Keski-Suomen alueelliset kehitysnäkymät I/2024: Turbulenssin pyörteessä orastavaa nousukipinää?

Jaa

Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrin mukaan keskisuomalaisten yritysten talouden näkymät ovat edelleen vaisut, mutta kuitenkin edellisvuoden loppua paremmat. Myös PK-barometrin mukaan suhdannenäkymät ovat parantuneet viime syksystä. Puolustusteollisuudessa tilauskirjat ovat täynnä ja vihreän siirtymän hankkeet ovat lupaavia. Haasteita silti riittää muun muassa työllisyyskehityksen ja kuntatalouden parissa.

Bio- ja kiertotaloudella on suuri merkitys maakunnassa. Keskeisiä toimialoja ovat teknologiateollisuus sekä metsätalous ja -teollisuus. Nämä alat ovat myös osa vahvaa TKI-toimintaa tekevää kuituteollisuuden keskittymää. Keski-Suomessa on vahvaa ict-alan ja kyberturvallisuuden osaamista, joka yhdistyy moniin toimialoihin. PK-sektorilla konepaja- ja metalliteollisuus on vahvaa. Se on hakenut viime aikoina uusia avauksia nousevasta puolustusteollisuudesta.

Talouden supistuminen näkyy työllisyydessä

Työttömien ja lomautettujen määrä on kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna, mutta siitä huolimatta tilanne on edelleen huomattavasti parempi kuin lähimenneisyyden synkimpinä aikoina vuonna 2015. Suhdanneherkkä rakennusala kärsii taantumasta selvästi.

– Opiskelija-asuntojen rakentaminen, julkiset investoinnit, saneeraaminen sekä kauppatilojen rakentaminen tuovat pientä helpotusta tilanteeseen. Muun muassa tulevan kolmen vuoden Keskimaan investoinnit ovat Keski-Suomessa yli 100 miljoonaa. Yksi näistä on Keskimaan hotelli- ja ravintolalinjan tähän asti suurin hanke, 32 miljoonan investointi Jämsän Himokselle, mikä on positiivinen valopilkku majoitus- ja ravitsemisalalla ja tuo alalle työpaikkoja, toteaa johtava asiantuntija Päivi Hamarus ELY-keskuksesta.

Korona-ajan vaikutukset näkyvät työmarkkinoilla yhä. Talouden laskusuhdanne tuo siihen lisäksi kerrannaisvaikutuksia. Suurin vaikutus näkyy majoitus- ja ravitsemisalalla, joka kärsii koronan aiheuttamista kohtaanto-ongelmista.

– Alalla on suurta tarvetta työvoimalle, mutta toisaalta vähentynyt kysyntä pakottaa lykkäämään rekrytointeja osassa yrityksiä, asiantuntija Valtteri Nivala TE-palveluista avaa.

Kohtaanto-ongelmista kärsii myös sote-ala, jolta osa työntekijöistä vaihtoi ammattia koronan aikana.

Elinkeinoelämän kaksijakoisuus

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sekä jo aiemmin sovitut hankkeet näkyvät Keski-Suomen puolustusteollisuudessa paitsi tilauskirjojen täyttymisenä myös uusina investointeina ja työpaikkoina. Suurimpia hyötyjiä ovat Patria ja Nammo Vihtavuori Oy, mutta myös pienemmät toimijat ovat kasvattaneet merkittävästi tilauskantaansa. Puolustusteollisuus ei suinkaan ole ainoa, jolla menee vähintään tyydyttävästi, mutta jopa alojen sisälläkin saattaa olla isoja yrityskohtaisia eroja.

Toisaalta on aloja, kuten jo aiemmin mainittu rakennusteollisuus, jotka kärsivät niin taantumasta kuin esimerkiksi vaikeasta geopoliittisesta maailmantilanteesta.

– Kuluvan vuoden aikana inflaation toivotaan hellittävän, korkojen laskevan ja sitä kautta reaalipalkkojen nousevan, mikä toisi myönteistä virettä. Rakennusalan taantuman vaikutukset näkyvät jo muiden alojen yrityksissä, esimerkiksi metalli- ja puuteollisuuden sekä pakkaus- ja ohjelmistoalojen yrityksissä. Myös asiakkaiden konkurssit ja maksukyvyttömyys heijastuvat yritysten tulokseen, Hamarus muistuttaa.

Yhden vaikean haasteen Keski-Suomelle tuo kuntatalouden tilanne. Näkymät ovat useissa kunnissa ennenkuulumattoman huonot. Signaaleja rakenteellisesta murroksesta on näkyvissä. Valtionosuuksien pienentyminen haastaa jo nyt ja kiristää edelleen kuntia tulevinakin vuosina. Lisäksi hyvinvointialueen alijäämäinen talous ja soteuudistuksen tuomat muutokset sekä työllisyyspalveluiden siirtyminen kuntien vastuulle tuovat lisää menopaineita.

Lue aiheesta lisää:

Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät I/2024-raportti löytyy osoitteesta: https://info.keskisuomi.fi/julkaisut/#aluekatsaukset

Valtakunnalliset Alueelliset kehitysnäkymät -raportti:
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165594

Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Keski-Suomen osio on tehty Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton ja seutujen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija
Päivi Hamarus
p. 0295 024 657
paivi.hamarus(at)ely-keskus.fi
Keski-Suomen ELY-keskus

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Päijänteen vedenkorkeus on nousemassa lähelle tulvarajaa – kesäkuun alkupuolella saavutetaan tulvahuippu16.5.2024 15:37:16 EEST | Tiedote

Päijänteen vedenkorkeus jatkaa nousuaan kesäkuulle asti ja saavuttaa tulvahuippunsa kesäkuun alkupuolella. Päijänteen osalta vesitilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkistamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Rannalta kannattaa kerätä irtotavarat suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Valtaosa Keski-Suomen järvien vedenkorkeuksista on kuitenkin jo saavuttanut tulvahuipun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye