Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Yritysten rekrytointiongelmat ovat kasvaneet Helsingin seudulla

Jaa

Yritysten rekrytointiongelmat ovat kasvaneet viimeisten vuosien aikana Uudellamaalla ja Helsingin seudulla. Rekrytointiongelmien yleistyminen voi olla merkkinä työmarkkinoiden kohtaannon heikkenemisestä.

Vaikka työmarkkinoilla on samanaikaisesti runsaasti sekä työttömiä työnhakijoita että avoimia työpaikkoja, eivät tarpeet aina kohtaa toisiaan. Esimerkiksi Helsingin seudulla rakenteellisia muutoksia on tapahtunut työllisyyden painottuessa yhä enemmän palvelualoihin teollisuuden ja kaupan kustannuksella.

Rekrytointiongelmat yleistyivät teollisuutta sekä julkisia palveluita ja koulutusta lukuun ottamatta kaikilla toimialoilla vuosien 2016 ja 2017 välillä. Helsingin seudulla rekrytointiongelmia kokeneiden toimipaikkojen osuus kohosi 30 prosentista 38 prosenttiin vuosien 2016–2017 välillä. Saman suuntaista kehitystä on nähtävillä myös koko Suomessa, ja yleisimpiä rekrytointiongelmat olivat vuonna 2017 Satakunnassa, Kainuussa ja Lapissa.

Rekrytointiongelmien ja työmarkkinoiden kohtaannon ratkomiseen ei ole olemassa helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja. Esimerkiksi puuttuvaa työkokemusta voi kerryttää vain työllistymällä. Lisäksi lisä- ja täydennyskoulutuksella sekä tuetulla työllistymisellä on merkittävä rooli työmarkkinoille sisäänpääsyssä.

Asiat käyvät ilmi Helsingin Seudun Suuntien uusimmasta numerosta, jonka Valokiilassa-artikkelissa on tutkija Timo Aulangon artikkeli, joka käsittelee työnantajien rekrytointiongelmia Helsingin seudulla vuosina 2016 ja 2017. Artikkelin aineistona on Tilastokeskuksen toteuttamat toimipaikkakohtaiset työnantajahaastattelut, joita ei ole aiemmin analysoitu Helsingin seudun tasolla.

Tuotanto ja tavaraliikenne jatkaneet Helsingin seudulla kasvuaan

Helsingin Seudun Suunnista selviää myös, että Helsingin seudun tuotanto oli heinä–syyskuussa reilut 3 % edellisvuotta korkeammalla tasolla ja että ulkomaan tavaraliikenteen määrä Helsingin satamissa kasvoi peräti 10 % vuoden takaiseen verrattuna. Sekä yksityisen että julkisen sektorin työntekijämäärät ovat myös Helsingin seudulla kasvussa: lisäystä vuoden takaiseen on 4 %.

Helsinki menetti ja Vantaa voitti viime heinä–syyskuussa seudun sisäisessä muuttoliikkeessä. Pääkaupunkiseudun muuttotappio KUUMA-kuntiin kasvoi ajanjaksolla 300 henkeen. Vantaa sai kuitenkin edellisvuoteen verrattuna huomattavasti enemmän muuttovoittoa. Helsingin muuttotappio seudun muihin kuntiin kasvoi 1 000 henkeen.

Helsingin Seudun Suunnat on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä ajankohtaiskatsaus Helsingin seudun kehitykseen. Vuoden 2019 alusta julkaisu ilmestyy vain verkossa. Tietoja päivitetään jatkuvasti ajankohtaiskatsauksen verkkosivuille, jossa seudun kehitystä on kuvattu indikaattoreilla aluetalouden, asunto- ja toimitilamarkkinoiden, hyvinvoinnin, liikenteen ja ympäristön, työmarkkinoiden sekä väestön alueilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
tutkija Jenni Erjansola, puh. 09 310 36365, e-mail: jenni.erjansola(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ilmastonmuutos on helsinkiläisten suurin huolenaihe22.3.2019 10:41:54 EETTiedote

Uuden turvallisuustutkimuksen mukaan kaksi kolmannesta helsinkiläisistä on huolestunut ilmastonmuutoksesta. Heidän osuutensa on kasvanut selvästi kolmen vuoden takaiseen vastaavaan tutkimukseen nähden. Sen sijaan esimerkiksi terrorismi huolestuttaa vastaajia nyt vähemmän. Vieraskieliset helsinkiläiset ovat kantaväestöä enemmän huolissaan terrori-iskuista, sodista ja konflikteista sekä taloustilanteestaan.

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme