Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Enemmistö siirtäisi aluesuunnittelun maakuntien tehtäväksi – maakuntavero ei innosta

Jaa

Suomalaisista 57 prosenttia siirtäisi aluesuunnittelun eli maakuntakaavat päätettäviksi maakuntatasolle, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Noin neljä kymmenestä suomalaisesta päättäisi toiseen asteen koulutuksesta maakuntatasolla ja siirtäisi elinkeino- ja ympäristöluvat sekä niiden valvonnan maakunnille.

Millä hallinnon tasolla seuraavia tehtäviä tulisi jatkossa 
pääsääntöisesti järjestää (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Millä hallinnon tasolla seuraavia tehtäviä tulisi jatkossa pääsääntöisesti järjestää (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Vain 23 prosenttia pitää oikeana, että hyvinvointialueilla olisi verotusoikeus, koska ne päättävät jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollosta. Peräti 80 prosenttia suomalaisista pitää todennäköisenä, että joidenkin alueiden rahat eivät riitä ja niiden talous kriisiytyy, jos hyvinvointialueet saavat jatkossa verotusoikeuden. 74 prosenttia pitää todennäköisenä, että verotusoikeus johtaisi verotuksen kiristymiseen kaiken kaikkiaan. 66 prosenttia uskoo alueiden välisen eriarvoisuuden kasvavan.

”Tynkämaakunnat ja virattomat aluevaltuutetut eivät palvele kenenkään etua. Kansalaisilla näyttäisi olevan valmiutta pohtia laajemman tehtäväkentän siirtämistä maakuntien vastuulle. Maakuntien jatkovalmistelussa kannattaisi käydä huolellisesti läpi jokainen julkinen tehtävä ja pohtia, miten sen saisi toteutettua mahdollisimman lähellä palvelun käyttäjää. Toimivassa hallinnossa ihmisillä on valta päättää siitä, miten itseä lähellä olevat julkiset tehtävät hoidetaan ja kuinka paljon niihin käytetään rahaa”, sanoo EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Tulokset perustuvat 2 042 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.9.–7.10.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sami Metelinen: Suomalaiset ovat valmiita siirtämään alueille lisää tehtäviä -EVA Artikkeli keskiviikkona 5.1. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Millä hallinnon tasolla seuraavia tehtäviä tulisi jatkossa 
pääsääntöisesti järjestää (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Millä hallinnon tasolla seuraavia tehtäviä tulisi jatkossa pääsääntöisesti järjestää (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Mitä uskoo seuraavan, jos hyvinvointialueet saavat jatkossa verotusoikeuden (%)
(tekstejä osin lyhennetty) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Mitä uskoo seuraavan, jos hyvinvointialueet saavat jatkossa verotusoikeuden (%) (tekstejä osin lyhennetty) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Toimituspäällikkö Sami Metelinen. Kuva: Matti Rajala / EVA
Toimituspäällikkö Sami Metelinen. Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Kaksi kolmesta rajoittaisi poliitikkojen päällekkäisiä tehtäviä11.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Suomalaisista 68 prosenttia rajoittaisi poliitikkojen päällekkäisiä tehtäviä kansanedustajana, aluevaltuutettuna ja kunnanvaltuutettuna, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. 39 prosenttia rajoittaisi poliitikon päällekkäiset tehtävät kahteen ja 29 prosenttia sallisi poliitikolle yhden tehtävän kerrallaan. 22 prosenttia ei rajoittaisi päällekkäisiä mandaatteja, mutta toivoo, että poliitikkojen läsnäolosta tehtävissään raportoitaisiin nykyistä läpinäkyvämmin. Vain hyvin harva (6 %) torjuisi poliitikkojen tehtävien rajoittamisen demokratian vastaisena.

EVAn Verokone: Palkansaajien tuloverotus kevenee, mutta työllistäminen kallistuu14.12.2021 06:00:00 EET | Tiedote

Kaikkien palkansaajien tuloverotus kevenee vuonna 2022. Pienituloisen 1500 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kevenee 0,10 prosenttiyksikköä. Keskituloisen 3250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroverotus kevenee 0,13 prosenttiyksikköä ja 25000 euroa kuussa ansaitsevilla 0,18 prosenttiyksikköä. Työllistäminen yksityisillä aloilla sen sijaan kallistuu jo toisena vuonna peräkkäin. Yksityisen sektorin työnantajamaksut nousevat keskimäärin 0,4 prosenttiyksikköä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme