Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa

Jaa
Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtaja Jan Blomberg toteaa, että talouden yleinen epävarmuus ei näy laajasti Pohjois-Savon alueella vaan edelleen yritysten kehittämiseen suunnatun rahoituksen kysyntä on ollut hyvällä tasolla.

- Vihreä siirtymä, digitalisaatio ja tuottavuuden lisääminen näkyvät yritysten investointien taustalla. Uusien avointen työpaikkojen määrä on kääntynyt laskuun, mutta tästä huolimatta yrityksillä on edelleen haasteita löytää osaavaa työvoimaa. Pohjois-Savossa onkin nähtävissä vahvaa uskoa alueen elinvoimaisuuteen ja maakunnassa on paljon kehittämismahdollisuuksia, Blomberg uskoo vahvasti.  

 

Yritysrahoituksella kova kysyntä - Rakennerahastoista tukea yritysten kehittämiseen myönnetty yli 20 miljoonaa euroa 

Yrityksen kehittämisavustusta on myönnetty laajasti koko maakuntaan 38 hankkeeseen. Iisalmessa suurimman rahoituksen saivat puuteollisuuden yritykset Iisalmen Sahat Oy (7 miljoonaa euroa) uuteen tasaamo-, lajittelu- ja paketointilaitokseen ja Anaika Soinlahti Timber Oy Soinlahden sahan tuotannon tehokkuuden nostamiseen (reilu 5,3 miljoonaa euroa). Kuopiossa rahoitettiin Kasvis Galleria Oy:n Uusi ruokatehdas-hanketta 2,6 miljoonalla eurolla ja Kiuruvedellä RD Technology Center Oy:tä kilpailukykyä, tuottavuutta ja kestävää kehitystä edistävään hankkeeseen 1,1 miljoonaa euroa.  
Tarkempi yrityskohtainen rahoituslistaus löytyy tiedotteen liitteistä. 

Yritysten kehittämispalveluja hyödynnetty monipuolisesti yritysten kehittämiseen 

Yritysten kehittämispalveluja (analyysi ja konsultointi) on myönnetty pohjoissavolaisille yrityksille 131 kappaletta, mikä on noin 10 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Rahoitusta näihin palveluihin käytettiin 564 000 euroa. Suosituimpia kehittämisen aiheita ovat olleet strategioiden ja markkinointisuunnitelmien laatiminen. Lisäksi erilaisia johtamis- ja toimintajärjestelmiä on kehitetty useilla yrityksillä. 

Hallitusohjelman ja VM:n budjettiesityksen mukaan yritysten kehittämispalvelut lopetetaan tämän vuoden loppuun. Tämä näkyy jo elokuussa palvelujen kasvavana kysyntänä. Todennäköisesti palveluja ei voida käytettävissä olevilla määrärahoilla myöntää vuoden loppuun saakka. 

 

Maatalouden investointitukia haettiin historiallisen vilkkaasti, mutta suuret investoinnit ovat jäissä. Myös nuoria aloittavia viljelijöitä huolestuttavan vähän 

Hanketukien ja maaseudun yritystukien päätöskäsittely ei ole vielä käynnistynyt alkaneella rahoituskaudella. Maaseuturahoituksessa alkuvuoden aikana on tehty runsaasti päätöksiä maatalouden investointeihin. Vuoden ensimmäinen hakukierros oli historiallisen vilkas ja päätökset on tehty lähes kaikista rahoituskelpoisista hankkeista. Yhteensä maatalouden investointiavustusta on kuluneen vuoden aikana myönnetty 84 hankkeelle yhteensä 2,33 miljoonaa euroa. Suuret investoinnit ovat hyvin vähäisiä: lypsykarjanavettoja ja kasvihuoneita on rahoitettu hyvin vähän ja syynä pidetään mm. rakentamiskustannusten ja korkojen merkittävää nousua. 

Nuorten viljelijöiden aloitustukien määrä on huolestuttavan alhainen koko Suomessa. Viime vuonna aloitustukia myönnettiin yhteensä 23 ja tänä vuonna niitä on myönnetty elokuun puoleen väliin mennessä kuusi. Pohjois-Savossa alkuvuodesta päätöksiä on tehty normaalia tahtia, mutta loppuvuosi näyttää hyvin hiljaiselta. Yleisenä trendinä voidaan sanoa, että kehittyvät tilat tekevät täydennysinvestointeja ja muodostavat rahoitettavien hankkeiden ytimen. 

Investointivaroja on loppuvuodelle käytettävissä alueella vielä noin 2,5 miljoonaa euroa.  

Jo päätökset saaneissa hankkeissa korostuvat erityisesti energiainvestoinnit, eläinten hyvinvointiin panostaminen sekä ympäristön tilaa parantavat investoinnit. Energiamurros näkyy hakemuksissa monella tavalla. Aurinkopaneelien kysyntä on jatkunut voimakkaana, lisäksi energiansäästötoimien, mm. led-valojen asennukseen on haettu rahoitusta. Lisäksi ympäristölle merkittäviä hankkeita ovat mm. panostukset lannan separointiin ja multaukseen. Kuluneen vuoden aikana energiainvestointeihin on myönnetty kuudelle hankkeelle yhteensä 240 000 euroa.  

 

40 yritystä hyödyntänyt RekryKoulutusta - Osaavaa työvoimaa erityisesti kuljetusalalla. Lähdes 180 uutta yrittäjää starttirahalla 

Pohjois-Savossa yrityksiä perustetaan laaja-alaisesti eri toimialoille, myös rakennusalalle. Kuluvan vuoden aikana starttirahaa on myönnetty tai tehty jatkopäätös 177 aloittavalle yrittäjälle. Starttirahahakemuksia tuli alkuvuonna keskimäärin parikymmentä kuukaudessa, ja kesän alusta lähtien määrät ovat hieman kasvaneet.  

Yhteishankintakoulutuksille on ollut kuluneen vuoden aikana kysyntää. 40 pohjoissavolaista yritystä on hyödyntänyt RekryKoulusta osaavan työvoiman saamisessa ja niihin on sidottu rahaa noin kaksi miljoonaa euroa. RekryKoulutuksissa on ollut tänä vuonna avoinna 171 opiskelijapaikkaa, mikä on lähes saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Eniten RekryKoulutuksia on toteutettu kuljetusalalle.  

 

EU-rahoituksella panostuksia osaavan työvoiman saatavuuteen Pohjois-Savossa 

Työvoiman osaamiseen ja rekrytointien onnistumiseen on käynnistynyt useita hankkeita. Hankkeissa toteutetaan esimerkiksi toimialakohtaisia kansainvälisiä osaajavetovoimamalleja, nuorten rekrytointien edistämistä ja sosiaali- ja terveysalan rekrytointienkehittämistä. Lisäksi kehitetään mikroyritysten rekrytointiosaamista ja kehitetään erityisesti sosiaali- ja terveysalan johtamisosaamista ja työkyvyn edistämistä. Koodikoulu Sisu on käynnistynyt ja sen tavoitteena on turvata osaavan työvoiman saanti alalle ja kehittää Kuopion seudusta vetovoimaista opiskelualuetta.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.11.202330.11.2023 13:30:49 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,22. Nyt taso on enää 14 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on laskenut marraskuun alusta 12 cm, mutta tuo on käytännössä tapahtunut kuukauden jälkipuoliskolla. Konnuksen tulvakanava on ollut auki elokuun alusta ja Naapuskosken säännöstelypato 16.10. alkaen. Nyt ennuste on, että vedenpinta saavuttaa tavoitetason joulukuun puoliväliin mennessä ja lisäjuoksutukset lopetetaan silloin. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä luparajoissa. Nyt pakkasten jatkuessa juoksutuksia on päästy pienentämään. Talviajan säännöstely on tarkoitus hoitaa maaliskuulle asti ilman suuria pinnankorkeuden muutoksia. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat lähellä ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoja. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 62 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihi

Työvoimabarometri syksyllä 2023: Pohjois-Savossa osaavasta työvoimasta pulaa erityisesti sosiaali- ja terveysalalla29.11.2023 10:09:13 EET | Tiedote

Tuoreen työvoimabarometrin mukaan Pohjois-Savossa on pulaa erityisesti sote-alan osaajista. Lähihoitajista on suuri työvoimapula, vaikka samaan aikaan lähihoitajia on työttöminä työnhakijoina. Ensi vuonna teknologiateollisuuden ammattien kysyntä kasvaa edellyttäen, että yritysten tilauskannat, liikevaihto ja vienti lähtevät kasvuun. Arvion mukaan pulaa tulee olemaan myös puhtaanapitotyöntekijöistä, majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut toimialan työntekijöistä sekä varhaiskasvatuksen työntekijöistä. Tiedot käyvät ilmi 29.11.2023 ensimmäistä kertaa julkaistusta Pohjois-Savon työvoimabarometrista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme