Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä

Jaa

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

71 prosenttia Vuokranantaja-barometrin vastaajista pitää hoitokulujen nousua melko tai erittäin merkittävänä riskinä asuntosijoittamisen kannalta. Sen sijaan aiemmin korkealla ollut huoli korkojen noususta on laskenut, ja enää 44 prosenttia pitää sitä melko tai erittäin merkittävänä riskinä. Myöskään korkojen jäämistä nykyiselle tasolle ei nähdä suurena riskinä.

”Viime vuosien korkea inflaatio on nostanut hoitokuluja merkittävästi ja pääkaupunkiseudulla hoitovastikkeet ovat nousseet kahdessa vuodessa noin 12 prosenttia. Samaan aikaan vuokrat ovat pysyneet lähes paikallaan ja näin nettotuotto on pienentynyt”, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

”Toisaalta huoli korkojen noususta on vähentynyt huomattavasti ja mikä vielä positiivisempaa, nykyinen korkotaso koetaan jopa kaikkein pienimmäksi riskiksi.”

Suurimman osan yksityisistä vuokranantajista ei edelleenkään ole tarvinnut tehdä toimenpiteitä korkojen nousun takia (59 %). Vain 3,6 prosenttia vastaajista ilmoittaa myyneensä asunnon tai asuntoja korkojen nousun seurauksena. Joka kuudes ilmoittaa, että on myynyt muuta varallisuutta tai käyttänyt säästöjä. Kulutuksesta on säästänyt viimeisen kuuden kuukauden aikana reilu viidennes.

”Yksityiset vuokranantajat ovat pärjänneet korkeammassa korkoympäristössä ja tämä kuva vahvistuu entisestään tuoreessa barometrissa. Suurin osa selviää korkeammista koroista ilman minkäänlaisia haasteita, eivätkä myöskään haasteet maksaa vastikkeita ole kasvaneet juurikaan. Kuitenkin lähes viidesosa on joutunut myymään omaisuutta tai käyttämään säästöjä. Vaikka maksuista siis selviydytään, on toimintaa jouduttu tukemaan omista säästöistä. Myynteihin joutuneiden osuus on silti hyvin pieni”, Karlsson tiivistää.

Sekä osto- että myyntiaikeissa nousua, mutta kaupunkikohtaiset erot suuria

Asuntosijoittajista joka neljäs suunnittelee ostavansa uuden sijoitusasunnon seuraavan vuoden aikana, kun oman kodin ostajilla vastaava luku on Tilastokeskuksen tietojen perusteella vain 10 prosenttia.

”Vuokranantajien ostoaikeet ovat yli tuplaten korkeammalla kuin oman asunnon ostajien, mutta on hyvä huomioida alueellinen vaihtelu”, Karlsson sanoo.

Samalla kun Vaasassa 44 prosenttia vuokranantajista ilmoittaa ostoaikeista, ovat Helsingissä ostoaikeet yli kolme kertaa matalammalla (14,2 %). Pääkaupunkiseudulla ostoaikeet ovat matalalla myös Espoossa (18,3 %) ja Vantaalla (18,5 %), ja vuokralaisen löytäminen on muuta maata haasteellisempaa.

Sijoitusasunnon myyntiä mahdollisesti suunnittelee 17 prosenttia ja varmasti myyvien osuus on kolme prosenttia. Myyntiä suunnittelevien osuus on kasvanut syksyn barometristä 6 prosenttiyksikköä. Suurimmat myyntiaikeet ovat Oulussa (25,7 %) ja pienimmät Joensuussa (10,9 %), mutta barometrin vastaukset painottuvat myyntiä mahdollisesti harkitseviin.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometri toteutettiin kyselytutkimuksena. Kyselyyn vastasi 2495 yksityistä vuokranantajaa. Kysely toteutettiin 21.3.-7.4.2024. Vuokranantaja-barometri on toistuva tutkimus, joka toteutetaan puolivuosittain syksyllä ja keväällä.

Tarkemmat tiedot tutkimuksen tuloksista ja kaupunkikohtaisista tiedoista on mahdollista pyytää median käyttöön eemeli.karlsson@vuokranantajat.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Tuore katsaus paljastaa: vuokramarkkinoilla koronan jälkeen kaksi isoa muutosta5.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä on ennätystasolla, mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosi 2023 jatkoi koronapandemian jälkeistä kehitystä – vuokrien nousu vauhdittui ja vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentyivät. Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei kosketa koko maata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye