Ensimmäisissä kestävyysraporteissa onnistumisia ja puutteita - BDO analysoi 88 CSRD-raporttia Suomen suurimmilta pörssiyhtiöiltä
Suuret, listatut yritykset ovat julkaisseet kestävyysraporttinsa ensimmäistä kertaa CSRD:n (Corporate Sustainability Reporting Directive) mukaisesti. BDO:n analyysin perusteella perusasiat uudenlaisesta kestävyysraportoinnista hallitaan jo hyvin, mutta monella saralla tarvitaan syvällisempää otetta, laadukkaampaa dataa ja vahvempi johdon sitoutuminen.

Suuryritykset ovat julkaisseet Suomen ensimmäiset CSRD:n mukaiset kestävyysraporttinsa. BDO analysoi Helsingin pörssin OMXPHI-indeksissä noteerattujen yritysten 1.1.–14.5. aikana julkaistuja kestävyysraportteja. Otokseen valittiin ne 88 raporttia, jotka olivat CSRD:n mukaisia ja varmennettuja. Lisäksi BDO toteutti yhdeksän asiantuntijahaastattelua kestävyysraporttien varmentamiseen liittyen.
”Tarjoamme laajan kattauksen vertailutietoa ensimmäiseltä raportointikierrokselta. Ideana on, että toivuttuaan työläästä raportointirupeamasta yritykset voivat kehittää vastuullisuuden johtamisjärjestelmiään ja raportointiaan myös muiden yritysten kokemusten pohjalta”, BDO:n Nina Kokkonen kertoo. “Pyörää ei kannata keksiä uudelleen, joten julkaistut raportit tarjoavat myös raportointia suunnitteleville yrityksille hyvän tilaisuuden ottaa parhaat opit käyttöön.”
Olennaisimmat teemat tunnistava, tiivis raportointi erottuu edukseen
Keväällä 2025 julkaistun suomalaisen kestävyysraportin pituus vaihteli runsaan 8 000 ja 65 000 sanan eli 30–90 sivun välillä. Analyysin mukaan kestävyysraporttien laatu ei kuitenkaan korreloi dokumentin pituuden kanssa. Parhaat raportit ovat tiiviitä ja niissä yritykset ovat BDO:n mukaan onnistuneet kuvaamaan oikeasti olennaisimmat vastuullisuuden teemat tarkasti ja läpinäkyvästi. Raportoinnin laajuudessa ja laadussa edukseen erottuvat rakennusala, finanssisektori ja teollisuus.
Keskimäärin yritykset raportoivat 5,9 standardia. Yleisimmät standardit ovat ilmastonmuutos, oma työvoima ja hallinto, joiden voi sanoa muodostuneen raportoinnin perusstandardeiksi. Vähiten yritykset raportoivat biodiversiteetistä ja vesivarojen käytöstä.
Monilla vaikuttaa olleen vaikeuksia tehdä aidosti olennaisuusperusteista valintaa raportoinnin sisällöissä.
”ESRS:n ulkopuolelta tulevia yhtiökohtaisia vastuullisuusteemoja, kuten esimerkiksi toimitusvarmuus tai kyberturvallisuus, on tunnistettu vähäisesti ja raportoitu korkeintaan kevyesti, vaikka juuri nämä sisällöt voisivat tuoda olennaista lisäarvoa sidosryhmille”, Kokkonen arvioi.
Vastuullisuusraportoinnin painopiste keikahti negatiivisten vaikutusten käsittelyyn
CSRD-direktiivi parantaa raportoinnin luotettavuutta. Aiemmassa vapaaehtoisessa kestävyysraportoinnissa tuotiin herkästi esiin enemmän positiivisia vaikutuksia haasteiden sijaan.
”Tänä keväänä muutamat yritykset raportoivat edelleen selkeästi enemmän positiivisia vaikutuksia, mutta yleisesti painopiste on kääntynyt keskelle tai jopa lievästi negatiivisen puolelle. Kaikesta toiminnasta syntyy negatiivisia vaikutuksia, mutta kun ne on kuvattu ja ulkopuolisen toimesta varmennettu, yrityksen on helpompaa suunnitella myös niiden taklaamista”, Kokkonen sanoo.
Arvoketjut ja sidosryhmät esitetään kestävyysraporteissa usein pintapuolisesti eli liian yleisellä tasolla, mikä heikentää lukijan läpinäkyvyyttä siihen, missä vaiheessa arvoketjua vastuullisuuteen liittyvät vaikutukset todella syntyvät. Enemmistö yrityksistä on osallistanut olennaisimpien ESG-vaikutusten tunnistamiseksi oman työvoiman, asiakkaat, sijoittajat, yrityksen omistajat ja toimittajat. Vähäiselle huomiolle ovat jääneet rahoittajat, luonto tai haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät.
Hallitus vastaa kestävyysraportoinnin oikeellisuudesta
BDO:n osakas Vesa Vuorinen painottaa, että monissa yrityksissä on meneillään historiallinen kulttuurimuutos, kun välillä kevyestikin laadituista väittämistä joudutaan siirtymään kohti eksaktia tietoa, jonka oikeellisuudesta vastaa yrityksen hallitus – samaan tapaan kuin tilinpäätöksestäkin.
”Kestävyysraportoinnissa pitää todistaa, dokumentoida ja osoittaa, että julkisuuteen kerrottavat asiat ovat totta. Ulkopuolinen varmentaja menee vaikka hallituksen pöytäkirjoihin saakka tarkistamaan, onko hallitus hyväksynyt tietyt toimintaperiaatteet”, Vuorinen kertoo.
Siirtyminen tilinpäätöksen ja vastuullisuustiedon rinnakkaiseen, varmennettavaan raportointiin vaatii yrityksiltä paitsi uutta osaamista ja vanhasta pois oppimista, myös datainfrastruktuuria ja toimintatapojen muutosta.
CSRD ei ole pelkkä raportointiharjoitus
EU-komission tuoreet Omnibus-ehdotukset ovat luoneet hämmennystä pienempiin yrityksiin, joiden oli tarkoitus raportoida 2. vaiheessa eli vuonna 2026. Komission mielestä vaatimus oli muodostumassa pienemmille yrityksille ylitsepääsemättömän vaikeaksi, joten se antoi yrityksille kaksi vuotta lisäaikaa. EU tulee todennäköisesti myös pienentämään CSRD-velvoitettujen yritysten kokorajaa ja pakollisten datapisteiden määrää.
”Vaikka vielä on paljon avoimia kysymyksiä, nyt jos koskaan olisi hyvä muistaa, miksi raportointia ylipäätään tehdään”, BDO:n Vesa Vuorinen korostaa. ”CSRD-direktiivin ja ESRS-standardin mukainen kestävyysraportointi on ennen kaikkea vastuullisuuden johtamisjärjestelmä. Raportoitavat datapisteet eivät ole raportointia varten, vaan ne ovat asioita, jotka yritysten tulee hoitaa ensin käytännössä ja sitten myös raportoida. Tätä myös pankit ja rahoittajat edellyttävät.”
BDO jatkaa vastuullisuusraporttien analysoimista
BDO arvelee, että seuraavilla raportointikierroksilla tiedon saatavuutta ja johdonmukaisuutta sekä arvoketjun ja sidosryhmien tarkastelua tulee parantaa.
“Syvällisempää toimialakohtaisten erityspiirteiden tunnistamista ja tuomista osaksi kestävyysraporttia tullaan myös kehittämään esimerkkien kautta”, Kokkonen ennustaa.
BDO jakaa tulevaisuudessakin tietoa kestävyysraportoinnin parhaista käytännöistä ja toimialakohtaisista erityispiirteistä. Seuraavaksi se analysoi CSRD-raportteja syvällisemmin tietyillä toimialoilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nina KokkonenSenior Manager, Sustainability Advisory ServicesBDO Oy
Puh:+358405107485nina.kokkonen@bdo.fiVesa VuorinenPartner, Head of IFRS and Sustainability ReportingBDO Oy
Puh:050 477 8622vesa.vuorinen@bdo.fiKuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
BDO on yksi maailman johtavista tilintarkastus- ja asiantuntijaorganisaatioista. Palveluvalikoima kattaa tilintarkastus-, vero- ja lakipalvelut sekä laajasti neuvonantopalveluita yrityksille sekä julkiselle sektorille. Suomessa BDO toimii yli 400 asiantuntijan voimin eri puolilla maata. Kansainvälisesti verkosto kattaa 166 maata ja yli 119 000 asiantuntijaa. BDO Suomen liikevaihto oli 2024 päättyneellä tilikaudella 42,9 miljoonaa euroa, kasvaen edelliseen tilikauteen verrattuna 9,2 prosenttia. Koko verkoston liikevaihto oli 13,9 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta BDO Oy
Pohjoismainen yrityskauppamarkkina ehti virkistyä Ruotsin johdolla16.5.2025 11:59:06 EEST | Tiedote
BDO:n yrityskauppakatsauksen mukaan yrityskauppojen määrä kääntyi kasvuun Pohjoismaissa vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, vaikka maiden välillä oli suuria eroja mm. kauppojen volyymissa ja arvostuskertoimissa. Vaikka Suomessakin aktivoiduttiin yrityskaupoissa, vain täällä arvostustasot jatkoivat laskuaan. BDO painottaa, että Pohjoismaat ovat tärkeitä toisilleen toimivan yrityskauppamarkkinan kannalta, mikä saattaa korostua epävarmoina aikoina.
Uusia osakkaita BDO Oy:lle13.3.2025 11:01:49 EET | Tiedote
KHT, KRT, Director Joonas Selenius, BDO Digitalin Director Ville Storm ja KHT, KRT, Senior Manager Harri Suominen on kutsuttu BDO Oy:n osakkaiksi 1.3.2025 alkaen.
BDO:n taloustiedot 2024: Kasvumme jatkui Suomessa ja kansainvälisesti18.12.2024 13:00:51 EET | Tiedote
Suomen BDO:n liikevaihto oli 42,9 miljoonaa euroa 31.8.2024 päättyneellä tilikaudella, kasvaen 9,2 prosenttia edelliseen tilikauteen verrattuna. Kansainvälisen BDO-verkostomme yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 13,9 miljardiin euroon.
Uusia osakkaita BDO Oy:lle6.3.2024 12:53:08 EET | Tiedote
KHT, JHT, aluejohtaja Minna Havia-Niemi, Senior Legal Counsel Heikki Mustonen, hanketarkastuspalveluiden johtaja Piia-Tuulia Rauhala, Head of IFRS and Sustainability Reporting Vesa Vuorinen ja henkilöstöjohtaja Heidi Pietilä on kutsuttu BDO Oy:n osakkaiksi 1.3.2024 alkaen.
BDO:n taloustiedot 2023: Kestävää ja vahvaa kasvua20.12.2023 09:25:36 EET | Tiedote
Päättynyt tilikausi oli jälleen vahvan kasvun vuosi sekä Suomessa että kansainvälisesti. BDO Suomen liikevaihto kasvoi 39,3 miljoonaan euroon 31.8.2023 päättyneellä tilikaudella, kasvaen 10,4 prosenttia edelliseen tilikauteen verrattuna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme