Helsingin yliopisto

Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa keväiset videot median käyttöön!

Jaa

Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet riemuiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina arviolta jopa 7000 henkeä.

Viikin tutkimustilan lehmät pääsivät laitumelle.
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet riemuiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Markku Laine Helsingin yliopisto ja Valio

Jos sää alkaa suosia laidunnurmen kasvua, tutkimustilan 65 lehmää käyvät mutustelemassa ruohoa jatkossa joka aamupäivä.  

– On ihanaa nähdä, että lehmien riemu kiinnostaa kaupunkilaisia vuodesta toiseen! Mutta onhan se poikkeuksellista, että keskellä pääkaupunkia pääsee tutustumaan oikean maatilan toimintaan ja siellä tehtävään tutkimukseen, iloitsi professori Mari Sandell Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.  

– Tilalla tehtävä tutkimus tarjoaa ratkaisuja siihen, miten voimme ruokkia maailman kasvavan väestön ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti mahdollisimman kestävällä tavalla. Tutkimme muun muassa maidon hiilijalanjälkeä ja siihen vaikuttavia tekijöitä ja toisaalta myös erilaisten palkokasvien käyttöä proteiininlähteenä, Sandell jatkaa. 

Valion, Helsingin yliopiston ja maatalousylioppilaiden lauantaina 4. toukokuuta järjestämässä tapahtumassa esiteltiin tutkimustilan toimintaa sekä tarjottiin monenlaista puuhaa erityisesti lapsiperheille. Lisäksi lehmädosentit vastasivat yleisön kysymyksiin ja tutkijat kertoivat muun muassa. bataatin kasvattamisesta Suomessa, luontokontaktien vaikutuksesta lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä esittelivät Yliopistontarjoamaa tiedekasvatusta ja tutkimusasemaverkostoa. 

Tilaisuus on vuodesta toiseen yksi kaupungin suosituimmista yleisötapahtumista. Parhaimmillaan paikan päälle on saapunut noin 8000 katsojaa. Tänä vuonna yleisö pääsi Viikkiin ensimmäistä kertaa myös Raide-Jokerin kyydillä.

 Lataa videot ja kuvat tästä(Mainitse lähteenä Valio ja Helsingin yliopisto)

Tutkimustila 

Yliopiston maatalous–metsätieteellisen tiedekunnan tutkimus- ja opetuskäytössä olevaan Viikin tutkimustilaan kuuluu 155 hehtaaria viljelymaata, navetta ja 65 lypsylehmää. Vajaa puolet peltoalasta on säilörehu- ja laidunnurmena. Tutkimustilalla tuotetaan myös erilaisia raaka-aineita ja elintarvikkeita kuten maitoa, säilörehua, viljaa ja härkäpapua, sekä esimerkiksi mallasohraa viskin valmistamista varten.  

Tilalla tehdään pääasiassa lypsylehmien ruokintaan ja hyvinvointiin, kasvinviljelyyn, viljelymaahan sekä teknologiaan liittyvää tutkimusta ja järjestetään eri alojen opetusta. Monet tutkimusaiheista liittyvät ilmastonmuutokseen, ruuantuotannon kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen ja hiilensidonnan tehostamiseen.  

Viikin vihreä kampus  

Huippututkimuksestaan tunnettu kestävyyden ja elämäntieteiden Helsingin yliopiston kampus Viikissä on peltojen ja metsien ympäröimä. Tutkimustilan ja sen peltojen lisäksi kampuksella on myös suuri kasvihuone, Yliopistollinen eläinsairaala ja huipputason tutkimuslaitteistoa.   

Kampus muodostaa yhdessä Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen kanssa vihreän vyöhykkeen keskelle Helsinkiä. Alue houkuttelee paitsi tieteen tekijöitä, myös luonnosta, maalaismaisemasta ja ulkoilusta nauttivia vierailijoita.  

Vahvasti kansainvälisellä kampuksella työskentelee lähes 2 000 ihmistä ja kampuksen neljässä tiedekunnassa (bio- ja ympäristötieteellinen, eläinlääketieteellinen, farmasian ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta), on kaikkiaan yli 6 000 opiskelijaa. Viikissä työskentelevät tutkijat julkaisevat lähes 2 000 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia vuosittain. 

Kampuksella panostetaan myös vahvasti innovaatiotoimintaan, jonka tavoitteena on tuottaa entistä enemmän tiedepohjaisia innovaatioita. Viikissä innovaatiot painottuvat elämäntieteiden, ruokatuotannon ja kestävän kehityksen ratkaisuihin.  

Viikin kampuksen tutkimustoiminta oli läsnä tapahtumassa käytännönläheisellä otteella. Paikan päällä olleet tutkijat: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Viikin tutkimustilan lehmät pääsivät laitumelle.
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet riemuiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen.
Lataa

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye