Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen maaseudulle tarjolla yli 13 miljoonaa euroa

Jaa

Keski-Suomen maaseudun kehittämiseen on tänä vuonna käytettävissä yhteensä noin 13,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta. Tarjolla olevien tukimuotojen valikoima on erittäin laaja.

Kaksi nuorta poikaa kiitää potkulaudoilla pitkin pumptrack-rataa aurinkoisena kesäpäivänä.
EU:n maaseuturahoituksen tuella on aiemmin tehty mm. pumptrack-rata Petäjävedelle.

EU:n maaseuturahoitus on tarkoitettu maaseudun elinkeinojen ja asuinympäristön kehittämiseen. Tukea voivat hakea erilaiset yhdistykset, yhteisöt ja kehittämisorganisaatiot sekä maaseudulla toimivat mikro- ja pk-yritykset. Rahoitusta myöntävät Keski-Suomen ELY-keskus ja neljä paikallista Leader-ryhmää: JyväsRiihi, Maaseutukehitys, Vesuri-ryhmä ja Viisari.

Tälle vuodelle Keski-Suomeen osoitettu maaseuturahoituksen varsinainen summa on 9,7 miljoonaa euroa, mutta kokonaispottia nostaa viime vuodelta siirtyvä rahoitus, josta vain osa on päästy myöntämään tietojärjestelmän uudistuksen viivästymisen takia. Viime vuonna alkaneen uuden rahoituskauden (2023–2027) päätöksiä on tähän mennessä tehty yhteensä noin miljoonan euron edestä.

EU:n maaseuturahoitus koostuu osin EU:n maksamasta ja osin kansallisesta rahoituksesta. Tänä vuonna koko Suomeen osoitettu tukisumma on noin 157 miljoonaa euroa. Rahoituksen alueelliset myöntövaltuudet päättää vuosittain maa- ja metsätalousministeriö.

Rahoitusta kannattaa hakea tänä vuonna

Keski-Suomessa ELY-keskuksen rahoituksen myöntämisessä painotetaan tänä vuonna esimerkiksi ympäristö- ja ilmastotoimia, joihin on korvamerkitty noin 800 000 euroa. Muita painopisteitä ovat mm. laajakaistayhteyksien rakentaminen, eri toimijoiden ja yritysten yhteistyötä lisäävät hankkeet sekä biotaloutta eli maa- ja metsätaloutta sekä vesistöjen kestävää hyödyntämistä edistävät hankkeet.

Maaseutuyksikön päällikkö Pertti Ruuska Keski-Suomen ELY-keskuksesta kannustaa hakemaan rahoitusta nyt, kun sitä on hyvin tarjolla.

– Hallitusohjelmaan kirjattu kansallisen tukiosuuden leikkaus voi pienentää maaseuturahoitusta merkittävästi vuodesta 2025 alkaen, joten tänä vuonna kehittämismahdollisuuksiin kannattaa tarttua, hän toteaa.

ELY-keskuksessa rahoitettavilta hankkeilta toivotaan tuoretta näkemystä ja innovatiivisuutta sekä uusia toimintatapoja ja kumppanuuksia. Tavoitteena on konkreettista tekemistä sisältäviä hankkeita, jotka esimerkiksi toteuttavat jo aiemmin tehtyjä suunnitelmia vaikkapa vesistökunnostuksen tai yrittäjyyskoulutuksen saralla.

Monipuolinen paletti tukimuotoja

Keski-Suomen ELY-keskuksen osuus maakuntaan suunnatusta maaseuturahoituksesta on noin 9,8 miljoonaa euroa ja paikallisten Leader-ryhmien lähes 4,5 miljoonaa euroa. Työjako menee siten, että Leader-ryhmät rahoittavat enintään viisi henkilöä työllistäviä yrityksiä sekä  yhdistysten ja muiden organisaatioiden paikallisia hankkeita, ja ELY-keskus muita pk-yrityksiä ja laajempia hankkeita.

JyväsRiihen toiminnanjohtaja Leena Karjalainen muistuttaa, että Leader-toiminnan ydintä on paikallisuus.

– Leader-rahoituksella voidaan tukea esimerkiksi yritysten kehittämistä ja investointeja, maaseudun elinvoimaisuutta ja viihtyisyyttä, harrastusmahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa, hän kiteyttää.

Tällä rahoituskaudella käytettävissä olevien tukimuotojen paletti on erittäin monipuolinen. Maaseudun kehittämishankkeissa uusia mahdollisuuksia ovat esimerkiksi viljelijäryhmä- ja älykäs kylä -hankkeet sekä laatujärjestelmien ja tuottajaorganisaatioiden edistäminen; näitä kaikkia rahoittavat sekä ELY-keskus että Leader-ryhmät. Leader-rahoituksen valikoimassa uutta ovat lisäksi pienhankkeet.

Myös maaseudun yritysrahoitukseen on tuotu uusia tukimuotoja: yrittäjyyttä suunnittelevat voivat hakea Leader-ryhmästä tukea yrittäjyyden kokeiluun ja yrityksen käynnistämiseen. Rahoitusta on tarjolla myös yritysten omistajanvaihdoksiin ja maatalouden uusiin kokeiluihin. Yritysten investointeja rahoittavat edelleen sekä ELY-keskus että Leader-ryhmät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi nuorta poikaa kiitää potkulaudoilla pitkin pumptrack-rataa aurinkoisena kesäpäivänä.
EU:n maaseuturahoituksen tuella on aiemmin tehty mm. pumptrack-rata Petäjävedelle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen luontokohteiden kunnostukset vauhdissa Helmi-ohjelmassa25.4.2024 10:17:06 EEST | Tiedote

Vuonna 2023 Keski-Suomen ELY-keskus kunnosti ja hoiti kymmeniä luontokohteita: lintuvesiä, perinneympäristöjä, metsäisiä elinympäristöjä ja pienvesiä. Lisäksi ELY-keskus perusti uusia soidensuojelualueita. Nämä toimenpiteet ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja pyritään pysäyttämään luontokato. Vaikka työssä on päästy hyvään vauhtiin, työnsarkaa riittää vuosiksi eteenpäin.

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu17.4.2024 13:32:13 EEST | Tiedote

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye