Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Ammattikorkeakoulu on kilpailukykyinen työpaikka korkeatasoisille tutkijoille

Jaa

Tutkijan urapolun tarkoitus on vahvistaa Laurea-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio- eli TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Hallitusohjelmaan kirjatun neljän prosentin TKI-tavoitteeseen sitoutuminen ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä viesti ammattikorkeakoulun tutkimuskentälle. Laurean tavoite on tehdä ammattikorkeakoulusta houkutteleva vaihtoehto myös akateemista uraa luoville.

Vararehtori (TKI) Mari Vuolteenaho, Laurea-ammattikorkeakoulu
Vararehtori (TKI) Mari Vuolteenaho, Laurea-ammattikorkeakoulu Ilpo Vuorivirta / Laurea-ammattikorkeakoulu

Uudellamaalla toimivan Laurea-ammattikorkeakoulun tutkijana toimiva tekniikan tohtori Nikolina Koporčić läpäisi ensimmäisenä korkeakoulun historiassa tutkijan urapolun etenemisarvioinnin ja nimettiin johtavaksi tutkijaksi. Kyseessä on merkittävä etappi Laurean Tutkijan urapolku -toiminnassa, joka käynnistyi vuonna 2021. Tutkijan urapolun tarkoitus on tukea ja tarjota tutkijoille ammattikorkeakoulussa ennustettavia ja pitkäjänteisiä etenemismahdollisuuksia.  

Tullakseen valituksi johtavaksi tutkijaksi täytyy henkilön läpäistä tutkijan urapolun kolmiportainen etenemisarviointi. Edetäkseen kolmannelle eli korkeimmalle tasolle on tutkijan muun muassa täytynyt hankkia korkeakoululle vuodessa vähintään 300 000 euron arvosta TKI-rahoitusta ja julkaista aktiivisesti vertaisarvioituja artikkeleita arvostetuilla kansainvälisillä akateemisilla foorumeilla. Tohtorin tutkinto on riittävä rekrytoitaessa ensimmäiselle uraportaalle, mutta dosentin arvo tai vastaavat ansiot vaaditaan siirryttäessä uraportaan tasoille kaksi ja kolme. Etenemisarviointi sisältää riippumattomien ulkoisten asiantuntijoiden arviointilausunnot. 

Urapolku vahvistaa korkeakoulun TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Hallitusohjelmaan kirjatun neljän prosentin TKI-tavoitteeseen sitoutuminen ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä viesti korkeakoulun tutkimuskentälle. Positiivisen kierteen ensimmäisenä askeleena on tunnistettu tutkimus- ja hankeosaajien rooli.  

Vaikka hallitusohjelmaan kaavaillut koulutuksen rahoitusleikkaukset iskevät ammattikorkeakoulukenttään kipeästi, tunnustetaan ammattikorkeakoulujen potentiaali soveltavassa ja työelämälähtöisessä tutkimuksessa. Laurean TKI-toiminnasta ja tutkijan urapolusta vastaava vararehtori Mari Vuolteenaho iloitsee tutkimustoiminnassa saavutetusta merkkipaalusta ja uskoo sen tekevän Laureasta houkuttelevan vaihtoehdon tutkijan urapolusta haaveileville. 

- Tutkimus-, kehittämis-, innovaatiotoiminnan rahoitus kasvaa voimakkaasti Suomessa lähivuosina. On jo nyt nähtävissä, että kohtaamme Suomessa työvoimapulan henkilöistä, jotka osaavat tehdä korkealaatuista TKI-toimintaa. Tämän takia urapolut, jotka lisäävät TKI-työn houkuttelevuutta, ovat Suomelle merkittäviä. 

Uudellamaalla kuudella kampuksella toimivassa Laureassa on käynnissä reilu 120 ulkoisella rahoituksella toimivaa TKI-hanketta. Vuonna 2022 ulkoisen TKI-rahoituksen määrä korkeakoulussa oli 7,26 MEUR. Laurean tutkimusohjelmat ovat kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala, palveluliiketoiminta ja kiertotalous sekä yhtenäinen turvallisuus.  
 

Kuka?  

  • Tekniikan tohtori Nicolina Koporčić 
  • Väitteli Åbo Akademista vuonna 2017  
  • Aloittaa Laureassa historian ensimmäisenä johtavana tutkijana 1.9.2023, jota ennen Laureassa erikoistutkijana vuonna 2021 
  • On parhaillaan aloittamassa Akatemiatutkija-projektiaan Laureassa 
  • Sai Suomen Akatemian rahoituksen toukokuussa 2023; rahoituksen arvo oli 713 219 euroa. Tutkimuksen aihe Interactive Network Branding: Lisäämässä pienyritysten sietokykyä kriisiaikoina
  • Aiemmin työskennellyt apulaisprofessorina muun muassa Åbo Akademissa sekä Nottinghamin yliopistossa Isossa-Britanniassa 

Lisätiedot tutkijan urapolusta ja TKI-toiminnasta: 

Mari Vuolteenaho, vararehtori (TKI), Laurea-ammattikorkeakoulu
mari.vuolteenaho@laurea.fi, Puh. 050 408 5951

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vararehtori (TKI) Mari Vuolteenaho, Laurea-ammattikorkeakoulu
Vararehtori (TKI) Mari Vuolteenaho, Laurea-ammattikorkeakoulu
Lataa

Laurea-ammattikorkeakoulu

Laurea on Uudellamaalla kuudella kampuksella toimiva ammattikorkeakoulu. Opiskelussa Laureassa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja.

Laurea-yhteisöön kuuluu noin 9 900 opiskelijaa, 660 henkilökunnan jäsentä ja yli 35 000 Laureasta valmistunutta alumnia. Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.

Laurealle myönnettiin vuonna 2023 Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimesta korkeakoulutuksen Excellence-laatuleima laadukkaasta kehittämistyöstä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin ja kyberturvallisuuden kansainväliset asiantuntijat kokoontuvat Vantaalle8.9.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen CRITIS2023-konferenssi kokoaa yhteen johtavia asiantuntijoita, tutkijoita ja ammattilaisia kriittisen infrastruktuurin ja kyberturvallisuuden alalta jakamaan tietoa, kokemuksia ja ratkaisuja kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin suojelemiseksi. Konferenssin tavoitteena on parantaa valmiussuunnitelmia, taata kriittisten toimintojen jatkuvuus ja tiedonvaihto häiriöiden ja hätätilanteiden aikana sekä varmistaa yhteiskuntamme johdonmukainen turvallisuus. Lisäksi tavoitteena on löytää uusia keinoja toimijoiden väliseen yhteistyöhön.

Korkeakoulujen yhteishaku käynnistyy 4.9. - Laurean syksyn uutuuskoulutukset vastaavat työelämän tarpeisiin1.9.2023 09:10:57 EEST | Tiedote

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku käynnistyy jälleen maanantaina 4. syyskuuta. Viime kevään yhteishaussa jälleen Suomen vetovoimaisimmaksi ammattikorkeakouluksi nousseessa Laurea-ammattikorkeakoulussa tarjolla on yli 1 100 aloituspaikkaa. Laureassa syksyn yhteishaussa ensimmäistä kertaa mukana olevat rikosseuraamus- sekä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan koulutukset vastaavat työelämän valtakunnallisiin osaajatarpeisiin.

Lähes kaikkien Laureassa opiskelevien kenialaisten jatko turvattu25.8.2023 10:26:50 EEST | Uutinen

Uudellamaalla toimivassa Laurea-ammattikorkeakoulussa vuonna 2022 aloittaneiden kenialaisopiskelijoiden maksuongelmien syitä on selvitetty kevättalvesta 2023 lähtien. Tutkinto-opintoja on keväällä suorittanut yli 90 kenialaisopiskelijaa. Heistä 60 haluaa ja voi jatkaa opintojaan Laureassa maksujärjestelyn turvin ja 31 on siirtymässä oppisopimuskoulutukseen toisen asteen oppilaitoksiin. Vain kahden opiskelijan opinto-oikeus päättyy. Laurea haluaa varmistaa jatkossa, ettei vastaavia epäselvyyksiä jatkossa ilmene ja on tehnyt parannuksia tilauskoulutusprosessiin. Tilauskoulutus tulee jatkumaan, sillä se on keskeinen osa korkeakoulun yhteiskunnallista tehtävää sekä osa Laurean ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sovittua tahtotilaa.

Laurean pedagoginen ohjelma vastaa korkeakouluoppimisen muutosvaateisiin11.8.2023 09:10:00 EEST | Uutinen

Laurea-ammattikorkeakoulun pedagoginen ohjelma syntyi yhteiskehittämisellä noin sadan laurealaisen voimin. Pedagogisen ohjelman teemoja ovat muun muassa opiskelijan osaamisen arviointi, aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä opintojen aikana työssä hankittavan osaamisen opinnollistaminen. Kaiken keskiössä on opiskelijan yksilöllisen taustan ja henkilökohtaisten tavoitteiden aiempaa perusteellisempi ja joustavampi huomioiminen. Ohjelma julkaistiin korkeakoulun lukuvuoden avajaisissa Helsingissä Hotelli Scandic Marinassa, johon osallistui yli 500 laurealaista työntekijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme