääketiede aloittaa uusissa tiloissa 15.9., verisairauksien vuodeosasto muuttaa 29.9. ja poliklinikat aukeavat 1.10.2020. Verisairauksien hoito sekä isotooppitutkimukset tehdään jatkossa uudessa F-rakennuksessa. Aiemmin toiminnot ovat olleet hajautettuna eri puolille sairaalaa. Uudet tilat sijoittuvat Kaupin kampukselle, ja rakennukseen kuljetaan Taysin pääsisäänkäynnin kautta. Uusien tilojen myötä myös palveluja ja laitteistoa on uudistettu. -Isotooppitutkimuksiin saadaan uusi PET-TT-laite, joka yhdistää radioaktiivisella merkkiaineella tehdyn kuvauksen ja tietokonetomografian yhteen ja samaan laitteeseen. Sitä käytetään pääasiassa syöpäpotilaiden kuvantamiseen, ja sen avulla syöpämuutokset voidaan havaita entistä varhaisemmassa vaiheessa, kertoo sairaalafyysikko Pasi Korkola. Yli puolet kaikista isotooppitutkimuksista tehdään syöpäpotilaille. Sydämen, munuaisten ja keuhkojen sai

Tutkimus: Poikkeusaikoinakin pitää turvata päivystyskirurgian saatavuus11.8.2020 11:20:25 EESTTiedote

Tampereen yliopistollisen sairaalan johtamassa tutkimuksessa selvitettiin, miten päivystykselliset leikkaustoimenpiteet muuttuivat kevään 2020 poikkeusaikana valmiuslakien käyttöönoton jälkeen. Tutkimuksessa selvisi, että poikkeusoloista huolimatta päivystysleikkauksien määrä ei juuri vähentynyt ja vakavissa tilanteissa hoitoon hakeuduttiin. Tutkimuksen tulokset on julkaistu British Journal of Surgery -tiedelehdessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme