Eläkeikä ei pänni työikäisiä

Jaa

Suomalaiset ymmärtävät kouriintuntuvasti työnteon merkityksen eläkkeen tuojana. Työeläke-lehden torigallupin perusteella eläkeiän korottaminen nykyisestä ei nostata työikäisten keskuudessa jyrkkiä mielipiteitä.

Lehden kansiaiheessa Hakaniemen torin kahvilayrittäjä Raija Kaattari kertoo eläkeiän kynnyksellä suorastaan nauttivansa työnteosta. Torikansan haastattelut osoittavat, että vaikeassa taloussuhdanteessa työikäiset suhtautuvat rauhallisesti eläkeikärajojen nostamiseen.

Lokakuun lehden asiantuntija-artikkelissa Eläketurvakeskuksen ekonomistit Kati Ahonen ja Risto Vaittinen osoittavat, kuinka lyhyessä ajassa eläkeikäisistä on tullut merkittävä kuluttajaryhmä. Ikäihmisten kulutuskäyttäytyminen lähentyy kovaa vauhtia työikäisten tottumuksia.

Eläkevarojen tarve kasvaa

Yhä suurempi osa hyvinvoinnistamme perustuu työeläkkeisiin. Viime vuonna eläkelaitokset maksoivat eläkkeinä yli 24 miljardia euroa. Kerrytettyihin eläkerahastoihin on turvauduttava yhä tanakammin lähivuosikymmeninä, kun eläkeläisten määrä jatkaa kasvuaan ja työllisyyskehitys laahaa tavoitteestaan.

Luupin alla -palstalla lehti kertoo työeläkerahastoinnin periaatteet. Valtaosa palkanmaksun yhteydessä kerätyistä työeläkemaksuista menee suoraan maksussa oleviin työeläkkeisiin. Viisi euroa kuudesta menee suoraan eläkkeisiin, mutta yksi euro kuudesta siirretään sivuun eli rahastoidaan tulevia eläkkeitä varten.

Britanniassa eläke könttänä käteen

Eläkeiän korottamisen sijaan on muitakin tapoja tehdä eläkeuudistuksia. Britannian viimekeväisen Pension Freedom -uudistuksen myötä britit ovat voineet nostaa eläkepottinsa kerralla.

Elämänmakuinen reportaasi kuljettaa lukijaa Lontoon katujen tunnelmissa. Juttu kertoo myös taloustieteilijöiden näkemyksen, mitä yksilön vapautta korostavat uudistukset voivat merkitä hyvässä ja pahassa.

Työeläke-lehti 50 vuotta

Työeläke-lehti täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Lokakuisen juhlalehden kansigalleria johdattaa takavuosien otsikoiden pariin. Ydintarina on säilynyt samana: ansioista kertyy työeläke.

Viidesti vuodessa ilmestyvä Työeläke-lehti on Eläketurvakeskuksen julkaisema työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Työeläke-lehti.fi (digilehti)

Lisätietoja Työeläke-lehdestä:

päätoimittaja Kati Kalliomäki, puh. 029 411 2212, kati.kalliomaki(at)etk.fi
toimituspäällikkö Anne Iivonen, puh. 029 411 2694, anne.iivonen(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläke-lehti
Kirjurinkatu 3, (Itä-Pasila)
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi
Eläketurvakeskus (ETK) tutkii, tilastoi ja palvelee. ETK on työeläketurvan kehittämisen ja toimeenpanon lakisääteinen yhteistyöelin, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja. www.etk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme