Software Finland ry

”Tekoälyn käyttöönotto huikean nopeaa” – 80 % ohjelmistoyrityksistä kasvaa: ”Softafirma, joka ei käytä AI:ta, on pian entinen softafirma”

Jaa

Kun muu talous yskähtelee taantuman kourissa, 80 prosenttia ohjelmistoyrityksistä ennakoi kasvua. ”Katsomme optimistisesti tulevaisuuteen, yritysten kasvuluvut ovat pysyneet miltei ennallaan”, taustoittaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha uunituoretta Sykemittari-tutkimusta. Roihan mukaan merkittävä rooli on erilaisilla tekoälysovelluksilla, joita käyttää ohjelmistoyrityksistä jo lähes neljä viidestä. ”Tekoälyn hyödyntäminen korreloi selvästi nopean kasvun kanssa”, valottaa Roiha alan tilannetta.

Ohjelmistoala jatkaa voimakasta kasvuaan, nyt yhä enemmän tekoälyä hyödyntäen. Basemark Oy kehittää autoilun turvallisuutta konenäön ja lisätyn todellisuuden kautta. Kuva: Basemark Oy.
Ohjelmistoala jatkaa voimakasta kasvuaan, nyt yhä enemmän tekoälyä hyödyntäen. Basemark Oy kehittää autoilun turvallisuutta konenäön ja lisätyn todellisuuden kautta. Kuva: Basemark Oy.

Lehdistötiedote 17.11.2023

Digitalisaatio on jo pitkään määritelty yhdeksi maailman keskeisimmistä ellei keskeisimmäksi megatrendiksi. Nyt ollaan tilanteessa, jossa digitalisaation terävin kärki – tekoäly – on itsessään kaappaamassa paikan trendien paalupaikalla. Digitalisaation keihäänkärkenä toimivalla ohjelmistoalalla tämä muutos näkyy erityisen voimakkaana, myös koko alan kasvun taustalla. Vastoin jopa alan omia odotuksia, 80 prosenttia yrityksistä ennakoi kasvavansa.

”Kyllä tämä on vahva näyttö ohjelmistoyritysten kyvystä sopeutua ja omaksua uusia teknologioita. Katsomme optimistisesti tulevaisuuteen, yritysten kasvuluvut ovat pysyneet miltei ennallaan. On kiinnostavaa, että vaikka useampi yritys painottaa nyt kannattavuutta kuin kasvua, kasvu silti etenee tätä tahtia. Yksi ja todennäköisesti tärkein tekijä ohjelmistoalan korkeana pysyneen kasvun taustalla on se, että tekoälyn käyttöönotto on ollut huikean nopeaa”, analysoi alan uunituoretta Sykemittari-tutkimusta Rasmus Roiha, kattojärjestö Software Finland ry:n toimitusjohtaja.

Puoli vuotta sitten tekoälyä hyödynsi tavalla tai toisella puolet ohjelmistoyrityksistä, nyt jo miltei neljä viidestä (77 %). Roihan mukaan tällä on syvällisiä vaikutuksia sekä alalle että yhteiskuntaan. Todella myönteistä on, että henkilöstöään kasvattavat erityisesti tekoälyyn panostavat yritykset.

”Puolet eri tavoin tekoälyyn panostavista ohjelmistoyrityksistä on palkkaamassa lisää väkeä ja 7 prosenttia huomattavasti. Yrityksistä, jotka eivät vielä käytä tekoälyä, aikoo kasvattaa henkilöstöään paljon harvempi eli 35 % eikä yksikään huomattavasti. Tämä toivottavasti kumoaa käsityksiä, että tekoäly merkitsisi miltei automaattisesti suuria irtisanomisia. Isossa kuvassa on todella upeaa, että miltei puolet kaikista softayrityksistä nytkin rekrytoi lisää väkeä”, kiittää Roiha.

Mediassa esiin nousseet isojen konsulttitalojen muutosneuvottelut eivät siis edusta yleistä trendiä.

”Ei” tekoälylle voi koitua kohtaloksi

Tekoälyn yhteys uusiin rekrytointeihin selittyy yksinkertaisesti sillä, että tekoälyn avulla yritykset voivat kasvaa nopeammin. Tekoälyä käytetään ohjelmistoyrityksissä monipuolisesti eri toimintoihin ohjelmistokehityksestä asiakaspalveluun ja markkinoinnista tuotekehitykseen. Tästä hyvä esimerkki on autoilun turvallisuutta ja mukavuutta lisätyn todellisuuden ja tekoälyn yhdistelmällä kasvattava Basemark Oy.

”Tekoälyn merkitys ei ollut ollenkaan selvää, kun aloitimme vuonna 2015. Silloin lähtökohta oli grafiikkateknologia ja grafiikkakiihdyttymien ohjelmointi. Sitten tuli itseajavien autojen megatrendi ja tajusimme, että kiihdyttimille voidaan myös tuoda konenäkö eli tekoäly mukaan ja pääsimme isojen valmistajien kanssa kehittämään ratkaisuja. Olimme oikeaan aikaan liikkeellä”, kuvailee Tero Sarkkinen, Basemarkin perustaja ja toimitusjohtaja yhtiön onnistunutta loikkaa tekoälyyn.

Sarkkisen ennustus ei lupaa hyvää yrityksille, jotka päättävät sivuuttaa tekoälyn mahdollisuudet.

”Meillä konenäkö on kiinteä osa tuotetta, eli AI (tekoäly) on täysin ratkaiseva osa liiketoimintaamme. Todella vaikeaa olisi minut vakuuttaa, ettei softafirmassa olisi hyötyä AI:n käyttöönotosta. Tutkimusten mukaan työntekijöiden tuottavuus helposti kaksinkertaistuu tekoälyn myötä. Jos ohjelmistotuote ei sisällä AI:tä lähivuosina, niin kilpailijat ajavat ohi vasemmalta ja oikealta! Softafirma, joka ei käytä AI:ta, on pian entinen softafirma”, lataa Sarkkinen.

Roiha kääntää saman asian myönteiseen tulokulmaan: tekoäly on ennen muuta mahdollisuus.

”Sykemittari kertoo, että tekoälyn hyödyntäminen korreloi selvästi nopean kasvun kanssa. Tekoälyä eri tavoin käyttävistä yrityksistä ennakoi huomattavaa kasvua peräti neljäsosa, kun tekoälyn vielä sivuuttaneista huomattavaa kasvua odottaa vain runsas kymmenes. Myönteinen viesti tässä on tietenkin se, että tekoälyn käyttöönotto on mahdollista kaikille ja suosittelen sitä lämpimästi. Tapoja on monia: Ohjelmistokehitys, markkinointi, tuotekehitys, myynti, viestintä – vain taivas on rajana.”

Tekoälyn monet käyttömahdollisuudet ovat todella tarpeen koko Suomelle, joka on jämähtänyt matalaan tuottavuuteen.

”Toivon hartaasti, että muuallakin yhteiskunnassa otettaisiin tekoälyä nyt mahdollisimman nopeasti käyttöön. Suomen tuottavuus on kehittynyt surkeasti jo vuodesta 2008. Tekoäly on meille valtavan suuri mahdollisuus ja korkean digitaalisen osaamisemme takia pystymme myös ottamaan tekoälyn nopeammin ja tehokkaammin käyttöön kuin useimmat muut. Tekoäly valuu joka tapauksessa ihan kaikkialle, miksi emme ottaisi siitä kaikkea irti?”, herättelee Roiha koko Suomea.

Sykemittari syksy 2023 ja lisätietoja: https://softwarefinland.fi/tietoa-toimialasta/

Lisätiedot:

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi

Tero Sarkkinen, Basemark Oy, toimitusjohtaja, 040 557 7887, tero@basemark.com

Avainsanat

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

”Yhä Suomen kasvuraketti” – Ohjelmistoala korjaa kannattavuuttaan8.4.2024 08:34:28 EEST | Tiedote

Ohjelmistoalalta kuuluu kaksijakoisia uutisia, kertoo alan uunituore Sykemittari-tutkimus. ”Yritykset panostavat nyt kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena rekrytointi on hidastunut. Samaan aikaan olemme Suomen nopeimmin kasvava ala – lähes kolme neljästä yrityksestä odottaa kasvua”, avaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Henkilöstömäärän kasvua odottaa ohjelmistoalalla talouden heikosta yleistilanteesta huolimatta lähes puolet yrityksistä.

Suomen SaaS-bisnes kasvaa ”vain” sadoilla miljoonilla – ”Menestyksen salaisuus löytyy siitä, miten yritys asiakkaat verkossa kohtaa”14.12.2023 15:00:00 EET | Tiedote

Uunituore tutkimus löytää yhden kiistattoman menestystekijän Suomen 100 suurimman SaaS-yrityksen (Software as a Service) taustalta. ”Tulokset ovat selkeät: Kasvun ja digitaalisen asiakaskokemuksen välillä on suora ja vahva yhteys”, kiteyttää tutkimuksen toteuttanut Mika Heikinheimo. ”SaaS-bisnes kasvaa keskimäärin 20 prosenttia, mutta kasvua maailmalle tavoitellaan silti aivan liian vähän. Potentiaali olisi paljon parempaan”, tulkitsee ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Eikö eduskunnassa tajuta, että digivallankumous on yritysvetoinen? Ohjelmistoalan väistyvä puheenjohtaja vaatii alan parempaa kuulemista5.12.2023 12:40:53 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finlandin pitkäaikainen puheenjohtaja Pekka Walkama peräänkuuluttaa alan parempaa kuulemista yhteiskunnan keskeisissä ratkaisuissa. ”Suomen ja koko maailman ongelmat ratkaistaan pitkälti juuri ohjelmistovetoisilla teknologioilla, joita kehittävät etenkin yritykset. Silti eduskunnasta ei ole kutsuja valiokuntiin kuulunut, vaikka jäsenyrityksemme ovat monissa suurissa kysymyksissä avainasemassa”, ihmettelee puheenjohtajuudesta tänään luopunut Walkama.

”Maailma tarvitsee esikuvia” – Suomen ohjelmistoalan ensimmäinen naispuheenjohtaja Taija Engman tavoittelee alalle vientiloikkaa5.12.2023 09:30:22 EET | Tiedote

Suomen ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry on valinnut puheenjohtajakseen monin tavoin ansioituneen Taija Engmanin. Engman on mm. nostanut perustamansa SaaS-(Software as a Service) yrityksen Good Sign Oy:n kansainväliseksi kasvuyritykseksi ja vaikuttanut aktiivisesti ohjelmistoalan hyväksi. ”Tietotekniikka on jo nyt Suomen 4. suurin vientiala ja valtava potentiaali viennin kasvulle – siinä on painopisteeni”, linjaa Engman. ”Taija on loistava esikuva alalle, joka tarvitsee naiset mukaan”, kiteyttää Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye