Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Yrittäjien hyvinvointia tuettiin ennaltaehkäisevästi Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa

Yrittäjille suunnatut hyvinvointivinkit kannustavat miettimään kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tutustu myös yrittäjätarinoihin, joissa Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maaseudulla toimivat yrittäjät miettivät hyvinvoinnin ja osaamisen kehittämistä eri näkökulmista.

Diakin ja Kamkin maaseutuyrittäjähanke tarjosi monipuolista tukea maaseudulla toimivien yrittäjien hyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen.
Diakin ja Kamkin maaseutuyrittäjähanke tarjosi monipuolista tukea maaseudulla toimivien yrittäjien hyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa on kahden viime vuoden ajan tuettu maaseudulla toimivien yritysten liiketoiminnan kehittämistä ja johtamisosaamista sekä yrittäjien ja työyhteisöjen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

‒ Olemme suunnitelleet koulutuksia ja työpajoja yrittäjien tarpeiden ja toiveiden pohjalta. Se on osoittautunut toimivaksi tavaksi, projektipäällikkö Katja Nuottila Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Hankkeen toimintaan osallistui maaseudulla toimivia yrityksiä usealta eri alalta. Ryhmätapaamisissa kohdattiin esimerkiksi maatalousyrittäjiä, sosiaali- ja terveysalan yrittäjiä, siivousalan yrittäjiä, kauppiaita, leipureita ja apteekkareita.

Yrittäjien kokemuksia yrittäjyydestä, hyvinvoinnista ja osaamisen vahvistamisesta on tallennettu yrittäjätarinoiden muodossa hankkeen verkkosivuille.  Yrittäjien tarinat ovat vapaasti uudelleen julkaistavissa.

 

Yrittäjän ja yrityksen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä

Menestyvä liiketoiminta ja yrittäjän hyvinvointi ovat usein sidoksissa toisiinsa. Taloudellinen epävarmuus heijastuu helposti yrittäjän psyykkiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Vastaavasti jos yrittäjä uupuu, se alkaa näkyä jossain vaiheessa taloudellisessa toiminnassa.

Diakonia-ammattikorkeakoulun hyvinvointiosaaminen sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun johtamis- ja liiketoiminnan osaaminen täydensivät toisiaan hankkeen suunnittelussa ja käytännön kehittämistyössä.

‒ Johtamisen ja liiketoiminnan osiossa korostuivat markkinoinnin uudet menetelmät, itsensä johtaminen, talouden hallinta sekä henkilöstöjohtaminen ja sisäinen viestintä, projektisuunnittelija Heidi Kumpula Kajaanin ammattikorkeakoulusta sanoo.

Työhyvinvointikoulutuksissa suosittuja teemoja olivat työstä palautuminen, uni, ravinto, liikunta ja mielen hyvinvointi. Yrittäjien tapaamiset mahdollistavat toisilta oppimisen, kokemusten vaihdon ja vertaistuen.

Tiivis infopaketti yrittäjän hyvinvointivinkeistä antaa eväitä stressin hallintaan sekä muistuttaa unen, palautumisen, ravitsemuksen, harrastusten ja mielekkään elämän kokonaisuuden merkityksestä.

‒ Hyvinvointiin kannattaa panostaa ennaltaehkäisevästi eli silloin, kun asiat ovat vielä hyvin, Nuottila tiivistää.

Pandemia vei valmennukset verkkoon

COVID-19-pandemian myötä koulutuksia muutettiin nopealla aikataululla etäyhteyksin toteutettaviksi. Etäyhteydellä toteutetuissa työpajoissa pyrittiin mm. tukemaan yrittäjiä äkillisessä muutostilanteessa ja auttamaan hahmottamaan oman yritystoiminnan kehityssuuntia.

Etätapaamisten ja webinaarien lisäksi tuotettiin materiaalia esimerkiksi teemoihin liittyvinä tallenteina. Etäyhteydellä järjestettävät koulutukset mahdollistivat osallistumisen yhtä lailla niin Kainuusta kuin Pohjois-Pohjanmaaltakin.

Toisaalta alkusyksyllä 2020 toteutuneet yrittäjien ryhmätapaamiset koettiin voimaannuttavina raskaan koronakevään jälkeen. Hankkeen keskeiset havainnot ja tulokset on tiivistetty nopealukuiseen raporttiin ja tiiviiseen infograafiin.

Maaseutuyrittäjien työkyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen -hankkeessa kehitettiin maaseudun yrittäjien liiketoimintaosaamista, työkykyä ja hyvinvointia ajalla 1.4.2019–30.4.2021. Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Kajaanin ammattikorkeakoulun toteuttama hanke on saanut rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Diakin ja Kamkin maaseutuyrittäjähanke tarjosi monipuolista tukea maaseudulla toimivien yrittäjien hyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen.
Diakin ja Kamkin maaseutuyrittäjähanke tarjosi monipuolista tukea maaseudulla toimivien yrittäjien hyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Kutsu: Näin käytät ilmaista Zekki-digipalvelua työssä nuorten kanssa11.5.2021 08:48:14 EEST | Tiedote

Miten nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset voivat hyödyntää Zekkiä? Maksuton Zekki on itsearviointiin perustuva digipalvelu, joka antaa nuorelle kokonaisarvion hänen elämäntilanteestaan sekä tarvittaessa suosituksia palveluista. DiakHub järjestää ke 19.5. klo 9–10 webinaarin, johon kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan Zekki-palvelun mahdollisuuksista työssä nuorten kanssa.

Rikotaan kielimuuri! Lyhytanimaatiot tarjoavat ratkaisuja kohtaamisen karikoihin 5.5.2021 12:03:09 EEST | Tiedote

Miten työpaikalla varmistetaan, että jokaisella on mahdollisuus osallistua yhdenvertaisesti työpaikan arkeen? Kuinka jokainen voi helposti sujuvoittaa kohtaamista työyhteisössä? Millainen on kaikkien kahvihuone, joka kutsuu mukaan taustoista riippumatta? Uudet lyhytanimaatiot herättelevät näkemään arkisia ja tuttuja tilanteita maahanmuuttajataustaisen työntekijän näkökulmasta ja antavat selkeät vinkit työyhteisöille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme