Keski-Suomen ELY-keskus

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2022: Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan heijastuu kaikkialle yritystoimintaan

Jaa
Elinkeinoelämä on tällä hetkellä monien haasteiden keskiössä. Yritykset ovat tuskin selvinneet koronan jälkimainingeista, kun Venäjän hyökkäyssota tuo jo uusia haasteita. Erityiseksi tilanteen tekee sodan aiheuttamat seurannais- ja kerrannaisvaikutukset. Haastavaa tässä tilanteessa on se, että seurannaisvaikutukset vahvistavat toisiaan. Nämä näkyvät eri toimialoilla ja kielteiset vaikutukset kertautuvat kaikkialle talouteen, sekä yksityiseen että julkiseen. Sodan seurannaisvaikutuksiin on löydettävä ratkaisuja. Kaikesta huolimatta Keski-Suomessa paistaa aurinkokin.

– Korona-aikaan pakostakin tapahtunut valtaisa digiloikka ja innovointikehitys kantavat osaltaan hedelmää. Venäjän hyökkäyssodan myötä yritykset ovat joutuneet etsimään uusia korvaavia markkinoita ja alihankintaketjuja menetettyjen tilalle, Päivi Hamarus Keski-Suomen ELY-keskuksesta aloittaa.

Yrityskentässä on nähtävissä jonkinlainen polarisaatio. Isot yritykset sekä ne, joilla on taloudellista puskuria ja hyvät tilauskirjat pärjäävät ja investoivat suunnitellusti. Biokiertotalous, erityisesti metsätalous, metalliteollisuus sekä puolustukseen liittyvä teollisuus ja vahva osaaminen varsinkin ICT-alalla ovat maakunnan vahvuuksia. Näissä näkymät ovat hyvät, vaikka muutoin epävarmuus on tyypillistä monille aloille.

Haasteet ovat myös uuden ajattelun alku

Peräkkäiset kriisit syövät kassavaroja ja heikentävät varautumista. Kohonneet energian ja raaka-aineiden hinnat ja pula komponenteista vaikuttavat yritysten kannattavuuteen. Samaan aikaan inflaatio ja nousevat korot syövät kuluttajien ostovoimaa. Näiden haasteiden rinnalla digitalisaatio ja vihreä siirtymä vaikuttavat vahvasti elinkeinoelämän kehittymiseen. Osaavan työvoiman saanti on eräs merkittävimmistä kasvun esteistä.

Seurannaisvaikutukset ovat ongelma, joihin täytyy löytää ratkaisuja. Kaikesta huolimatta konkurssien määrässä ei ole nähty mitään merkittävää nousua.

– Kriiseissä on aina myös mahdollisuus. Keski-Suomessa esimerkiksi tuulivoima on ottanut huikeita harppauksia energiaomavaraisuuden kasvattamisessa. Enemmänkin kaipaisin palvelumuotoilun avulla toteutettavia hybridiratkaisuja nimenomaan energiantuotantoon. Esimerkiksi omakotirakentajan on nyt otettava eri toimijoihin yhteyttä, jos hän haluaa yhdistellä vaikkapa tuuli- ja aurinkovoimaa sekä maalämpöä. Eikö markkinoilla olisi tilaa näitä yhdisteleville toimijoille, Hamarus pohtii.

Polarisaatio näkyy toimialoittain

Metsäbiotalous jatkaa vahvaa marssiaan Keski-Suomessa. Äänekosken tehdasalueen ytimenä toimii moderni sellutehdas, syksyllä avattiin 3D-kuitutehdas ja alueella on tekstiilikuitudemotehdas. Jyväskylässä Spinnova Oyj investoi alkuvuonna yli 7 miljoonalla. Sen liikevaihto yli kaksikymmenkertaistui vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Woodspinnin tekstiilikuitutehtaan rakentaminen on loppusuoralla Jyväskylän Eteläportissa. Tässä vain muutamia esimerkkejä.

Puolustukseen liittyvä teollisuus on vahvistunut ja tuo uusia työpaikkoja, mm. Jämsän seudulla ilmailuteollisuudessa on isoja investointeja. Samoin Nammo Lapuan Vihtavuoren tehtaiden ja Finn-Savotan saamat uudet tilaukset puolustusvoimilta ovat merkittäviä myös työllisyyden näkökulmasta. Myös ICT-teknologia jatkaa vahvaa menoaan maakunnassa.

– Energiaintensiiviset alat kärsivät sodan vaikutuksista eniten. Kuljetus- ja logistiikka-alalla, rakentamisessa ja elintarviketeollisuudessa sodan vaikutukset näkyvät vahvasti, Hamarus toteaa.

Maataloudessa työ on koneellistettua ja energiaa tarvitaan. Polttoaineen ja sähkön hintojen nousun lisäksi lannoitteiden saatavuus ja korkea hinta kurittavat maataloutta. Samaan aikaan lähiruuan merkitys, huoltovarmuus ja omavaraisuus korostuvat. Olisi suotavaa, että nämä seikat konkretisoituisivat pian maatalouden kannattavuudessa.

Mutta ei niin synkkää, ettei jotain hyvääkin. Biokaasun käytöllä on Keski-Suomessa edelleen kasvavaa kysyntää. Uusia alkutuotannon avauksia olisikin syytä nopeasti kehittää käytäntöön saakka. Siinä alueelliset toimijat, kuten Keski-Suomen ELY-keskus ja Keski-Suomen liitto ovat varmasti eturintamassa mukana erilaisten rahoitusinstrumenttien ja muun tuen muodossa.  

Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät II/2022-raportti löytyy alla olevasta osoitteesta. Loppuun on koottu tiivistetysti Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset elinkeinoelämään Keski-Suomessa: https://info.keskisuomi.fi/julkaisut/#aluekatsaukset

Valtakunnalliset Alueelliset kehitysnäkymät -raportit:
https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat


Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Keski-Suomen osio on tehty Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton ja seutujen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija
Päivi Hamarus
p. 0295 024 657
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen luontokohteiden kunnostukset vauhdissa Helmi-ohjelmassa25.4.2024 10:17:06 EEST | Tiedote

Vuonna 2023 Keski-Suomen ELY-keskus kunnosti ja hoiti kymmeniä luontokohteita: lintuvesiä, perinneympäristöjä, metsäisiä elinympäristöjä ja pienvesiä. Lisäksi ELY-keskus perusti uusia soidensuojelualueita. Nämä toimenpiteet ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja pyritään pysäyttämään luontokato. Vaikka työssä on päästy hyvään vauhtiin, työnsarkaa riittää vuosiksi eteenpäin.

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu17.4.2024 13:32:13 EEST | Tiedote

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye