Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

ANTTI RINTEEN VIITTAAMAN EVAN VEROMALLIN TARKOITUS ON PÄÄOMATULOVERON ALENTAMINEN

Jaa

Antti Rinteen viittaama Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ehdotus lähdeverosta tähtää pääomatuloveron tuntuvaan alentamiseen, ei veronkiristykseen. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on useaan otteeseen perustellut ajatustaan lähdeverosta sillä, että kyseessä olisi EVAn esitys. Tosiasiassa Rinteen viittaamassa mallissa on kyse Aalto-yliopiston yritysjuridiikan apulaisprofessorin Tomi Viitalan laskelmasta, jonka lähtökohta on pääomatuloverokannan alentaminen kolmella prosenttiyksiköllä.

”Jos Antti Rinne todella kannattaa EVAn esitystä, hän kannattaa silloin myös pääomatuloveron alentamista. Sellainen olisi aidosti kasvua edistävää yritysveropolitiikkaa”, EVAn johtaja Emilia Kullas toteaa.

Tomi Viitala esitteli EVA Analyysissä Yhteisöveron uusi diili suunnitelman pitkän aikavälin verolupaukseksi yritysverotuksen kehittämisessä. Kokonaisvaltaiseen verotuksen tiekarttaan sisältyy yhteisöveron alentaminen kahdella prosenttiyksiköllä 18 prosenttiin ja seuraavassa vaiheessa pääomatuloverokannan alentaminen kolmella prosenttiyksiköllä. Laskelmassaan pääomatuloveroprosentin alentamiseksi Viitala esitti yhtenä mahdollisuutena veropohjan laajentamiseksi lähdeveron käyttöön ottamista osinkoverosta vapautetuille yhteisöille. Jos veropohjaa laajennettaisiin vielä lisää, voitaisiin pääomatuloverokantaa alentaa jopa kuudella prosenttiyksiköllä.

”Kyse on siis veroneutraalista laskelmasta, joka mahdollistaisi pääomatuloveron alentamisen. Ilman pääomatuloveron alentamista koko ajatus lähdeverosta muuttuu kasvun edellytyksiä heikentäväksi politiikaksi”, Emilia Kullas sanoo.

Suomessa on nykyisellään kansainvälisesti vertaillen melko korkeat pääomatuloverokannat (30 ja 34 prosenttia).

”Pitäisi miettiä keinoja, joilla yksityisiin investointeihin saataisiin vauhtia. Jos Rinteen ajatuksena on ainoastaan lisätä joidenkin toimijoiden verorasitusta, se vie ojasta allikkoon ja heikentää investointien kannustimia. Se vuorostaan heikentää työllistämisen ja tulevaisuuden kasvun edellytyksiä – ja siten pitkällä tähtäimellä myös Rinteen kovasti kaipaamia verotuloja”, toteaa Kullas.

Hallitustunnustelija Antti Rinne totesi tiistaina Säätytalolla, että lähdevero olisi ”yksi niistä asioista, joita esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunta on esittänyt”. Hän on aiemminkin perustellut ajatustaan osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen lähdeverosta sillä, että kyseessä olisi EVAn esitys.

Emilia Kullaksen blogi aiheesta: Antti Rinne poimii rusinoita EVAn pullasta, www.eva.fi

Tomi Viitala: Yhteisöveron uusi diili -EVA Analyysi luettavissa osoitteessa www.eva.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

SUOMALAISET SUHTAUTUVAT AIEMPAA POSITIIVISEMMIN SIJOITTAMISEEN13.1.2020 08:30:00 EETTiedote

62 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että osakesijoittaminen tarjoaa erinomaisen keinon lisätä kansalaisten ja koko kansantalouden vaurautta, vaikka se sisältää riskejä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. 13 prosenttia on eri mieltä. Suomalaisten suhtautumisessa sijoittamiseen on 20 vuodessa tapahtunut selvä muutos. Vielä vuonna 2000 vain 42 prosenttia suomalaisista piti osakesijoittamista erinomaisena keinona lisätä vaurautta, eri mieltä oli 27 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme