Korjattu: Elintarviketeollisuus on pienentänyt päästöjä arvioitua nopeammin
Elintarviketeollisuus on Suomen kolmanneksi suurin teollisuudenala, mutta tuottaa vain 1,4 prosenttia teollisuuden kokonaispäästöistä. Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035 -selvitys osoittaa alan päästöjen vähentyneen neljässä vuodessa lähes 30 prosenttia. Koko ruokajärjestelmän vähähiilisen tulevaisuuden edistämiseen tarvitaan arvoketjun tiivistä yhteistyötä ja yhtenäisiä laskentamalleja.

Elintarviketeollisuuden päivitetyn vähähiilisyystiekartan mukaan suomalainen elintarviketeollisuus on toimillaan vähentänyt suoria ilmastopäästöjään noin 15 prosenttia ja ostoenergiasta aiheutuvia päästöjä yli 33 prosenttia vuosina 2018–2021.
– Elintarviketeollisuuden päästövähennykset ovat edenneet nopeammin kuin neljä vuotta sitten julkaistussa alan ensimmäisessä vähähiilisyystiekartassa arvioitiin. Päivitetyn tiekartan mukaan alalla on edellytykset saavuttaa hiilineutraalisuus yritysten omien päästöjen osalta vuoteen 2035 mennessä, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.
Vähähiilisyyden saavuttamiseksi ala tarvitsee yhteiskunnan tukea päästöttömyyttä edistävien ratkaisujen käyttöönottamiseksi sekä ilmasto- ja ympäristövaikutuksien vähentämiseen tähtäävää koko arvoketjun yhteistyötä.
Siirtyminen kohti vähähiilisyyttä edellyttää investointeja ja uusien teknologioiden käyttöönottoa koko ruokaketjussa. Yritysten mukaan haasteita ovat investointien pitkät takaisinmaksuajat ja kustannusten siirtäminen hintoihin etenkin nyt, kun kuluttajat ovat entistä hintaohjautuvampia.
Ilmastovaikutusten arviointiin tarvitaan yksi yhtenäinen laskentamalli
Päivitetyssä vähähiilisyystiekartassa arvioitiin ensimmäistä kertaa elintarviketeollisuuden ilmastovaikutuksia koko ruoka-alan arvoketjun näkökulmasta sekä ilmastotoimien vaikutuksia huoltovarmuuteen ja luonnon monimuotoisuuteen.
Selvitystyön mukaan keskimäärin jopa 96,5 prosenttia elintarviketeollisuuden yritysten kokonaispäästöistä syntyy arvoketjun epäsuorista päästöistä. Niistä suurimpia ovat tyypillisesti raaka-aineiden tuotanto, kuljetukset sekä tuotteiden säilytys ja käyttö kotitalouksissa.
– Elintarviketeollisuudella on tahtotila tukea koko ruokaketjun siirtymistä kohti vähähiilisempää tulevaisuutta, sillä ilmastonmuutoksen eteneminen ja sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen aiheuttavat riskejä raaka-aineiden saatavuuteen ja kustannuksiin, Levón sanoo.
Useat suomalaiset elintarvikealan yritykset ovat vahvasti sitoutuneita kansainvälisiin ilmastotavoitteisiin ja päästövähennysten edistämiseen koko ketjussa. Läpinäkyvä ja luotettava ilmastovaikutusten viestintä edellyttää kuitenkin yhdenmukaista laskentamallia ja datan liikkuvuuden edistämistä koko arvoketjussa. Tätä tietoa voitaisiin hyödyntää EU-tasolla myös kansallisten erityispiirteiden huomioimiseksi.
– Tällä hetkellä haasteena ovat toisistaan poikkeavat hiilijalanjäljen laskentamallit ja päästökertoimet, jotka eivät huomioi suomalaisen ruuantuotannon erityispiirteitä. Kestävyyden edistämiseksi tehdyt toimenpiteet täytyy saada näkyville. Tämä onnistuu vain koko ruokaketjun yhteistyöllä, Levón päättää.
Alkuperäisen tiedotteen (11.6. klo 9.00) virheelliset prosenttiosuudet korjattu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satumaija LevónJohtaja, Vastuullisuus ja kestävä kehitys
Puh:040 752 8537satumaija.levon@etl.fiLinkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
SEL hylkäsi sovintoesityksen jo kolmannen kerran – ”Osoittaa täyttä piittaamattomuutta leipomoalan tulevaisuudesta”30.3.2025 16:25:34 EEST | Tiedote
Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää käsittämättömänä, että työntekijäliitto SEL on jälleen hylännyt yleisen linjan mukaisen ja tasapainoisen sovintoehdotuksen.
ETL ja MVL sopimukseen – palkalliset perhevapaat pidentyvät27.3.2025 15:02:11 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Meijerialan Ammattilaiset MVL ry ovat tänään 27.3.2025 hyväksyneet uuden, kolmivuotisen työehtosopimuksen elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.
Kuntapäättäjäkysely: Verorahoilla hankittava terveellistä kotimaista lähiruokaa25.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliiton (ETL) kunnanvaltuutetuille ja kuntien viranhaltijoille teettämän kyselyn perusteella kouluruualla on vankka tuki päättäjien keskuudessa. Kuntien elinvoimalle tärkeintä taas ovat kuntatalouden vakaus ja yritysten osaajatarpeisiin vastaava työperäinen maahanmuutto.
Kunnat kiihdyttämään ruoka-alaa kasvuun25.3.2025 08:10:00 EET | Tiedote
Kunnat tekevät muun muassa ruokahankintoihin, koulutukseen, työllisyyteen, kaavoitukseen sekä vesi- ja jätehuoltoon liittyviä päätöksiä, joilla on suora vaikutus ruoka-alan yrityksiin. Huhtikuun kunta- ja aluevaaleissa valittavilla päättäjillä on mahdollisuus vauhdittaa ruoka-alan kasvua ja vahvistaa paikallista elinvoimaa.
SEL hylkäsi taas sovintoesityksen – ministeri siirtää liha-alan lakkoa21.3.2025 14:40:46 EET | Tiedote
Sovintoehdotus olisi ratkaissut leipomoiden työehtosopimusta koskevat kiistakysymykset, joten lakkoiluun ei ole järkevää syytä. Sovittelu jatkuu lauantaina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme