Audiomedia Oy

Metsämiesten Säätiön Ilari Pirttilä: Suomen voimavarana ihmiset ja metsät - Metsäalan ammattilaisten aktivoiduttava viestinnässä

Jaa
Toimitusjohtaja Ilari Pirttilä sanoo ”Sydän aina ja ihan metsässä”
Toimitusjohtaja Ilari Pirttilä: ”Sydän aina ja ihan metsässä”

Tänä vuonna 75 vuotta täyttävän Metsämiesten Säätiön toimitusjohtaja Ilari Pirttilä kantaa huolta polarisoituneesta metsäkeskustelusta ja metsäalan viestinnästä, mihin metsäalan ammattilaiset ovat jättäneet ison asiantuntijatyhjiön. – Muut toimijat ovat sen täyttäneet. Vaikka tutkimusten mukaan metsäalan ammattilaiset nähdään asiantuntijoina, sitä asiantuntijuutta on yritetty keskustelussa viedä meiltä pois.

–Uusimmat tutkimukset osoittavat, että yleiseen metsiä koskevaan tietoon liittyy vakavia puutteita. Taloustutkimuksen mukaan suomalaisista 44 prosentilla on väärä käsitys, että valtio tai metsäteollisuus omistaisi eniten metsää Suomessa. Niin ikään vain 38 prosenttia suomalaisista tietää, että metsävaramme kasvavat vuosittain. Väärä perustieto ruokkii virheellisiä asenteita ja käsityksiä, mikä näkyy metsäkeskustelussa.

Polarisoitunut metsäkeskustelu osoittaa, että käsitys metsien omistajuudesta on hämärtynyt. – Jokaisen oikeuden lieveilmiönä näennäisomistus on kasvanut ja metsistä keskustellaan ikään kuin ne olisivat kaikki yhteisessä omistuksessa.

– On hyvä muistaa, että 60 prosenttia Suomen metsistä on tavallisten perheiden omistuksessa. He tekevät omissa metsissään päätöksiä omien arvojensa ja tarpeidensa pohjalta ja ratkaisevat kukin tavallaan, miten ottavat huomioon ilmastoon, monimuotoisuuteen ja luontokatoon liittyvät tärkeät tekijät.

Metsäalan ammattilaisten aktivoiduttava viestinnässä

Metsäalan yrityksissä ja työnantajilla on edelleen vanhoihin johtamisrakenteisiin perustuva viestintäjärjestelmä, joka tuottaa Pirttilän mukaan keskusteluun organisaatioiden eikä ihmisten ääntä. – Tämä ei nykypäivän medialisoituneessa yhteiskunnassa enää toimi, vaan toimintakulttuuria on muutettava. Olemme tuottaneet Säätiössä työnantajien käyttöön esimiestasolta suorittavaan portaaseen saakka koulutusaineistoja, joilla kannustetaan aktiiviseen omaa osaamista ja vastuualuetta koskevaan viestintään.

– Metsäkeskustelussa ovat vahvasti mukana tahot, joilla ei ole omakohtaista toimeentuloon liittyvää riippuvuutta metsistä. Siksi keskusteluun tarvitaan yhä enemmän alan ammattilaisten aktivoitumista ja holistisia puheenvuoroja metsien taloudellisen, sosiaalisen, ekologisen ja kulttuurisen kestävyyden yhteensovittamisesta käytännössä. Metsäkeskustelussa näkyy myös se, että kaikilla suomalaisilla on henkilökohtainen metsäsuhde, mikä ruokkii voimakkaita tunteita.

Metsäkeskusteluun saadaan Pirttilän mukaan asiantuntevuutta ja moniarvoisuutta vain alan toimintatavan syvällisen murroksen ja toimijoiden yhteistyön myötä. – Metsäalan ammattilaisia tulee kouluttaa viestintään ja ottaa se strategioiden ja käytäntöjen keskiöön. Keskustelussa on luotettava omaan asiantuntemukseen ja laajennettava viestinnän osaamista ja kontaktipintoja, eikä pelätä vastakkaisia mielipiteitä.

– Metsämiesten Säätiönä haluamme olla rahoittajana keskusteluissa mukana kokoavana voimana ja tuottaa alasta keskeisiä viestejä. Nyt keskustellaan metsistä osana ilmastotavoitteita, hiilinieluista ja monimuotoisuudesta näkemättä kokonaiskuvaa metsien merkityksestä työllistäjänä sekä vero- ja vientitulojen tuottajana.    

Työvoimapula uhkaa metsäalaa

Pirttilä kantaa huolta osaavien ja motivoituneiden ammattilaisten saamisesta tulevaisuudessa metsäalalle. – Meillä on kaksi voimavaraa Suomessa, ihmiset ja metsät. Kun olemme metsien kestävässä käytössä huipulla maailmassa ja kehitymme edelleen, sama johtoasema tarvitaan metsäalalla ihmisten osaamisen ja motivaation osalta. Ihmiset ovat metsäalan keskeisin menestystekijä.

– Opiskelijoiden kansainvälistymisen tukeminen on osa tätä tavoitetta, koska metsäalan tulevaisuuden tekemisessä tarvitaan laajaa näkemystä ja osaamista. Säätiön toiminnan fokus on osaamisen ja alan koulutuksen kehittämisessä sekä alan työhyvinvoinnin edistämisessä, joihin tulee eniten apurahahakemuksia ja myös myöntöjä.

Metsämiesten Säätiön tehtävä on edelleen metsäalan kehittäminen ja metsäalalla työskentelevien ihmisten hyvinvoinnin edistäminen. Tätä tehtävää Säätiö toteuttaa omista sijoitustuotoista ja lahjoitusvaroista saaduin apurahoin ja stipendein. Säätiö tukee metsäalaa vuosittain lähes kahdella miljoonalla eurolla.

– Olemme toteuttaneet metsätalouden työhyvinvointiohjelmaa yhdessä koko toimialan kanssa ja käynnistäneet Metsäalan Johtamisakatemian ihmisjohtamisen kehittämiseksi. Tähän mennessä noin 700 metsäalan esimiestä on osallistunut sen eri johtamiskursseille tiedostaen, että ihmiset mahdollistavat yritysten ja yhteisöjen menestyksen, sanoo Pirttilä.

Pirttilän pelkää tulevaisuudessa edelleen pahenevaa alan työvoimapulaa, kun nuoret eivät tule riittämään maaseudulla alan töihin. – Tarvitsemme kaupungeista ja ulkomailta nuoria erityisesti toisen asteen koulutuksen kautta metsäalan suorittaviin töihin, kuten hakkuukoneen ja puutavara-autojen kuljettajiksi sekä metsureiksi. Alan työvoimapulalla saattaa olla isoja yhteiskunnallisia seuraamuksia metsä-Suomen autioitumisen myötä.

Säätiön pääoma syntyi metsätyömiesten nälästä ja hiestä

Metsämiesten Säätiön syntyhistoria liittyy tiiviisti sodanjälkeisten vuosien ruokapulaan. Talvisodan päätyttyä keväällä 1940 havaittiin, että kansanhuollon ostokorteilla saatava energiamäärä ei riitä savottajätkien raskaassa työssä. Ongelmaa ratkaisemaan perustettiin Metsätyömaiden Muonitustoimisto, joka välitti savotoille vastikkeellisesti ruokatarpeita yli 1600 laskutusasiakkaalle eri savotoille.  

Kun sodan jälkeen yhteiskunnallinen tilanne rauhoittui ja ruoan saanti helpottui, Muonitustoimistoa ei enää tarvittu. Muonituksen välityspalkkioista ja jätkien maksamista annoksista syntyi pääomaa, minkä muonitustoiminnan hallitus päätti säätiöidä. Hallituksessa olleet työntekijöiden ja työnantajien edustajat päättivät, että nykyrahassa noin miljoonan euron ylijäämää hallinnoimaan perustetaan yleishyödyllinen Metsämiesten Säätiö, joka aloitti toimintansa 18.11.1948. 

–Tuon ajan kuvaan liittyi se, että kansalaisia motivoitiin tekemään toivottuja asioita, kuten polttopuuta energiakäyttöön. Ajasta jäi elämään tehopakkaus käsite. Tehopakkaus piti sisällään vahvan säännöstelyn piirissä ollutta tupakkaa, kahvia ja sokeria. Osto-oikeus siihen tuli, kun teki kahden viikon aikana 48 pinokuutiota halkoja, mikä vastaa nykypäivän täysperävaunullista tukkirekkaa, kuvailee Pirttilä kovaa työsuoritusta.

Alkuun rahoitettiin esimerkiksi koulutusoppaita ja metsätyömiesten sosiaaliseen toimintaan liittyviä hankkeita. Säätiön toiminta haki muotoaan, kun soveltuvia hakemuksiakaan ei tullut kovin paljoa. 1990-luvun alussa Säätiö myi omistamansa Yhtyneitten Paperitehtaiden osake-erän ja moninkertaisti omaisuutensa. Tuolloin laajennettiin sijoitustoimintaa hankkimalla metsäkiinteistöjä, arvopaperirahastoja ja asunto-osakkeita pääkaupunkiseudulta. Tänä päivänä Säätiö on rahoittanut metsäalaa ja sen ihmisiä jo yli 50 miljoonalla eurolla.

– Metsämiesten Säätiön toiminta perustuu siihen pääomaan, mikä syntyi 40-luvun metsätyömiesten nälästä ja hiestä. Tämä on hyvä muistaa, kun nyt pystymme sen ansiosta tekemään hienoja asioita metsäalan ja siellä toimivien ihmisten hyväksi. Lahjoituksista saamme arvokasta lisävirtaa rahoitukseen, sillä käytämme kaikki lahjoitukset täysimääräisesti lahjoittajan toivomaan asiaan metsäalalla. Kunnioitamme arvokasta syntyhistoriaamme nimellämme ja tasa-arvoisella toiminnalla, sanoo Pirttilä.

Vuodesta 2009 Metsämiesten Säätiötä johtanut Pirttilä luonnehtii itseään metsänomistajaksi, metsäammattilaiseksi, metsästäjäksi ja puun työstäjäksi. – Sydän aina ja ihan metsässä, vahvistaa Pirttilä.

Markku Laukkanen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Ilari Pirttilä
ilari.pirttila@mmsaatio.fi
www.mmsaatio.fi

Kuvat

Toimitusjohtaja Ilari Pirttilä sanoo ”Sydän aina ja ihan metsässä”
Toimitusjohtaja Ilari Pirttilä: ”Sydän aina ja ihan metsässä”
Lataa
Toimitusjohtaja Ilari Pirttilä metsässä
Toimitusjohtaja Ilari Pirttilä
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy

Ympäristöministeri Kai Mykkänen: Biotalouden merkitys ilmastopolitiikassa kasvaa10.4.2024 07:20:00 EEST | Tiedote

Ympäristöministeri Kai Mykkänen haluaa biotalouden nousevan vahvasti uuden EU:n komission ohjelmaan. – Uskon, että biotalous nähdään siinä nykyistä kattavammin ja myönteisemmässä valossa myös osana teollisuuspolitiikkaa. Komissio on havahtumassa nyt aiempaa vakavammin eurooppalaisen omavaraisuuden turvaamisen myös teollisuusmateriaaleissa, johon biotalous tarjoaa suuria mahdollisuuksia korvaamaan fossiilisia materiaaleja. –Me tähtäämme siihen, että vuoden 2040 ilmastotavoitteiden laatimista koskevassa vaikuttamisessa biotalous on isossa roolissa. Se on meille tärkeä mahdollisuus, koska Suomi on selkeästi edelläkävijä näissä hankkeissa. Mykkänen näkee biotalousstrategiassa ja uusien puupohjaisten tuotteiden kehitystyössä vilkkuvaa valoa tunnelin päässä. – Komission suunnalta tulee nyt selkeä viesti siitä, että Green Dealista tulee tehdä teollinen hiilenhallintaan tähtäävä Deal, mikä viestii selkeää painopisteen muutosta myös Suomen kannalta edulliseen suuntaan. –Myös ilmastokomissaari W

Ympäristöministeri Kai Mykkänen: EU ulotti toimivaltaansa liian pitkälle metsäaloitteissa3.4.2024 08:56:58 EEST | Artikkeli

Ympäristöministeri Kai Mykkäsen mukaan seuraavan komission on muutettava suuntaa enemmän maa- ja metsätaloutta ymmärtävään suuntaan. – Tämä on seurausta siitä, että nykyisen komission kiihdyttämä Green Deal - ajattelu on saanut vahvan poliittisen vastavoiman. Ilmastopolitiikan päätavoite päästä eroon fossiilisista ja saada Eurooppa ilmaston kannalta kestävälle uralle, mutta se tulee tehdä nykyistä tasapainoisemmalla tavalla. –Komission suunnalta tulee nyt selkeä viesti siitä, että Green Dealista tulee tehdä teollinen hiilenhallintaan tähtäävä Deal. Se viestii selkeää painopisteen muutosta Suomen kannalta edulliseen suuntaan, kun ilmastopolitiikan keinoja katsotaan monipuolisemmin ja tasapainoisemmin kuin aikaisemmin. Mykkäsen mukaan Suomi tekee metsäasioissa vahvaa edunvalvonnan yhteistyötä Ruotsin kanssa. – Pyrimme entistä vahvemmin ennakolliseen vaikuttamiseen, kun seuraavan komission työohjelma on nyt kirjoitusvaiheessa. Haluamme vaikuttaa ajoissa ja olemaan hallituksessa yhteneväis

Yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen: Metsäsektorin yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä lisättävä20.3.2024 09:10:41 EET | Artikkeli

Sahateollisuuden yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen haluaa monipuolistaa metsäkeskustelua tuomalla siihen enemmän ääniä. – Metsäalalla on töissä valtavasti monenlaisista taustoista ja arvopohjilla olevia ihmisiä. Monet heistä ovat tehneet pitkän työuran ja suhtautuvat vastuullisesti metsiin ja toteuttaneet metsän vaalimisen periaatetta omassa työssään. –Moni heistä kokee hyvin vieraaksi tämän nykyisen metsäkeskustelun. He kysyvät, mitä minä olen tehnyt väärin ja miksi minä olen syytettyjen penkillä. Näiden metsäammattilaisten ääniä haluaisin kuulla metsäkeskustelussa enemmän. Metsäkeskustelun polarisaatio on Kostilaisen mukaan seurausta siitä, että metsäkeskustelua käydään etupäässä etujärjestöjen ja organisaatioiden näkökulmasta. – Kun viestit ovat yksipuolisia ja ne edustavat jumiutuneita organisaatioiden kantoja ja edunvalvontaa, aito keskustelu ei ole mahdollista. –Nykyisessä sirpaloituneessa mediassa moni näkökulma jää kuulematta, kun linnoittaudutaan yksipuolisesti oma

Tutkija Tapio Rantala: Eduskunnan enemmistö kannattaa nykyistä metsätaloutta12.3.2024 15:00:00 EET | Artikkeli

Avohakkuiden kieltämistä koskenutta eduskuntakeskustelua tutkineen tutkijan, MMT Tapio Rantalan mukaan eduskunnan selvä enemmistö vastusti avohakkuiden kategorista kieltämistä valtion mailla. – Selvä enemmistö edustajista kannatti pääpiirtein nykyisen tyyppisen metsätalouden jatkamista niin valtion mailla kuin yksityismetsissäkin. –Avohakkuiden korvaajaksi ehdotettua poimintahakkuisiin perustuvaa jatkuvaa kasvatusta ei kuitenkaan vastustettu kategorisesti juuri missään puheenvuorossa. Valtaosa edustajista suhtautui kuitenkin kriittisesti sen käyttöön ainoana metsänkäsittelytapana, mutta sen lisäämiseen soveliailla metsäkohteilla, kuten turvemailla, suhtauduttiin lähes poikkeuksetta myönteisesti, tulkitsee Helsingin Yliopiston Metsätieteiden osaston tutkija Rantala eduskuntakeskustelua. Kansanedustajat jakautuivat ”Avohakkuut historiaan” kansalaisaloitetta koskeneessa keskustelussa puoluerajoja seuraten kahteen leiriin. - Suurempaan, pääpiirtein nykyisen kaltaista metsätaloutta kannatta

Pääministeri Petteri Orpo: Biotalous vahvasti uuden komission ohjelmaan6.3.2024 14:39:17 EET | Artikkeli

Pääministeri Petteri Orpon mukaan hallitus on ottanut metsäpolitiikkaan liittyvissä keskeisissä kysymyksissä tiukan linjan. - Samaan aikaan nostamme komissiolle ja muille jäsenmaille aktiivisesti esiin metsätalouden ja biotalouden hyötyjä sekä näytämme, miten biotalouden avulla voidaan ratkaista ilmastohaasteita. -Hallitus on kääntänyt uuden sivun EU vaikuttamisessa. Suomen keskeisenä prioriteettina tulevan komission ohjelmaan olemaan biotalouden ja kiertotalouden mahdollisuuksien hyödyntäminen, josta olen jo keskustellut komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa. Biotalouden mahdollisuudet tunnistetaan tänä päivänä Orpon mukaan vahvemmin kuin viisi vuotta sitten. - Komissiolle on perustettu ”CEO Roundtable,” metsäteollisuusyhtiöiden pyöreä pöytä, joka kanavoi näkemyksiä komission johtoon. Komissiossa viesti vaikuttaa viimeinkin menevän perille, kun se on aloittanut valmistella päivitystä biotalousstrategiaan, sanoo Orpo. Biotaloudella ratkaistaan ilmastohaasteita Myötätuul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye