Kustannusosakeyhtiö Parvs

Taidehistorian naamiot kautta aikojen

Jaa

Naamiot – Vaihtuvia identiteettejä antiikista nykytaiteeseen -kirja tutkii naamion käyttämisen merkityksiä osana ihmiskunnan historiaa. Esihistoriallisista ajoista asti ihminen on tuntenut tarvetta kätkeä oma identiteettinsä tilapäisesti, tai vaihtaa sitä kokonaan. Kirjaan liittyvä samanniminen näyttely avautuu Serlachiuksella lauantaina 11.5.2024.

Naamioitumisen kulttuurihistorialliset merkitykset ovat vaihdelleet eri aikoina eri puolilla maailmaa, mutta se on suosittua myös nykyisin, kun omaa identiteettiä muokataan alinomaa esimerkiksi digitaalisilla alustoilla. Koronapandemia puolestaan palautti ihmisten mieliin sen, että maskeja on käytetty myös suojautumiseen. Kirja tarkastelee naamioaihetta antiikista 1900-luvun avantgarden kautta nykytaiteeseen, ja sen on toimittanut italialainen taidehistorioitsija, FT Lorella Scacco, joka toimii nykytaiteen fenomenologian professorina Brera Academy of Fine Arts’ssa Milanossa.

Kirjassa esitellään muun muassa seuraavat taiteilijat: Elina Brotherus,  Claude Cahun, Birger Carlstedt, Delphine Diallo, Albert Edelfelt, Saara Ekström, Daniel Frasnay, Paul Gauguin, Akseli Gallen-Kallela, Giovanni Gastel, Laika, Wifredo Lam, Marita Liulia, Sami Lukkarinen, Luigi Ontani, Pablo Picasso, Pierre-Louis Pierson, Man Ray, Gino Severini, George Hoyningen-Huene, Tuulikki Pietilä, Cindy Sherman, Ellen Thesleff, Patrick Tosani, Filippos Tsitsopoulos, Phil van Duynen, Gillian Wearing, Ai Weiwei ja Agata Wieczorek.

Teos liittyy Serlachius Kartanossa 11.5.2024 avautuvaan samannimiseen näyttelyyn, joka on avoinna 15.9.2024 saakka.

Naamiot – Vaihtuvia identiteettejä antiikista nykytaiteeseen
Kirjoittajat: Tomi Moisio, Carolina Orsini, Lorella Scacco, Pauli Sivonen (esipuhe)
Toimittaja: Lorella Scacco
Kielet: suomi ja englanti
120 sivua, sidottu
Parvs ja Serlachius, 2024

Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi

Lisätiedot näyttelystä: Susanna Yläjärvi, tiedottaja, Serlachius, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Naamiot | Masks, Parvs ja Serlachius 2024
Naamiot | Masks, Parvs ja Serlachius 2024
Lataa
”Scherzo di Follia (Castiglionen kreivitär)”, 1863,  hopeagelatiinivedos, 40 ✕ 30 cm
”Scherzo di Follia (Castiglionen kreivitär)”, 1863, hopeagelatiinivedos, 40 ✕ 30 cm
Lataa
Vesinokka, Rooman valtakunnan aikainen, keramiikka (muottiinvalettu), 24 ✕ 25 ✕ 25 cm
Vesinokka, Rooman valtakunnan aikainen, keramiikka (muottiinvalettu), 24 ✕ 25 ✕ 25 cm
Lataa
”Varalla”, 2016, chromaluxe-vedos alumiinisinkkipohjalle, 110 ✕ 110 cm
”Varalla”, 2016, chromaluxe-vedos alumiinisinkkipohjalle, 110 ✕ 110 cm
Lataa
”Valepukuinen muotokuva (sarjasta Kuvan fetissi)”, 2019, arkistokelpoinen mustesuihkuvedos Baryta mono -paperille, 70 ✕ 100 cm
”Valepukuinen muotokuva (sarjasta Kuvan fetissi)”, 2019, arkistokelpoinen mustesuihkuvedos Baryta mono -paperille, 70 ✕ 100 cm
Lataa
Ai Weiwei: ”Naamari”, 2013, marmori, 80 ✕ 80 ✕ 30 cm
Ai Weiwei: ”Naamari”, 2013, marmori, 80 ✕ 80 ✕ 30 cm
Lataa
”Minuuttiveistoksia (Museokassi) sarjasta Minuuttiveistoksia”, 2017, pigmenttivedos, 70 ✕ 52 cm
”Minuuttiveistoksia (Museokassi) sarjasta Minuuttiveistoksia”, 2017, pigmenttivedos, 70 ✕ 52 cm
Lataa
Akseli Gallen-Kallela: ”Aihe pariisilaisesta kahvilasta”, 1886, öljy puulle, 32,5 ✕ 25 cm
Akseli Gallen-Kallela: ”Aihe pariisilaisesta kahvilasta”, 1886, öljy puulle, 32,5 ✕ 25 cm
Lataa
”Hätkähdyttävä” paraatikäyttöön tarkoitettu kypärä ja naamio, jossa näkyy Shikami-demonin piirteitä, Japani, 1600–1700-luku, teräs, paperimassa, silkki, puu, 50 ✕ 43 cm
”Hätkähdyttävä” paraatikäyttöön tarkoitettu kypärä ja naamio, jossa näkyy Shikami-demonin piirteitä, Japani, 1600–1700-luku, teräs, paperimassa, silkki, puu, 50 ✕ 43 cm
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs

Anni Kinnusen valokuvateos ”The Great Escape” on pelottavan kaunis todellisuuspako29.4.2024 12:06:14 EEST | Tiedote

Kuvataiteilija Anni Kinnusen The Great Escape on kriittinen puheenvuoro ajasta, jossa muunneltu todellisuus on totta ja jossa mihinkään ei voi luottaa. Kinnusen valokuvia katsoessa on mahdotonta olla ajattelematta performanssia, teon taidetta, elettä, esitystä. Toisaalta kuvat lähestyvät maalausta, esteettistä pintaa, joka kertoo meille tarinoita, esittää epätosia väitteitä.

Uutuuskirja Devan Shimoyaman taiteesta27.3.2024 11:23:39 EET | Tiedote

Yhdysvaltalainen Devan Shimoyama (s. 1989) tutkii karnevalistisissa teoksissaan seksuaalisuuteen, rotuun ja sukupuoleen liittyviä teemoja. Hänen taiteessaan sulautuvat yhteen niin taiteilijan lapsuuden kokemukset, queer-identiteetti, mytologiat kuin taidehistoriakin. Tekniikoiltaan teokset ovat leikitteleviä: taiteilija yhdistelee maalauksiinsa ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja, kuten kimalletta, kangasta ja strassikiviä, ja työstää myös isoja installaatioita.

Uutuuskirja Helene Schjerfbeckistä ja muodista6.2.2024 10:35:00 EET | Tiedote

Uusi taidekirja ja Villa Gyllenbergissä avautuva näyttely avaavat rakastetun taiteilijan Helene Schjerfbeckin (1862–1946) vähemmän tunnettua puolta: kiinnostusta muotiin ja vaatteisiin. Schjerfbeck rakasti paitsi maalaustaidetta myös muotia ja muodikkaita vaatteita. Asut ja tekstiilit olivatkin usein keskeisessä osassa hänen maalauksissaan. Pinnalliseksi ja ohimeneväksi mielletty muoti on yleensä nähty vastakohtana syvälliselle ja kestävälle taiteelle, eikä taiteen ja muodin yhteyttä ei ole aiemmin juurikaan tutkittu. Moderni taide ja muoti kietoutuivat kuitenkin toisiinsa monin tavoin. Schjerfbeckin lisäksi monet muutkin aikakauden taiteilijat – esimerkiksi Albert Edelfelt, Jalmari Ruokokoski ja Olga Gummerus-Ehrström – kuvasivat muotia teoksissaan. Etenkin ranskalaista muotia seurattiin tuon ajan Suomessa.

Teemu Mäki pohtii esseekirjassaan taiteen tehtävää19.12.2023 17:45:35 EET | Tiedote

Miksi taidetta tehdään? Miten sitä nautitaan? Mikä on taiteen yhteiskunnallinen tehtävä? Mikä on taiteen julkisen rahoituksen oikeutus ja päämäärä? Mitä on avantgarde ja mitä on kriittinen taide? Onko taiteella todellista yhteiskunnallista merkitystä ja pitääkö sellaista vaikuttavuutta taiteelta vaatia? Mitä on viime vuosina yliopistoissa omaksi oppiaineekseen noussut taiteellinen tutkimus? Entä mikä on taiteen suhde tietoon, filosofiaan, politiikkaan, kuolemaan, ilmastonmuutokseen ja posthumanismiin?

Parvs-kustantamolta uusi esseekirjasarja ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista”19.12.2023 17:08:46 EET | Tiedote

Parvs-taidekirjakustantamon uudessa kirjasarjassa ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista” julkaistaan ansioituneiden taiteen ja arkkitehtuurin tutkijoiden esseitä ja muita valikoituja kirjoituksia. Joukossa on sekä uusia tekstejä että arkistojen helmiä. Kolmen ensimmäisen osan kirjoittajina ovat taidekriitikko Marja-Terttu Kivirinta, taidehistorian professori emerita Riitta Nikula sekä tietokirjailija ja taiteilija Harri Kalha.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye