Kustannusosakeyhtiö Parvs

Parvs-kustantamolta uusi esseekirjasarja ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista”

Jaa

Parvs-taidekirjakustantamon uudessa kirjasarjassa ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista” julkaistaan ansioituneiden taiteen ja arkkitehtuurin tutkijoiden esseitä ja muita valikoituja kirjoituksia. Joukossa on sekä uusia tekstejä että arkistojen helmiä. Kolmen ensimmäisen osan kirjoittajina ovat taidekriitikko Marja-Terttu Kivirinta, taidehistorian professori emerita Riitta Nikula sekä tietokirjailija ja taiteilija Harri Kalha.

Kriitikon katse – Melankolian monet kasvot
Kirjoittaja: Marja-Terttu Kivirinta
200 sivua + kuvaliite, sidottu, suojapäällinen
Parvs, 2023

Marja-Terttu Kivirinnan esseekokoelma ajasta ja melankoliasta käsittelee muistin ja menneisyyden siirtymistä osaksi tulevaa taidehistoriallisesta, henkilökohtaisesta ja omaelämäkerrallisesta näkökulmasta, jota kehystävät myös sairaus ja kuolema. Esseiden aiheina ovat taiteilijat – kuten Outi Heiskanen, Marjatta Tapiola tai Tuija Lindström – sekä taideteokset ja näyttelyt. Ne sivuavat usein koti- ja ulkomaisia näyttelyitä, erityisesti Pariisia ja Venetsian biennaaleja, joissa Kivirinta vieraili säännöllisesti Helsingin Sanomien kulttuuritoimittajana vuosina 1978–2008. Teos piirtää kiehtovan muotokuvan pitkän uran tehneestä kriitikosta ja taidehistorioitsijasta. Kirjan ytimessä on Paul Kleen maalaus Angelus Novus (1920), joka kietoutuu 1900-luvun moderniin taide- ja kulttuurihistoriaan ja on pitkään kiehtonut Kivirintaa.
Marja-Terttu Kivirinta (s. 1948), FT, on taidehistorioitsija, taidekriitikko ja tietokirjailija. Kivirinta on kansainvälisen taidekriitikkojen liiton AICAn hallituksen jäsen, ja hänet kutsuttiin vuonna 2023 Suomen arvostelijain liiton kunniajäseneksi.

Kävelykuvia – Aikoja ja paikkoja
Kirjoittaja: Riitta Nikula
88 sivua + kuvaliite, sidottu, suojapäällinen
Parvs, 2023

Taidehistorioitsija ja arkkitehtuurin tutkija Riitta Nikula pohtii kirjoituksissaan tilan, paikan ja ajan suhdetta toisiinsa. Hän on tarkastellut kaupunkikuvaa, maisemaa, paikkaa, tilaa jo puolen vuosisadan ajan. Hitaasti liikkuen, kävellen tai verkkaisesti pyöräillen hänen katseensa on osunut ympäristön pieniinkin ihmeiden hetkiin. Nikulan teksteistä, kolumneista ja puheista rakentuu suorapuheinen omakuva ja tarina Ilta-Sanomien toimittajasta, joka päätyi taidehistorian professoriksi.
Riitta Nikula (s. 1944), FT, on professori emerita, taidehistorioitsija ja arkkitehtuurin tutkija sekä Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti. Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämän Tietokirjailijapalkinnon vuonna 2015.

Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä
Kirjoittaja: Harri Kalha
152 sivua + kuvaliite, sidottu, suojapäällinen
Parvs, 2023

Harri Kalhan Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä -esseekirjan aihepiiriä ovat taideteollisuus, kodin esineistö, kulttuurihistoria ja keräily. Esineitä peilataan asiantuntevasti historiaan, samalla kun niihin heijastellaan subjektiivisempaa elämyskirjoa. Valtaosa teksteistä on julkaistu aikoinaan kolumnimuodossa, ilman kuvia. Tekstit ovat pieniä ja sieviä – esineellisiä – aivan kuten kirjan aihepiirikin. Harri Kalha on palkittu tutkija ja tietokirjailija, joka on nykyisin päätoiminen kuvantekijä.
Harri Kalha, FT, on kuvantekijä, tutkija ja tietokirjailija. Hänen eritysalaansa ovat visuaalisen kulttuurin tutkimus sekä sukupuoleen liittyvät kysymykset. Kalha on profiloitunut tuotteliaana tutkijana ja kirjoittajana mutta omistautuu nykyisin kokonaan kollaasien teolle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Marja-Terttu Kivirinta: Kriitikon katse – Melankolian monet kasvot, Parvs 2023
Marja-Terttu Kivirinta: Kriitikon katse – Melankolian monet kasvot, Parvs 2023
Lataa
Riitta Nikula: Kävelykuvia – Aikoja ja paikkoja, Parvs 2023
Riitta Nikula: Kävelykuvia – Aikoja ja paikkoja, Parvs 2023
Lataa
Harri Kalha: Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä, Parvs 2023
Harri Kalha: Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä, Parvs 2023
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs

Anni Kinnusen valokuvateos ”The Great Escape” on pelottavan kaunis todellisuuspako29.4.2024 12:06:14 EEST | Tiedote

Kuvataiteilija Anni Kinnusen The Great Escape on kriittinen puheenvuoro ajasta, jossa muunneltu todellisuus on totta ja jossa mihinkään ei voi luottaa. Kinnusen valokuvia katsoessa on mahdotonta olla ajattelematta performanssia, teon taidetta, elettä, esitystä. Toisaalta kuvat lähestyvät maalausta, esteettistä pintaa, joka kertoo meille tarinoita, esittää epätosia väitteitä.

Uutuuskirja Devan Shimoyaman taiteesta27.3.2024 11:23:39 EET | Tiedote

Yhdysvaltalainen Devan Shimoyama (s. 1989) tutkii karnevalistisissa teoksissaan seksuaalisuuteen, rotuun ja sukupuoleen liittyviä teemoja. Hänen taiteessaan sulautuvat yhteen niin taiteilijan lapsuuden kokemukset, queer-identiteetti, mytologiat kuin taidehistoriakin. Tekniikoiltaan teokset ovat leikitteleviä: taiteilija yhdistelee maalauksiinsa ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja, kuten kimalletta, kangasta ja strassikiviä, ja työstää myös isoja installaatioita.

Uutuuskirja Helene Schjerfbeckistä ja muodista6.2.2024 10:35:00 EET | Tiedote

Uusi taidekirja ja Villa Gyllenbergissä avautuva näyttely avaavat rakastetun taiteilijan Helene Schjerfbeckin (1862–1946) vähemmän tunnettua puolta: kiinnostusta muotiin ja vaatteisiin. Schjerfbeck rakasti paitsi maalaustaidetta myös muotia ja muodikkaita vaatteita. Asut ja tekstiilit olivatkin usein keskeisessä osassa hänen maalauksissaan. Pinnalliseksi ja ohimeneväksi mielletty muoti on yleensä nähty vastakohtana syvälliselle ja kestävälle taiteelle, eikä taiteen ja muodin yhteyttä ei ole aiemmin juurikaan tutkittu. Moderni taide ja muoti kietoutuivat kuitenkin toisiinsa monin tavoin. Schjerfbeckin lisäksi monet muutkin aikakauden taiteilijat – esimerkiksi Albert Edelfelt, Jalmari Ruokokoski ja Olga Gummerus-Ehrström – kuvasivat muotia teoksissaan. Etenkin ranskalaista muotia seurattiin tuon ajan Suomessa.

Teemu Mäki pohtii esseekirjassaan taiteen tehtävää19.12.2023 17:45:35 EET | Tiedote

Miksi taidetta tehdään? Miten sitä nautitaan? Mikä on taiteen yhteiskunnallinen tehtävä? Mikä on taiteen julkisen rahoituksen oikeutus ja päämäärä? Mitä on avantgarde ja mitä on kriittinen taide? Onko taiteella todellista yhteiskunnallista merkitystä ja pitääkö sellaista vaikuttavuutta taiteelta vaatia? Mitä on viime vuosina yliopistoissa omaksi oppiaineekseen noussut taiteellinen tutkimus? Entä mikä on taiteen suhde tietoon, filosofiaan, politiikkaan, kuolemaan, ilmastonmuutokseen ja posthumanismiin?

Helena Hännisen teos ”Nimeään kantava” käy läpi Gösta Serlachiuksen taidesäätiön 90-vuotisen historian 1910-luvulta nykypäivään13.12.2023 13:40:42 EET | Tiedote

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö perustettiin vuonna 1933 hoitamaan, ylläpitämään ja kartuttamaan vuorineuvos Gösta Serlachiuksen (1876–1942) keräämää taidekokoelmaa. Säätiön tehtäviksi määriteltiin myös museon rakentaminen ja ylläpito sekä Mäntän kaunistaminen taiteella. Säätiö syntyi teollisuusmiehenä uransa tehneen Gösta Serlachiuksen taideharrastuksen vuoksi ja on vähitellen kasvanut arvostetuksi toimijaksi suomalaisessa taidemaailmassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye